REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančioji koalicija dirba stabiliai, nepaisydama agresyvios kritikos, dabartinė Vyriausybė yra stipri, o ankstesnioji Vyriausybė pastaruosius porą metų ne dirbo, o imitavo, kad dirba, sako Premjeras Algirdas Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

"Pradėjome dirbti sudėtingomis sąlygomis - daugelyje sričių susikaupė daug nepadarytų arba įstrigusių darbų, projektų. Mūsų Vyriausybė neužsiima politine ankstesnės valdžios "blogų" darbų medžiokle, turime žvelgti ne atgal, o į priekį, tačiau reikia pripažinti, kad būtinų darbų nebūtų tiek susikaupę, jei ankstesnė Vyriausybė pastaruosius porą metų būtų iš tiesų dirbusi, o ne imitavusi, kad dirba", - teigiama Socialdemokratų partijos informacinio centro išplatintame Premjero pranešime partijos prezidiumui.

REKLAMA

A. Butkevičiaus teigimu, jau po Seimo rinkimų buvo aišku, kad naujoji koalicija ir Vyriausybė iškart patirs agresyvią kritiką, kadangi buvę valdantieji "iki paskutinės akimirkos tikėjosi išlikti valdžioje ir darė viską, kad neatsidurtų opozicijoje".

Viešojoje erdvėje pasirodanti kritika - bandymai supriešinti koalicijos partnerius, Vyriausybę ir Prezidentūrą, Seimą. Pirmiausia, noriu pasakyti, kad koalicija dirba stabiliai, o susipriešinimu vadinami tam tikri nuomonių skirtumai, kurie neišvengiamai atsiranda skirtingiems politiniams partneriams vykdant bendrą programą", - sako Premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Anot A. Butkevičiaus, tai, kad galiausiai randama bendra kalba, rodo koalicijos stabilumą, gebėjimą tartis ir reaguoti į problemas.

"Tai stipri Vyriausybė, ministrai turi idėjų, minčių ir drąsiai kalba apie savo sumanymus, todėl gali susidaryti įspūdis, kad ministerijos mėgina vykdyti kažkokias savo politikas. Taip nėra. Patvirtinta Vyriausybės programa, nustatyti veiklos prioritetai. Atskiros ministerijos veikia savo srityse vykdydamos Vyriausybės programą. Čia nėra vietos saviveiklai", - pažymi A. Butkevičius.

Ministro Pirmininko teigimu, koalicijos partneriai ir ministerijų vadovai turi suvokti, kad dirba bendrą darbą. Vyriausybės vadovas žada netoleruoti jokių "neatsakingų pareiškimų ar nesuderintų veiksmų".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Visus klausimus galima ir būtina išsiaiškinti koalicijos viduje, o ne aptarinėti viešoje erdvėje", - pabrėžia A. Butkevičius.

Aukštus Vyriausybės ir Socialdemokratų partijos reitingus Premjeras teigia vertinąs kaip pasitikėjimo kreditą, kurį nesunku iššvaistyti ir kuris iš dalies priklauso nuo nepriklausančių nuo Vyriausybės veiklos dalykų, tokių kaip Ūkio banko bankrotas.

Kaip netinkamai buvusios Vyriausybės vykdytą darbą Premjeras, pirmiausia, išskyrė daugiabučių renovaciją.

"Jei žmogus sumoka daugiau nei 10 proc. nuo savų pajamų už šildymą, reiškia, jis kenčia energetinį skurdą, o Lietuvos gyventojų išlaidos už šildymą neretai viršija jų mėnesio pajamas. Nekompetencija ir veiklos imitavimas šioje srityje mums atnešė labai daug nuostolių", - sako A. Butkevičius.

REKLAMA

Taip pat Premjeras buvusią Vyriausybę kaltina realiai nesiderėjus dėl mažesnių dujų kainų, dėl ko esą Lietuvoje yra didžiausios dujų kainos Europoje.

"Epizodiški susitikimai, tegu ir dalyvaujant Europos Komisijos Energetikos direktorato atstovams, negali duoti rezultatų, jei nėra nuoseklios ir tikslingos politikos", - tvirtina Vyriausybės vadovas.

Premjero teigimu, šiuo metu formuojama energetikos strategija, kuri ne išdalytų atsakomybę po atskiras sritis, o aprėptų visą energetikos ūkį, atspindėtų bendrą šilumos poreikį vartotojams, sudarytų galimybę planuoti gamybinius pajėgumus. Darbo grupė, formuojanti strategiją, ją turi parengti iki gegužės pabaigos, sako Premjeras.

REKLAMA

"Spurto neprognozuojame, mums svarbu išlaikyti subalansuotą augimą ir vykdyti nuoseklią, tvarų ekonomikos augimą skatinančią politiką - krašto ateities garantą. Todėl ir skubotai priimtų, nepasvertų sprendimų Vyriausybė nežada ir nepriima", - sako A. Butkevičius.

Premjeras taip pat teigia, kad Lietuvoje susiformavo "ydinga" tradicija beatodairiškai priešintis viskam, kas nauja: atliekų deginimui, sąvartynų statybai ar skalūnų dujų žvalgybai, dėl ko bet koks didesnis ir svarbesnis produktas tampa neįmanomas.

"Kartu stabdomos ir galimos investicijos, kurios yra šiuolaikinės valstybės gerovės garantas. Valstybė negali tapti suinteresuotų grupių įkaite. Racionaliai ir nuodugniai įvertinę visas aplinkybes, turime priimti reikalingus sprendimus. Antraip įstrigsime praeityje. Deja, tenka pripažinti, kad dar neišmokome, neįvertinome būtinybės argumentuotai ir suprantamai paaiškinti žmonėms, kodėl turime įgyvendinti naujus projektus" - sako A. Butkevičius.

Premjero teigimu, norint turėti alternatyvą apsirūpinant dujomis ir diktuoti kainas "Gazprom", reikia įvertinti visas galimybes. Kitokią dujų kainų politiką, pasak Premjero, vykdyti būtų galima, jei Lietuvoje būtų rasta skalūnų dujų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų