REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

V. Uspaskichas: naktimis nemiegojau, rašiau parodymus, o teismas bijo juos išklausyti

Aš galiu kalbėti teisme ir man burnos neužčiaupsit

(Papildyta 14.22 )

(Papildyta 14.22 )

REKLAMA

Pasibaigus teismo posėdžiui Darbo partijos galva tikino duosiąs parodymus, tačiau jam reikia pasirengti: "Teismas atmetė visus prašymus, todėl tai, ką bučiau kalbėjęs teisme, reikia pataisyti".

REKLAMA
REKLAMA

Kaltinamasis parodė žurnalistams segtuvus, kur surašyti jo parodymai teismui: "Naktimis nemiegojau, rašiau. O teismas ir prokurorai bijo jų išklausyti, nes ten yra tam tikros pavardės, skaičiai, faktai, įrodymai, kaip buvo apvogta valstybė".

REKLAMA

V. Uspaskichas stebėjosi, kad teismas ir prokurorai taip skuba: "Senaties terminas byloje nustatytas net iki 2018 metų. Tai kam lėkti traukinio priekyje? Manau, net sovietų laikais taip nebuvo".

Kaltinamas sukčiavimu ir mokesčių slėpimu Darbo partijos lyderis teigė nepasitikintis teismu ir neketina prašyti nusišalinti: "Juk kolegija taip ir nenusišalino, nors prašėme tris kartus".

Politikas teigė antradienį maldausiąs teismo dar kartą suteikti jam žodį ir leisti duoti parodymus.

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 13.52 )

Laukdami teisėjų sprendimo bylos dalyviai susibūrė į kelias grupes ir juokavo, kad teismas, matyt, kaltinamuosius kankins norėdamas priversti duoti parodymus.

"Tai ne procesas. Kai V. Uspaskichas pasakė, kad nepasitiki teismu, niekas jo neklausė. O juk tai reiškia, kad kaltinamasis reikalauja nušalinimo", - susijaudininęs kalbėjo V. Gapšio advokatas Vytautas Sviderskis.

Po trumpos pertraukėlės grįžusi teisėjų kolegija pranešė, kad posėdį tęs antradienį. Per jį ketinama apklausti M. Liutkevičienę ir V. Gapšį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbo partijos šalininkai po posėdžio priėjo prie V. Uspaskicho linkėdami jam ištvermės ir stiprybės.

"Matote, kas darosi? Kokie teismai? Net nebaigė tyrimo įrodymų, o jau nori apklausti mus. Lietuvių kalba nėra mano gimtoji, todėl man reikia laiko susipažinti su byla, o teismas jo nedavė pažeisdamas baudžiamojo proceso kodeksą leisti susipažinti su byla", - sakė Darbo partijos lyderis.

Gynėjai tikino, kad teismą dar galima nušalinti teismui leidus antradienį pateikti prašymus.

(Papildyta 13.35)

Susijaudinęs V. Uspaskichas pasitaręs su advokatus sakė: „Manau, kad nuosprendis byloje jau yra pasirašytas. Mūsų prašymai visada atmetami. Visi veiksmai yra su aplinkybėmis. Mano parodymuose yra pasaulio specialistų nuomonė, kaip vedamas šis procesas. Esu demokratinės valstybės pilietis. Nenoriu, kad su manimi elgtųsi kaip Stalino laikais. Aš galiu kalbėti teisme ir man burnos neužčiaupsit. Turiu galią kalbėti teisme. Tačiau teisėja buvo nuolanki ir prašė atsakyti tik į klausimą - ar atsisakote duoti parodymus ar ne. Nežiūrint, kad Jūs graži, teismo posėdį vedate netinkamai.“

REKLAMA

Darbo partijos lyderiui pritarė ir V. Vonžutaitė. Ji taip pat atsisakė duoti parodymus.

Parodymus atsisakė pirmadienį duoti ir V. Gapšys tikindamas tai darysiąs antradienį. Tą pačią dieną sutiko duoti parodymus ir m. Liutkevičičnė.

S. Verseckas sakė, kad visi kaltinamieji turėjo laiko pasirengti bylai ir turėtų duoti parodymus.

Teismas išėjo pasitarti, ar reikia priversti duoti parodymus šiandien. V. Uspaskichas norėjo dar kažką pridurti, tačiau teisėja jo neklausė.

(Papildyta 13.25)

Po pietų susirinkę Darbo partijos atstovai atrodė linksmi, juokavo, kad salės keičiamos dėl prokurorų sąmokslo.

REKLAMA

Posėdyje dalyvauja du valstybės kaltintojai Saulius Verseckas ir Nijolė Frolova.

Vilniaus apygardos teismas po pusantros valandos pertraukos paskelbė savo sprendimus dėl kaltinamųjų gynėjų prašymų.

Advokatai prašė papildomai apklausti aukštas pareigas partijoje užimančius narius.

V. Uspaskichas per advokatą prašo atlikti rašysenos ekspertizių bendrovės "Agomina" dokumentuose bei nustatyti, ar šios įmonės dokumentuose bei juodosios buhalterijos kasos pajamų orderiuose iš tikrųjų pasirašė verslininkė Meilė Ruškulienė.

Darbo partijos lyderis prašė patikrinti, bylos dokumentuose pasirašė Andžela Steponavičienė ir Nijolė Steponavičiūtė, skirti buhalterinę ekspertizę norint įvertinti bylos medžiagą ir nustatyti, ar tikslūs teismui pateikti duomenys apie partijos buhalteriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prašymas atmestas, nes tokia jau atlikta ikiteisminio tyrimo metu."Yra specialistų išvados ir jų apklausa".

Teismas taip pat atmetė prašymą skirti A. Steponavičienės ir N. Steponavičienės rašysenos ekspertizę, apklausti Daro partijos narę Loretą Graužinienę tikindamas, kad visa tai jau padaryta.

Atsisakyta ir V. Gapšio advokato Sauliaus Juzeliūno prašymui skirti informacinių technologijų ekspertizę.

Išklausęs teisėjų verdiktą ir gavęs žodį V. Uspaskichas sakė apgailestaujantis, kad teismas netenkino prašymo apklausti papildomai žmonių.

REKLAMA

V. Uspaskichas prašė duoti laiko pasiruošti ir peržiūrėti visus bylos 160 tomų ir tik tada sutiko būti apklaustas.

Tačiau teismas teigė, kad buvo duota pakankamai laiko susipažinti su byla.

V. Uspaskichas prieš apklausą norėjo pasitarti su advokatu. "Tai diktatūra", - rėžė teismui kaltinamasis.

(Papildyta 12.00)

Prokuroras Saulius Verseckas nepalaikė prašymo iškviesti papildomų liudytojų - esą panašus prašymas jau teismui buvo pateiktas.

Pasisakydamas dėl V. Uspaskicho prašymo atlikti M. Ruškulienės parašo ekspertizę prokuroras pasigedo argumentacijos.

REKLAMA

S. Verseckas nepalaikė ir prašymo atlikti partijos finansinę ekspertizę - tokia ekspertizė jau atlikta. Prokuroras taip pat nematė, kokias bylai reikšmingas faktines aplinkybes patvirtintų ar paneigtų A. Steponavičienės parašo ekspertizė ar IT ekspertizė.

Sprendimas, ar bus patenkinti prašymai, paaiškės po valandos. Teisme daroma dar viena pertrauka iki 13 val.

(Papildyta 11.35)

Buvo garsinami liudytojų, kurių nepavyko iškviesti į teismo posėdžius, parodymai - Vaidoto Žuko, Vytauto Fadejevo, Ingridos Venciuvienės, Jolantos Grigutienės, Vitalijos Butkevičiūtės ir kitų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žurnalistas Vaidotas Žukas liudijo apie savo darbą Darbo partijos leidžiamame laikraštyje "Laikas". Kaip nurodė V. Žukas, leidinyje turėjo būti propaguojama partija, laikraštis tapo skirtas tik darbo partijos populiarinimui. Iš pradžių jam rašė profesionalūs žurnalistai, vėliau - pradedantieji, nes taip esą buvo pigiau ir juos buvo galima nukreipti rašyti palankia linkme.

Po pusantros valandos posėdyje padaryta pertrauka. Po jos "darbiečių" šalininkai, kurių dauguma atvyko iš Šiaulių ir yra pensinio amžiaus, vėl bandė įsiveržti į posėdžių salę, apsižodžiavo su teisėjų kolegijai pirmininkaujančia teisėja.

REKLAMA

Po pertraukos teisėjų kolegija paskelbė Darbo partijos prašymą iškviesti papildomų liudytojų, tarp kurių - partijos politinis elitas.

V. Uspaskichas prašo skirti Meilės Ruškulienės parašų ekspertizę. Teismui taip pat pateiktas V. Uspaskicho prašymas dėl kompleksinės finansinės buhalterinės ekspertizės 2004-2006 m. atlikimo. V. Uspaskichas prašo skirti dar vieną parašų ekspertizę - šį kartą Andželos Steponavičenės. Vytauto Gapšio advokatas Saulius Jazukonis pateikė prašymą dėl informacinių technologijų ekspertizės.

------------

Pirmadienį Vilniaus apygardos teismas po pertraukos vėl atvertė Darbo partijos bylą. Posėdyje turėtų būti apklausiamas partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

REKLAMA

Pirmadienio posėdis prasidėjo sumaištimi. Erdvi posėdžio salė, kurioje vykdavo posėdžiai, buvo pakeista į mažą, kurioje netilpo gausiai kaltinamųjų palaikyti susirinkę Darbo partijos nariai. Susirinkusieji piktinosi, esą teismo posėdžių salė tyčia buvo pakeista į mažesnę.

Dėl vietų trūkumo jiems buvo neleista dalyvauti posėdyje. Tokį sprendimą priėmė teisėjų kolegijos pirmininkė teisėja Daiva Pranytė Zalieckienė.

Posėdyje leista dalyvauti tik proceso dalyviams. Posėdis prasidėjo 40 minučių vėliau nei planuota. Šiuo metu garsinami liudytojų, kurių nepavyko iškviesti į teismo posėdžius, parodymai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų