REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lyderystė yra išmokstamas elgesys, kuris per laiką tampa nesąmoningas ir automatiškas. Pavyzdžiui, lyderiai gali priimti kelis svarbius sprendimus per laiką, kurio kitiems užtektų tik problemai suvokti. Dauguma žmonių svarsto, kaip lyderiai žino, kurie sprendimai yra geriausi, ypač kai juos priima esant nemenkam spaudimui, rašo "Forbes.com".

REKLAMA
REKLAMA

Patys sėkmingiausi lyderiai sprendimus priima instinktyviai. Per savo karjerą jie tai daro tiek kartų, kad tampa atsparūs spaudimui, susijusiam su sprendimų priėmimu, ir itin intuityvūs darydami strateginius ir pačius geriausius žingsnius.

REKLAMA

Nepaisant to, sėkminga lyderystė visose srityse yra išmokstama ir instinktyvi per tam tikrą laiko tarpą. Sėkmingi lyderiai išmoksta valdyti numatomus verslo modelius, rasti galimybių kritinėse situacijose, padėti žmonėms, kuriems lyderiauja ir išgyventi negandas.

Štai 15 dalykų, kuriuos lyderis turi daryti automatiškai, kasdien, jei nori būti sėkmingas.

1. Sudaryti sąlygas, kad kiti jaustųsi saugūs išakydami savo mintis.

Dažnai lyderiai įbaugina kolegas savo pareigomis ir galia, vos tik įėję į kambarį. Sėkmingi lyderiai nukreipia dėmesį nuo savęs ir padrąsina kitus išsakyti savo nuomonę. Jie elgiasi taip, kad kiti šalia jaustųsi saugūs ir pasitikėdami dalytųsi savo įžvalgomis bei prognozėmis. Savo būtimi jie sukuria draugišką atmosferą.

REKLAMA
REKLAMA

2. Priimti sprendimus.

Sėkmingi lyderiai yra puikūs sprendimų priėmėjai. Jie palengvina užduotį taip, kad kolegos galėtų padaryti strategines išvadas arba tokio darbo imasi patys. Jie visuomet susikoncentruoja ties veiksmu ir priima sprendimus, kurie kuria pokytį. Sėkmingi lyderiai yra įvaldę politikavimo meną, todėl nešvaisto laiko nereikšmingiems dalykams. Jie žino, kaip priimti 30 sprendimų per 30 minučių.

3. Kalba apie lūkesčius.

Sėkmingi lyderiai yra labai komunikabilūs, o tai itin svarbu, kai kalbame apie norimus rezultatus ar lūkesčius. Jie primena kolegoms svarbiausias organizacijos vertybes ir misiją – užtikrindami, kad jų vizija bus tinkamai priimta, o veiklos tikslai sėkmingai įgyvendinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Verčia žmones galvoti.

Patys sėkmingiausi lyderiai yra perpratę savo kolegų mąstyseną, galimybes ir trūkumus. Šią informaciją jie panaudoja priversdami komandą galvoti ir siekti daugiau. Tokio tipo lyderiai stengiasi neleisti darbuotojams pasijusti pernelyg patogiai ir suteikia jiems įrankius tobulėjimui. Jei negalvoji – neišmoksti naujų dalykų. Jei nesimokai – neaugi ir per laiką tampi netinkamas atlikti savo darbą.

5. Atsiskaito kitiems.

Sėkmingi lyderiai leidžia savo kolegoms jiems vadovauti. Tai nereiškia, kad jie leidžia kitiems juos kontroliuoti, greičiau tampa atskaitingais, kad užtikrintų, jog yra neabejingi kolegų poreikiams.

REKLAMA

Neskaitant mokymo ir paramos pasirinktiems darbuotojams, buvimas atsakaitingu kitiems rodo, kad lyderis yra labiau susikoncentravęs ties kitų, o ne vien savo sėkme.

6. Rodyti pavyzdį.

Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo lengva, tačiau tik maža dalis lyderių nuosekliai tuo užsiima. Sėkmingiausieji daro tai, ką kalba ir visuomet suvokia savo veiksmus. Jie žino, kad yra stebimi, be to turi puikią intuiciją identifikuodami tuos, kurie juos stebi per padidinamąjį stiklą, laukdami kol suklys.

7. Stebi ir įvertina rezultatus.

Puikūs lyderiai visuomet jaučia verslo rezultatų pulsą ir žino žmones, kurių dėka jie yra pasiekti. Jie ne tik peržiūri skaičius ir stebi rezultatus, jie aktyviai įvertina sunkų darbą bei pastangas (nepaisant rezultatų). Sėkmingi lyderiai niekuomet nepripranta prie gerų darbuotojų ir nepamiršta jų įvertinti.

REKLAMA

8. Užtikrina nuolatinį grįžtamąjį ryšį.

Darbuotojai nori, kad jų vadovai žinotų, jog yra jiems svarbūs ir labai vertina jų įžvalgas. Sėkmingi lyderiai visuomet suteikia grįžtamąjį ryšį ir jie džiaugiasi abipusiu bendravimu taip sukurdami pasitikėjimo kupinus santykius su savo kolegomis. Jie supranta ateities galią ir žino, koks svarbus yra grįžtamasis ryšys, nepaisant to, ar tai pradedantis darbuotojas, ar patyręs specialistas.

9. Atskirti ir panaudoti talentą.

Sėkmingi lyderiai žino savo talentų išteklius ir išmano, kaip juos panaudoti. Jie yra specialistai, kurie sugeba atpažinti savo kolegų talentus ir paskatinti jų individualius sugebėjimus atskleisti laiku ir vietoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

10. Užduoti klausimus ir rasti patarimų.

Sėkmingi lyderiai visuomet užduoda klausimus ir laukia patarimų. Iš šalies atrodo, kad jie viską išmano, vis dėlto viduje jie trokšta gilesnių žinių ir nuolat ieško būdų sužinoti naujų dalykų, nes nori tapti geresniais pasinaudodami kitų išmintimi.

11. Spręsti problemas ir vengti atidėliojimo.

Sėkmingi lyderiai imasi problemų iškart ir žino, kaip perprasti jų esmę. Jie neatidėlioja, todėl tampa neįtikėtinai patyrusiais problemų sprendėjais. Jie mokosi nevengti nepatogių aplinkybių ir priima jas kaip neišvengiamas.

REKLAMA

12. Turėti pozityvios energijos bei požiūrio.

Sėkmingi lyderiai kuria pozityvią ir įkvepiančią darbo kultūrą. Jie žino, kaip užduoti toną ir demonstruoja požiūrį, kuris motyvuoja kolegas veikti. Jie yra mėgstami, gerbiami ir stiprūs. Jie neleidžia nesėkmėms sutrikdyti varomosios jėgos.

13. Būti puikiu mokytoju.

Dauguma darbuotojų jums pasakys, kad jų vadovai nustojo būti mokytojais. Sėkmingi lyderiai niekuomet nenustoja mokyti, nes jie save motyvuoja mokytis patiems. Ir naudoja kitų mokymą kaip priemonę informuoti kolegas, supažindinti juos su tendencijomis ir kitais svarbiais dalykais.

REKLAMA

14. Investuoti į santykius.

Sėkmingi lyderiai nesikoncentruoja ties savo teritorijos gynimu. Vietoje to jie investuoja į abipusiai naudingus santykius. Jie bendrauja su pozityviais žmonėmis, turinčiais lyderio savybių – tokiais kurie gali išplėsti jų įtakos ribas.

15. Mėgautis atsakomybe.

Sėkmingi lyderiai mėgsta tokiais būti – ne tik dėl galios, bet ir dėl prasmingo bei tikslingo poveikio, kurį jie gali sukurti.

Be to, sėkmingi lyderiai sugeba išlaikyti savo sėkmę, nes šie 15 dalykų leidžia jiems padidinti savo organizacijos prekės ženklo vertę ir sumažinti riziką. Jie tarnauja kaip talentų atskleidėjai, kultūros kūrėjai ir rezultatų siekėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų