REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekspertų atliekama pramonės sektorių logikos analizė padeda ne tik geriau perprasti verslą, bet ir garantuoti tinkamus sandorius. Tai ypač aktualu ekonominio nuosmukio laikotarpiu, nes tik gebėdamas atpažinti ir suvokti pramonės tendencijas kreditų draudimo specialistas gali padėti apsisaugoti nuo verslo sektorių rizikos.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak tarptautinės verslo rizikos valdymo bendrovės „Coface“ ekspertų, analizavusių keturiolika verslo sektorių iš trijų didžiausių regionų (besivystančios Azijos, Šiaurės Amerikos ir Europos Sąjungos), skirtingų verslo sektorių kredito rizika visame pasaulyje pastebimai skiriasi:

REKLAMA

vaistų, energijos ir transporto sektorius – patikimas;

žemės ūkio produktų, automobilių ir elektronikos sektorius – reikia stebėti;

statybos, metalurgijos ir mažmeninės prekybos sektoriuje – veikia didelė kredito rizika.

Netgi perspektyvi Kinijos plieno pramonė šiuo metu ypač pažeidžiama.

„Dėl vykstančio globalizacijos proceso vertinant kiekvieno sektorių padėtį, reikėtų atsižvelgti į bendrovių strategijas, su žaliavų pokyčiais susijusius išlaidų apribojimus, prisitaikymą prie pagrindinių technologinių naujovių bei paklausą, vis labiau krypstančią link besiformuojančios rinkos ekonomikos šalių. „Coface“ ekspertų atliekama sektorių logikos analizė leidžia mums ne tik geriau perprasti verslą, bet ir garantuoti tinkamus sandorius“, – teigia „Coface Lietuva“ Rizikos vertinimo departamento direktorius Mindaugas Sventickas.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal rizikos lygį sektoriai skirstomi į tris grupes

Dėl pasaulinio ekonomikos nuosmukio ir lėtesnės tarptautinės prekybos begalei verslo sektorių šiuo metu kyla grėsmė. „Coface” ekspertų patirtis rodo, kad vos kelių sektorių kredito rizika yra vidutinė.

„Stiprūs“ sektoriai

Didėja išlaidos sveikatos apsaugos srityje, taigi vaistų sektoriuje situacija stabili. Energijos sektoriuje kuriami pinigų srautai užtikrina jo stabilumą. Nors jūrų bei oro transporto sektoriaus įmonių finansinė padėtis ir nėra itin tvirta, dėl kontroliuojamos rizikos politikos šių sektorių kredito rizika – vidutinė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sektoriai, kuriuos reikia „stebėti“

„Coface“ ekspertai traktuoja žemės ūkio produktų, automobilių ir elektronikos sektorius kaip rizikingus. Nors situacija žemės ūkio produktų ir automobilių pramonės srityje priklauso nuo geografinės zonos, elektronikos sektorių veikia tiek sulėtėjusi Kinijos ekonomika, tiek ir Europos nuosmukis.

„Silpni“ sektoriai

Vis dėlto trijų verslo sektorių perspektyvos ypač niūrios: statybų, metalurgijos ir prekybos. Dažni nesklandumai mokėjimų srityje patvirtina, kad rizikos lygis (ypač pietinėje Europos dalyje) yra aukštas.

REKLAMA

Statybų sektoriaus padėtį iš esmės lemia regiono ekonominė situacija. Jei JAV atveju galima tikėtis, jog ekonominė veikla gali bent kiek suaktyvėti, tai Europos ekonominiai sunkumai ir toliau neigiamai veikia jos šalių namų ūkius bei viešąsias įstaigas, kuriose neprognozuojamas staigus situacijos pagerėjimas, taigi čia ribojamos investicijos. Kinijoje imtasi specialių priemonių būstų problemai spręsti. Akivaizdu, jog mažmeninės prekybos sektoriaus atvejis kitoks. Nors situacija draudimo išmokų srityje keičiasi į gerąją pusę, bet išsivysčiusiose šalyse namų ūkių vartojimas mažėja.

REKLAMA

Kinijos plieno pramonė

Plieno pramonė – tarytum simbolinis paklausos ir pasiūlos persikėlimo į besiformuojančios rinkos ekonomikos šalis pavyzdys. Matėme kaip per dešimt metų plieno gamyba buvo perkelta iš Europos į Aziją, kurioje šiandien pagaminama net 65 % visų plieno gaminių. Europoje smukusi plieno paklausa taip pat persikėlė į besiformuojančios rinkos ekonomikos šalis. Pagrindiniai plieno pramonės užsakymai vis dar gaunami iš automobilių (50 %) ir statybų (12 %) sektorių, kurių situacija Europoje akivaizdžiai pablogėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiniją, šiuo metu didžiausią plieno gamintoją ir vartotoją, stipriai sukrėtė nusilpusi šalies ekonominė veikla ir sumažėjęs pagrindinių prekybos partnerių skaičius, o tai, be jokios abejonės, lėmė įtampą finansų srityje. Galima teigti, jog dėl tūkstančių gamintojų šiandien Kinijos plieno sektorius yra perteklinis, taigi visoms šio sektoriaus įmonėms ekonominis nuosmukis daro ypač didelę įtaką. Kinijos valdžios institucijų vykdomu sektoriaus pertvarkymu siekiama susitelkti ties didesnės pridėtinės vertės produktų gamyba ir šitaip sustiprinti šalies pozicijas tarptautinėje plieno rinkoje. Nors, pasak „Coface“ ekspertų, toks pertvarkymo procesas artimiausiu metu gali lemti didelius nuostolius smulkiems gamintojams, vis dėlto ilgainiui šie pokyčiai padės stiprinti Kinijos plieno gamybos bendrovių situaciją.

REKLAMA

„Panorama Sectors“ – naujas ketvirtinis leidinys, kuriame daugiausia dėmesio kreipiama į skirtingų pasaulio verslo sektorių riziką. Pasaulio ekonomika analizuojama tiriant keturiolika verslo sektorių iš trijų didžiausių regionų (besivystančios Azijos, Šiaurės Amerikos ir Europos Sąjungos). Analizei naudojami trys pagrindiniai ekonomistų sukurti rodikliai: apyvartos ir finansinės padėties tvirtumas bei kredito rizika. Visus juos padėjo nustatyti „Coface“ profesionalūs rizikos analitikai, tirdami bendrovių mokėjimus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų