REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūta Kubilienė, LRT.lt televizijos laida „Stilius“, LRT.lt

Emocinės laisvės technika – tikrai ne mantros kartojimas, kaip galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Atsikratyti varginančių galvos skausmų ar išvengti priklausomybės nuo šokolado, visai paprasta išmokus keletą pabaksnojimų per tam tikras kūno vietas.

REKLAMA
REKLAMA

Toks įspūdis susidaro klausantis psichologinės energetikos konsultantu save vadinančio Šarūno Mažuolio pasakojimo.

REKLAMA

„Tai yra vienas iš būdų, kaip pasilengvint sau gyvenimą, kai yra toks noras, toks didžiulis noras, kad griebi šokoladą, valgai, valgai ir paskui jau žalia akyse“, – pasakoja Š. Mažuolis.

Pašnekovas patikina, kad paprastai žmonės į jį kreipiasi skųsdamiesi rimtomis emocinėmis problemomis, įvairiomis baimėmis ir nevisavertiškumo kompleksais. Tačiau pastebi, kad kartais išnykusi priklausomybė gali ir vėl sugrįžti.

„Po kažkurio laiko būna ir taip, kad priklausomybė nuo šokolado, o kitiems žmonėms nuo rūkymo išnyksta tik laikinai. Tapinimas nėra ta technika, kuri viską išsprendžia. Tai yra vienas iš būdų padėti sau, jei žmogus nori numesti kažkiek svorio ir turi problemų su saldumynų valgymu“, – sako psichologinės energetikos konsultantas.

REKLAMA
REKLAMA

Genialumas slypi paprastuose dalykuose, teigia Š. Mažuolis, savo užsiėmimus vadinantis hobiu. Emocinės laisvės technika iš tiesų yra labai paprasta ir be didelių pastangų lengvai išmokstama, gal todėl ne visiems kelianti pasitikėjimą.

Metodika, pagrįsta biologiškai aktyvių taškų veikimu, prieš maždaug dvidešimt metų buvo sukurta Amerikoje, kaip įrankis psichoterapeutams, gydantiems emocines traumas.

Pašnekovas šia akupunktūra be adatų susidomėjo emociškai sunkiu savo gyvenimo periodu, po skyrybų.

„Lietuviškai vadina jį tapinimu arba emocinė laisvės technika, o angliškas sutrumpinimas yra EFT (emotional freedom technique). Apie ją sužinojau, kai pradėjau dirbti su savimi, domėjausi savęs tobulinimu ir ieškojau technikų, kaip išspręsti savo problemas, nes mačiau, kad turiu ir baimių, ir kompleksų“, – pasakoja Š. Mažuolis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, tapinimas ir emocinės laisvės technika yra priedas prie kitų pagalbos rūšių: jei žmogui reikia, jis eina pas psichologą, pas psichiatrą, bet lygiagrečiai jis taip pat gali eiti į jogą.

„Lygiai taip pat jis gali daryti kvėpavimo pratimus, kurie šalina stresą, gali ateiti pas energetinės psichologijos konsultantą ir padirbėti būtent su šitom technikom. Tai yra papildoma pagalba žmogui. Jeigu žmogus turi labai rimtų psichologinių problemų, jis turi eiti ne pas mane“, – tvirtina psichologinės energetikos konsultantas.

REKLAMA

Skeptikams ar norintiems apšaukti jį šarlatanu, Š. Mažuolis siūlo patiems išbandyti šį nesudėtingą metodą, kuris nieko nekainuoja. Sako, baksnojant taškus tam tikra seka, siunčiamas impulsas į kūno meridianus, veikiančius organus bei emocijas. Tuomet kūnas pats susitvarko su problema.

„Energetinės psichologijos technikos yra nuostabios tuo, kad jomis nereikia tikėt. Žmogus ateina, mes sutvarkom kažkokią problemą, kartais žmogus net netiki, kad tai įvyko. Paskui susivokia, kad štai įvyko pasikeitimas: kaip dingo skausmas? Tarkim, buvo kojos skausmas 8 balų stiprumo skalėje nuo 0 iki 10, o dabar praktiškai nieko nesijaučia. Žmogui pats konsultantas įtakos nedaro, pati technika daro savo darbą, ir žmogus pats gyja“, – tikina Š. Mažuolis.

REKLAMA

Pasak jo, dažnai žmogui per sunku patikėti, jog problema išnyko būtent dėl tokio paprasto dalyko. „Stuksenimas ir savęs įtikinėjimas iš pradžių retai kuriam padaro įspūdį“, – šypsosi pašnekovas.

„Tapinimo mokymų yra įvairių ir kiekviena tapinimo mokykla įvairuoja. Pirmose šios technikos gyvavimo stadijose viskas vykdavo šiek tiek ilgėliau. Anksčiau prie kalbamos problemos būdavo ir niūniuojama. Tai užimdavo nemažai laiko, o dabar paprastai konsultantai nebenaudoja šios dalies“, – pasakoja psichologinės energetikos konsultantas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, Š. Mažuolis išpopuliarėjo ir kitais dalykais: rašydamas straipsnius ir vesdamas seminarus vyro ir moters santykių temomis. Tiek seminarai, tiek ir šis, gana sensacingas savęs gydymo metodas, regis, labiau traukia moteris.

Jos sudaro apie 70 procentų Š. Mažuolio paskaitų ir emocinės laisvės technikos lankytojų.

„Moterys yra labiau linkusios dirbti su savimi ir labiau linkusios pripažinti, kad turi tam tikrų emocinių traumų, problemų, baimių, negandų ir t. t. Vyrui pripažinti, kad jis turi bėdų, reiškia, kad jis turi sumažinti savo rangą. Vyrams neleidžia išdidumas. Ir į santykių seminarus ateina mažiau vyrų.

REKLAMA

Nors nemažai vyrų dirba su savimi, dirba su dvasinėm technikom, su psichologinėm technikom, taurina save, bet daugelis vyrų jokiu būdu neperlips per išdidumą ir neprisipažins nei sau, nei kam nors aplinkui, kad turi tam tikrų problemų“, – sako pašnekovas.

Emocinę laisvės techniką galime naudoti bet kur ir bet kada, nes ji užima labai nedaug laiko, tikina pašnekovas, jau kelerius metus gilinantis žinias energetinės psichologijos srityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų