REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai penktadaliu pabrangus kuro kainoms ir po 12 proc. šildymo bei elektros kainoms, bendros verslo sąnaudos energetiniams ištekliams padidėjo 61 procentu. Atsižvelgiant į tai, kad ir toliau prognozuojamas kuro kainų augimas, bendrovių išlaidos energetiniams ištekliams turėtų augti ir artimiausiais metais, pristatydamas KPMG Baltics atliktą tyrimą penktadienį energetikos konferencijoje „Naujoji Lietuvos energetikos strategija“ pasakojo šios įmonės partneris Rokas Kasperavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak R. Kasperavičiaus, išanalizavus į paslaugų, žvejybos ir miškininkystės, pramonės, transporto, prekybos ir statybos sektorius, kurių įmonės pernai už energetinius išteklius sumokėjo 8,6 mlrd. litų, matyti, kad daugiausiai už energetinius išteklius moka daugiausiai pelno uždirbantys sektoriai – paslaugų, žvejybos ir miškininkystės.

REKLAMA

“Didžiausia dalį įmonių energetinių išteklių – 75 proc. - sudaro kuras. Elektra ir šildymas, priešingai nei gyventojų išlaidoms, sudaro gerokai mažiau. Tačiau pasižiūrėjus, kad 30 proc. elektros kainos dedamosios ir apie 70 proc. šildymo dedamosios sudaro kuro sąnaudos, akivaizdu, kad įmonės dar labiau priklausomos nuo kuro kainų pasikeitimų“, - sakė R. Kasperavičius.

R. Kasperavičiaus nuomone, išanalizavus didžiausių pasaulio įmonių prognozes matyti, kad jos tikisi tolesnio kuro kainų kilimo ir stabilių dujų kainų.

REKLAMA
REKLAMA

„2005–2012 m. kuro kainos vidutiniškai augo apie 15 proc. per metus. 2013–2016 m., prognozuojamas kuro kainų augimas“, - pasakojo R. Kasperavičius.

Pasak jo, pernai kuro kainos Lietuvoje augo penktadaliu, elektros ir šilumos kainos – po dvylika procentų, o dėl to bendrovių sąnaudos energijos ištekliams padidėjo net 61 procentu.

Labiausiai pažeidžiami nuo energetinių išteklių kainų augimo yra pramonė ir prekyba. Esą taip yra dėl to, kad pajamų augimas šiuose sektoriuose buvo lėtesnis negu energetinių išteklių kainų augimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pabandžius išskaičiuoti indeksą, kiek turėtų padidėti energetinės sąnaudos, kad įmonės pelnas sumažėtų iki nulio, matome, kad pažeidžiamiausias sektorius yra statyba – jei energetikos sektoriuje kainos pabrangtų 15 procentų, tų įmonių pelnas būtų nulis, - pasakojo R. Kasperavičius. - O mažiausiai pažeidžiamas yra paslaugų sektorius – kainos turėtų pabrangti tris kartus, kad pelnas šiame sektoriuje būtų nulis.“

Paulius Grinkevičius

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų