REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Euro zonos ekonomika nepradės vėl augti iki 2014 m., penktadienį pareiškė Europos Komisija ir atšaukė savo prognozę, kad recesija baigsis šiemet. Dėl lėto atsigavimo kaltinamas bankų kreditavimo stoka ir rekordinis nedarbas. Apie tai praneša "Reuters".

REKLAMA
REKLAMA

Euro zonos šalių ekonomika, kurioje pagaminama beveik penktadalis pasaulio produkcijos, 2013 m. smuks 0,3 proc., vadinasi, euro zona antrojoje recesijoje išliks ilgiau, negu buvo numatyta iš pradžių.

REKLAMA

Europos Komisija praėjusių metų pabaigoje prognozavo, kad euro zonos ekonomika 2012 m. augs 0,1 proc., bet dabar sako, kad sugriežtintos skolinimo sąlygos įmonėms ir namų ūkiams, darbo vietų skaičiaus mažinimas ir įšaldytos investicijos nukels atsigavimą.

Komisijos teigimu, euro zonos ekonomika 2014 m. augs 1,4 proc.

Prognozuojama, kad infliacija 2013 m. sieks 1,8 proc., todėl Europos centrinis bankas (ECB) gali nustatyti palūkanų normų ribą žemiau nei dabartinis 0,75 proc. lygis. "Pagrindinių perfinansavimo operacijų normos sumažinimas nėra geriausia priemonė, kurios ECB galėtų imtis, tačiau tai būtų žingsnis teisinga kryptimi", - teigia investicinis bankas "JP Morgan" pranešime, paskelbtame šią savaitę.

REKLAMA
REKLAMA

Komisijos prognozė yra labiau pesimistiška nei Tarptautinio valiutos fondo, kuris šiemet numato 0,2 proc. euro zonos ekonomikos susitraukimą. ECB anksčiau sumažino euro zonos bendrojo vidaus produkto įvertinimą kitiems metams. Dabar jis prognozuojamas tarp 0,9 proc. smukimo ir vos 0,3 proc. augimo.

Europos Komisija teigė, kad "silpnesnis nei tikėtasi 2012 m. ketvirtasis ketvirtis nukėlė ekonomikos atsigavimo pradžią tik į 2013 m. vidurį".  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų