REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie jaunus talentus, net ryškius, paprastai nebūna daug ką rašyti: pakanka į juos žiūrėti, geriausiu atveju klausytis. Tokia atrodo ir simpatiška balsinga netekėjusi 26-erių mergina, kuri vis dar laikoma nuotaka, o šiai viskas – priešaky. Tačiau Vilija Matačiūnaitė, nors ir jauna, jau yra pasiekusi brandą muzikos srityje. Be to, ji išdainuoja daugiau nei gali pasakyti interviu. Tik va bėda – pagauk tą lakštingalą, tarp Vilniaus ir Londono lakiojančią... Į gimtąjį Vilnių Vilija atskrenda tik dalyvauti „Lietuvos balso“ konkurse.

Apie jaunus talentus, net ryškius, paprastai nebūna daug ką rašyti: pakanka į juos žiūrėti, geriausiu atveju klausytis. Tokia atrodo ir simpatiška balsinga netekėjusi 26-erių mergina, kuri vis dar laikoma nuotaka, o šiai viskas – priešaky. Tačiau Vilija Matačiūnaitė, nors ir jauna, jau yra pasiekusi brandą muzikos srityje. Be to, ji išdainuoja daugiau nei gali pasakyti interviu. Tik va bėda – pagauk tą lakštingalą, tarp Vilniaus ir Londono lakiojančią... Į gimtąjį Vilnių Vilija atskrenda tik dalyvauti „Lietuvos balso“ konkurse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mergaičiukė iš Vilniaus rajono

Interneto enciklopedija „Vikipedija“ jauniems atlikėjams skiria vos po kelias eilutes, tačiau V.Matačiūnaitės puslapis – solidus lyg kokios profesorės ir stebina nuveiktų darbų, sudainuotų dainų, nuskintų laurų gausa. „Spjaudau sau ir gaudau – toks jau mano būdas“, – tai žodžiai iš dainos, kuri išgarsino Viliją (žinoma, ne be televizijos pagalbos), tačiau tai ne apie šią mergaičiukę. Vilija neturėjo kada spjaudyti ir gaudyti, o jos būdas – net labai kietas bei kryptingas. Dėl intensyvaus dainavimo, dalyvavimo konkursuose jai neretai tekdavo aukoti mokslus, bet mergina anksti pajuto, kuriuo keliu turi eiti: apie tai ji įkvepiančiai dainavo kūrinyje „Tai mano kelias“.

REKLAMA

Trijų vaikų šeimoje augusią balsingą Viliją muzika, dainavimas viliojo nuo vaikystės, o mokslai jai nelabai nerūpėjo: energiją ir kūrybingumą ji išliedavo sportuodama, lankydama įvairius būrelius, dainuodama mokyklos (ji baigė sostinės Užupio gimnaziją) renginiuose. Tačiau šiaip dainuoti buvo negana, Vilija lavino balsą Artūro Noviko džiazo mokykloje, Onos Valiukevičiūtės studijoje „Mikrofonas“, lankė Rositos Čivilytės pamokas. Dar būdama moksleivė subūrė savo grupę, įrašė kelias dainas, o būdama šešiolikos kartu su buvusiu „ Naktinių personų “ grupės lyderiu Aru Vėberiu pasirodė muzikiniame televizijos konkurse Latvijoje. Jau po metų vėlgi Latvijoje, Jūrmaloje, tarptautiniame konkurse „Gintarinė žvaigždė“ užėmė antrą vietą.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip dera dorai abiturientei, po vidurinės Vilija įstojo į universitetą, tačiau nekilnojamąjį turtą (tokia buvo jos pasirinkta specialybė), kai vėl atėjo laikas rinktis, ji įvertino prasčiau nei muziką. Ką ten muzika: tai buvo „Kelias į žvaigždes “, kurį jauniems talentams tiesė televizija. Po ilgo maratono Vilija (įdomu, ar jauni žmonės skiria realybės šou nuo realaus gyvenimo?) užėmė antrą vietą, pralaimėjusi Andriui Rimiškiui . Manding koją jai pakišo tik keista Lietuvos televizijos žiūrovių silpnybė baltai jūrų kapitono uniformai su antpečiais... Kita vertus, ilgainiui viskas atsistoja į vietas: kur dabar yra A.Rimiškis, o kur – V.Matačiūnaitė? Ogi žinoma, kur – ji pirmauja „Auksinio Lietuvos balso“ scenoje!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Televizija neprarijo

Nebloga pradžia? Tokiame amžiuje Lietuvoje sublizga nebent modeliais tapusios išstypusios paauglės, tačiau šiuo atveju gana įgimto žavesio bei sėkmės mados rinkoje. O iš dainininkės, net ir žalios, reikalaujama kur kas daugiau. Vos ne pusė dainų yra apie meilę, dar daugiau – apie meilės kančią: kaip šios nepatyrusiai tai padainuoti? O dar tas nerašytas televizijos reikalavimas eteryje atrodyti seksualiai, nors nepilnametei galbūt dar vėjai galvoj... Tačiau dar jaunutės Vilijos atlikta daina „Mylėk“ buvo pripažinta „Lietaus“ radijo stoties klausytojų mylimiausia.

REKLAMA

Čia ir maga nekukliai palyginti Viliją Matačiūnaitę su Patricija Kass: ši pasaulinio garso žvaigždė, dar būdama maža mergaitė, jau dainavo tokiu balsu ir taip, lyg būtų visą gyvenimą praleidusi baruose, bordeliuose , nelaimingos meilės kančiose... Jaunas balsas su jausminga gelme, „su biografija“ – turbūt tai įgimta ir labai reta. Ar tik ne panašia dovana apdovanota lietuvaitė Vilija?

O lėkštą Natalijos Bunkės dainelę „Panelė iš Kauno rajono“ prieš kelerius metus Vilija atliko taip, jog tapo aišku: ši patrakusi vilnietė nesileis įkainojama nei milijonu, nei dviem. Ji tapo neįperkama „žvaigždute“ net komercinei televizijai, nors ši oi moka susukti jauniems talentams galvas, padarydama juos savo „veidais“, o iš tikrųjų – ir savo vergais, kurie darbuojasi galeroje irklais keldami televizijai reitingus. Po realybės šou „Kelias į žvaigždes “ Vilija pasirašė sutartį, kuri įpareigojo ją dirbti viename komerciniame televizijos kanale trejus metus. Jos gyvenimo tempas vis greitėjo, laimėjimų padaugėjo. Televizijos konkurse „Vaikų balsas“ pelnė geriausios metų atlikėjos titulas, 2006 m. „Nacionalinės muzikos lygoje“ užėmė pirmą vietą, tarptautiniame konkurse „Sea Songs“ Ukrainoje – trečią... 2010 m. šokių projekte su profesionaliu šokėju Arturu Bajor Vilija iškovojo antrą vietą, o 2011 m. – antrą vietą tarptautiniame konkurse „Golden Voices“ Moldovoje ... Tais pačiais metais ji dar sugebėjo atlikti vieną iš svarbiausių vaidmenų TV seriale „Mano mylimas prieše “.

REKLAMA

Žinoma, dėl tarnystės eteriui, populiarumo kentėjo mokslai, kurie vis būdavo nustumiami į šalį. Tačiau Vilija ir čia parodė kietą charakterį: vis dėlto baigė studijas Vilniaus kolegijoje ir dabar yra diplomuota dainininkė. Čia ji sublizgėjo kartu su kita profesionale Ona Kolobovaite, jų duetas pasirodė „Golden voices“ festivalyje Batumyje. Tačiau patriarchalinių tradicijų neatsikračiusiai gruzinų publikai, balsavusiai už lengvesnį popsą , šis rafinuotas lietuvaičių merginų pasirodymas pasirodė pernelyg feministinis bei rafinuotas. Vis dėlto Ona ir Vilija, pretendavusios į laurus, atsivežė prizą už originalumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sugrįžk namo!

Tačiau po tokio įspūdingo, vis greitėjančio maratono stojo pusantrų metų tyla: V.Matačiūnaitė buvo visiškai dingusi ne tik iš eterio, bet ir iš viešumos. Pasirodo, ir iš Lietuvos. Ar jai apkarto tėvynėje laimėti laurai? Ji sakė norėjusi tiesiog dingti. „Jei atvirai, apie tai, kad išvažiavau į Didžiąją Britaniją, nežinojo net mano tėvai. Jiems buvo šokas. Galbūt man reikėjo permainų, buvau pavargusi nuo visko. Norėjau, kad viskas būtų kitaip. Baigiau džiazo vokalo studijas Vilniaus kolegijoje ir nebenumaniau, ką toliau veikti, nors visada žinojau, kad pagrindinis mano kelias gyvenime yra muzika... Lietuvoje aš jau prasimušiau. Todėl nusprendžiau ieškoti laimės Didžiojoje Britanijoje, Londone. Kol dar ne trisdešimt, kol dar turiu energijos, jėgų, ambicijų, noriu pabandyti tai įgyvendinti“, – sakė Vilija interviu naujam žurnalui „Mieste“.

REKLAMA

Angliškasis Vilijos periodas prasidėjo labai sėkmingai: pernai Londone, „Melange Factor“ konkurso rugsėjo turnyre lietuvė laimėjo pirmą vietą, o metų pabaigoje tapo absoliučia 2012-ųjų čempione. Taip, šiais laikas muzikinė karjera labai panaši į sportą. Fizinė ištvermė, užsispyrimas ir nuolatinės treniruotės taip pat būtinos, bet ir sėkmė čia lemia ne mažiau.

V.Matačiūnaitė tikina nesigailinti pasirinkusi emigrantės statusą: juk Londone ji ne indus plauna, nėra ir turtingo svetimšalio išlaikytinė. „Didžiojoje Britanijoje aš tiesiog dainuoju! O dėl rasto darbo labai džiaugiuosi, negalėčiau to net darbu pavadinti: mat maždaug 10 valandų per savaitę dainuoju muzikiniame klube. Mane priėmė ten kaip dainininkę, mokančią rusų kalbą, nes klube renkasi turtingi rusai. Dabar nepervargstu ir galiu daug laiko skirti sau“, – džiaugėsi žurnalui „Mieste“ emigrantė, neslėpdama, kad mėgaujasi dainavimu ir gyvenimu.

REKLAMA

Ir Zbignievas Levickis, Vilniaus simfoninio orkestro pirmasis smuikas, „Auksinio Lietuvos balso“ žiuri komisijos narys, patarė Vilijai neskubėti, mėgautis kiekviena nata. Išdainuoti viską kaip toj senoj „Hiperbolės“ dainoj – ir Londono lietų, ir lietuvišką giedrą...

Praėjusį šeštadienį V.Matačiūnaitė, atlikusi sudėtingą ariją iš miuziklo, dar kartą patvirtino esanti šio konkurso favoritė, miuziklo karalienė. Paklausysime, kaip ji pasirodys šiandien, atlikdama roko muzikos žanro kūrinį. Ar auksinė Vilijos suknelė, su kuria ji atrodė išties karališkai, nėra ženklas, kad ir jos balsas bus karūnuotas „Auksiniu Lietuvos balsu“?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Garsi operos solistė Nomeda Kazlauskaitė-Kazlaus, taip pat emigrantė, pastebėjo, kad Vilija geba dainuoti prasmingai, o tai – daugiau ir svarbiau nei dainuoti tiesiog gražiai. Dirigentas Vytautas Lukočius, lyg nujausdamas, kad pasaulis lietuvaitės nepaleis, tėviškai sušuko parašęs jai eilinį dešimtuką: „Vilija, grįžk namo!“

Kaip ten bus, nežinia: galbūt mergina pasiliks svetur, tarkime, ištekėjusi už šaunaus svetimtaučio... Kad ir kaip būtų, nuo mylimos gimtinės nepabėgsi: Vilija vis tiek čia įteka į Nemuną.

Rūta Klišytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų