REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Karalystės gamtai kelia grėsmę augantis „svetimų“ gyvūnų ir augalų rūšių skaičius. Europos mastu tyrimą atlikę mokslininkai skelbia, kad Didžiosios Britanijos krantų link artėja šaliai svetimos gyvūnų rūšys, informuoja šalies spauda.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp tokių gyvūnų minima, pavyzdžiui, bites naikinanti Azijos gigantiškoji širšė, kuri gali išaugti nuo pustrečio iki trijų centimetrų. Šis vabzdys medžioja bites, vapsvas ir kitus apdulkintojus ir dėl to potencialiai kelia grėsmę bičių aviliams, medaus gamybai ir pasėliams.

REKLAMA

Europos aplinkosaugos agentūra (EEA) savo ataskaitoje teigia, kad Didžiojoje Britanijoje gali atsirasti ir Azijos tigrinių uodų, kurie platina daugiau nei 20 ligų, kaip geltonoji karštinė ar į Dengė karštinę panaši Čikunguja karštinė.

Šiuo metu šių rūšių vabzdžių aptinkama keliose pietinėse Europos šalyse, kaip Italija. Tačiau jos gali plisti į šiaurę, jei klimatas ir toliau šils.

Tarp rūšių, kurios jau atsirado Didžiojoje Britanijoje ir kelia problemų, yra minimas toks augalas kaip žilė, kuris į Europą atkeliavo iš Šiaurės Amerikos kartu su importuotais grūdais. Šis augalas gali sukelti stiprią šienligę ir kitas alergijas.

REKLAMA
REKLAMA

Neseniai taip pat buvo skelbta, kad iš Ispanijos į Didžiąją Britaniją atkeliavę milžiniški šliužai, mintantys pastipusiais kiškiais ir išaugantys iki 15 cm ilgio, kelia grėsmę vietinėms šliužų rūšims ir pasėliams, informuoja naujienų kanalas „Sky News“.

Ispaniški kenkėjai, kurie iš žemyninės Europos atkeliavo su importuotomis salotomis, taip pat poruojasi su vietinėmis šliužų rūšimis ir dėl palankaus vietinio klimato tiesiog klesti. To rezultatas – mutantas superšliužas, kuris sugeba sunaikinti visą sodą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, Britanijoje gerai įsikūrė ir išplito kanadinės audinės, kurios sunaikino vandeninių pelėnų populiaciją. Arba pilkosios voverės, kurios išstūmė savo rudąsias giminaitės iš didžiosios dalies Anglijos. Jungtinėje Karalystėje taip pat sparčiai plinta krevetės žudikės, kurios naikina šiai šaliai būdinga vandens fauną, bei dreiseinos (tokie moliuskai), kurie vaikina vandens įrangą ir šliuzus.

EEA teigia, kad įvairios invazinės gyvūnų rūšys Europai kasmet kainuoja 10 mlrd. svarų sterlingų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų