REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi mėgstame šokoladą ir valgome jį kas dieną ar bent kelis kartus per savaitę. Tai vienas populiariausių produktų visame pasaulyje. Kai kurie žmonės gal net prisipažintų, kad negali be jo gyventi. Dauguma mano, kad apie šokoladą žino viską. Tačiau yra faktų, kurie nebūna plačiai skelbiami dėl kokių nors priežasčių. Listverse.com nori su jumis pasidalyti net 10 tokių faktų.

REKLAMA
REKLAMA

10. Vergovė

Faktas: Šokolado fermeriai praktikuoja vergiją.

Kaip jau buvo minėta, šokoladą vartojame beveik kasdien. Tačiau dabar priversime jus pasijusti kaltais. Ar kada nors susimąstėte, iš kur atkeliauja šokoladas? Daugiausia tai yra dirbančių vaikų gaminamas produktas. Vien tik Afrikoje, manoma, apytiksliai 56–72 milijonai vaikų dirba šokolado fermose. Vaikai į darbą priviliojami apgaule arba atvirai parduodami į vergiją ir galiausiai apsigyvena fermose bei dirba kitų naudai. Laimingesni darbuotojai gauna bananų ir kukurūzų pastos, o tie, kuriems nepasisekė, būna mušami kaip gyvuliai.

REKLAMA

Vienas iš kalbintų vaikų pasakojo, jog jį suviliojo pažadais užsidirbti pinigų, kad galėtų padėti savo šeimai, tačiau didžiausias atlygis būna, kai jis bent dieną nėra mušamas dviračio grandine ar kakavmedžio šaka. Vaikas niekada neturėjo net progos paragauti maisto, kurį gamina.

9. Netikras šokoladas

Faktas: Daugelio šokoladinių saldumynų sudėtyje šokolado tėra labai mažai.

Pasak „Hershey“, JAV nėra jokio standarto, kiek šokolado turėtų būti juodajame šokolade, nors tokie kriterijai egzistuoja pieniškam ir pusiau saldžiam šokoladui. Kai kuriose šalyse šie standartai skiriasi. Didžiojoje Britanijoje šokoladiniuose gaminiuose šokolado būna daugiau nei daugelyje šalių. JAV pieniškame šokolade turi būti bent 10 procentų šokoladinio likerio, o pusiau saldžiame šokolade – bent 35 procentai šokoladinio likerio. Iš kitos pusės, pieniškam šokoladui galioja kitos taisyklės, pavyzdžiui, jame turi būti bent 20 procentų kakavos sviesto.

REKLAMA
REKLAMA

8. Pieniškas šokoladas

Faktas: Pieniškas šokoladas yra gana naujas išradimas.

Pastaraisiais metais išpopuliarėjo juodasis šokoladas, bet jis nė iš tolo nepriartėjo prie įvairiausio pieniško šokolado populiarumo. Įdomu, kad pieniškas šokoladas nebuvo išrastas iki 1875 metų. Pirmasis europinis su šokoladu susijęs išradimas buvo apytiksliai pusės kakavos sviesto pašalinimas, tada likusią masė buvo sutrinta ir sumaišyta su druskomis siekiant sušvelninti kartumą (žinomas kaip „Olandų kakava“). Pieniškas šokoladas buvo atrastas šiuos miltelius sumaišant su saldintu kondensuotu pienu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Šokoladas – pinigai

Faktas: Actekai ir majai šokoladą naudojo kaip pinigus.

Šokolado istorija, galima sakyti, prasideda su majais. Kakavos pupelės jiems buvo tokios vertingos, kad naudotos kaip pinigai. Manoma, kad už 10 pupelių buvo galima nusipirkti triušį arba net prostitutę, o už 100 pupelių - vergą/ę. Vėliau actekai perėmė šias tradicijas ir toliau naudojo kakavos pupeles kaip pinigus. Už pupeles actekai pirko gyvulius, maistą, įrankius. Net atsirado sukčių, kurie pupeles bandydavo gaminti iš molio. Tik turtingieji gerdavo šokoladą nuolat, nes tai buvo labai brangus malonumas.

REKLAMA

6. Antioksidantai

Faktas: Šokolade yra gausu antioksidantų, tad jį vartoti sveika.

Nauji tyrimai parodė, kad šokolade yra flavonoidų, vadinamų flavanoliais ir procianidinais. Jie gerina širdies veiklą ir mažina riziką susirgti vėžiu. Tyrimai rodo, kad tik juodasis šokoladas padidina antioksidantų kiekį žmogaus organizme. Mokslininkai taip pat nustatė, kad šokoladas padeda sumažinti kraujo spaudimą, tačiau jei jį užgertumėte pienu, naudingųjų efektų nebebūtų.

5. Teobrominas

Faktas: Šokolade yra ne tik kofeino, bet ir mažiau žinomos stimuliuojančios medžiagos teobromino.

REKLAMA

Šokolade yra daugiau teobromino nei bet kokiame kitame augale. Teobrominas panašus į kofeiną, tačiau jo stimuliuojantis poveikis yra silpnesnis. Kai kurie preliminarūs tyrimai parodė, kad ši medžiaga slopina kosulį. Nors teobrominas yra naudojamas aukštam kraujo spaudimui gydyti ir šiuo metu yra tiriama jo nauda gydant vėžį, šios medžiagos gali būti ir per daug. Dideliu teobromino kiekiu galima apsinuodyti, ypač jam jautrūs gyvūnai ir vyresnio amžiaus žmonės. Sveikas žmogus turėtų suvalgyti labai daug šokolado, kad pasijustų negerai nuo šios su šokoladu gautos medžiagos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Daug puodukų

Faktas: Actekų valdovai per dieną išgerdavo dešimtis puodelių karšto šokolado.

Turtingieji actekų valdovai ir didikai išgerdavo labai daug šokolado; manoma, kad Montesuma išgerdavo apie 50 puodelių šokolado per dieną. Įprastame šokolado puodelyje kofeino nėra daug, tačiau šokoladas, kurį gerdavo actekai, buvo labai tamsus ir vien dėl išgeriamo kiekio turėjo turėti didžiulį poveikį. Actekai jį gerdavo be cukraus, šią naujovę įvedė atvykę ispanai užkariautojai. Įdomiausia, kad actekai šokoladą gerdavo šaltą, o ne karštą. Prieš patiekdami, actekai mišinį pilstydavo iš vieno ąsočio į kitą, kol jis suputodavo. Puta buvo laikoma geriausia gėrimo dalimi.

REKLAMA

3. Apgavystė

Faktas: Šokoladą gaminančios kompanijos siekė gauti leidimą vadinti šokolado substitutus tikru šokoladu.

Prieš keletą metų šokolado mėgėjai labai pasipiktino ir sukilo, kai JAV šokolado gamintojai bandė gauti leidimą pakeisti kakavos sviestą hidrogenizuotais augaliniais aliejais ir naujuosius gaminius vadinti šokoladu. Skamba lyg prastas anekdotas, tačiau „Nestle“ atstovė iš tikrųjų bandė įrodyti, kad tai tinkamas variantas, nes vartotojai nežino, ko nori, ir nesupranta tokių aspektų kaip „gamybinis efektyvumas“ bei „technologinė pažanga“. Nors leidimas duotas nebuvo, keista, kad tokia idėja netgi galėjo kilti.

REKLAMA

2. Trūkumas

Faktas: Pasaulyje ima trūkti šokolado.

Pasaulyje ima trūkti šokolado dėl medžių ligų Lotynų Amerikoje, kur pagaminama didžioji dalis kakavos. Be to, šokolado poreikis bėgant laikui auga ir tampa sunku jį patenkinti. Laimei, kol kas kakavmedžių liga nėra išplitusi Afrikoje. Jei fermeriams nepavyks pažaboti medžių ligos, trūkumas gali nulemti šokolado kainos kilimą. Afrikoje ligų verta baimintis dėl pastarojo meto sausrų, kurios gali labai pabloginti padėtį.

1. 6 tonų šokolado plytelė

Faktas: Didžiausia pagaminta šokolado plytelė svėrė beveik 6 tonas.

2011 m. rugsėjį pagaminta šokolado plytelė svėrė beveik 6 tonas. Jai pagaminti prireikė apytiksliai 850 kilogramų kakavos sviesto ir 700 kilogramų šokolado likerio. Ši šokolado plytelė turėtų keliauti aplink pasaulį, kad paskatintų vaikus drąsiai mąstyti ir sveikai maitintis. Mums kol kas visiškai neaišku, kaip gigantiška šokolado plytelė galėtų paskatinti vaikus sveikai arba protingai maitintis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų