REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

14-ąją Vilniaus knygų mugę atidarė Prezidentė ir repuojantys jaunuoliai

Mugės atidarymas prasidėjo kaip niekada moderniai

Ketvirtadienį parodų centre „Litexpo“ iškilmingai atidaryta 14-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė.

Ketvirtadienį parodų centre „Litexpo“ iškilmingai atidaryta 14-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mugė veiks nuo šiandien iki sekmadienio vakaro, o keturios jos dienos, tęsiant tradicijas, pavadintos tais pačiais – Bičiulių, Ilgojo penktadienio, Nekasdienių pasimatymų bei Šeimos dienų vardais. Pagrindinė paaugliško amžiaus sulaukusios mugės tema šiemet – paaugliai ir paauglių literatūra, o šūkis – „Čia knygų erdvė – prisijunk!“ Sau įdomių knygų ir renginių čia ras kiekvienas.

REKLAMA

Mugės atidarymas prasidėjo kaip niekada moderniai – salėje pritemus šviesoms, didžiuliame ekrane įsižiebė išmaniojo telefono ekranas, kuriame viena po kitos plaukė SMS žinutės, skaitomos diktoriaus. Tuomet pasigirdo garsi muzika, o į sceną užlipo keturi repuojantys jaunuoliai iš skirtingų Lietuvos regionų – Aukštaitijos, Žemaitijos, Suvalkijos ir Dzūkijos. Vilniaus knygų mugės globėja, prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė sveikinimo kalbą.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai sėdėjau ir galvojau, kiek daug laiko nutekėjo ir kaip labai pasikeitusi yra Lietuva. Bet būtent todėl, kad taip sparčiai judame ir globalėjame, todėl yra taip svarbu, kad knyga ir būtent lietuviška knyga, išliktų, lietuvių kalba išliktų. Nes tai yra svarbiausia, ką turime“, – sakė prezidentė.

 Prezidentė ragino išsaugoti knygą, nes taip išsaugoma mūsų kalba, gyvas bendravimas ir tarmės, kurioms ir skirti šie metai, bei priminė, ką dėl spausdinto žodžio sklidimo ir kalbos išsaugojimo padarė tautos didvyriai – knygnešiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Kultūros ministras Šarūnas Birutis sakė: „Ilgas kelias nuo Mažvydo iki 2013-ųjų knygų mugės, sunkus kelias, su duobėmis ir pakilimais. Dėl to man ypač didelis džiaugsmas dalyvauti šioje gyvoje šventėje.“

„Niekas nepasitarnavo žmogui taip , kaip knyga, ir visi pasaulio stebuklai nublanksta prieš ją“,– poeto Justino Marcinkevičiaus citata sveikinimo kalbą baigė kultūros ministras.

„Mieli skaitytojai“,– vienu bendru kreipiniu į visus susirinkusiuosius kreipėsi Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas. Jis pateikė kiek netikėtą idėją: vietoje Lukiškių kalėjimo Vilniuje įkurti knygų centrą, kur nuolat laiko pritrūkstantys žmonės galėtų apsistoti ir skirti, tarkime, kelias dienas skaitymui. Taip pat ten būtų galima įkurti ir rašytojų kambarį.

REKLAMA

„Kai kas nuogąstauja, ar knygos neužgoš internetas? Ne, aš manau, kad jis papildo knygą“,– optimistiškai nusiteikęs buvo literatūrologas, Nacionalinės premijos laureatas Kęstutis Nastopka.

Rengėjai dar sykį pakvietė visus prisijungti prie knygų erdvės ir paskelbė 14-ąją tarptautinę knygų mugę oficialiai atidaryta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų