REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jevgenijus Bardauskas, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Nuo sausio pakėlus minimalią algą iki tūkstančio litų, savivaldybės susidūrė su pinigų stygiumi. Jos skaičiuoja, kad norint mokėti padidintą atlyginimą, jų biudžetuose trūksta apie 40 milijonų litų.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybių asociacijos duomenimis, iš 55 savivaldybių tik Klaipėdos, Šiaulių ir Kaišiadorių rajono savivaldybėms netrūksta lėšų minimalios algos didinimui, likusios susiduria su problemomis. Pavyzdžiui, Kaunui trūksta daugiau, kaip 7 milijonų, Panevėžiui per du milijonus, Palangai ir Marijampolei per pusantro milijono litų.

REKLAMA

Tačiau premjeras Algirdas Butkevičius trečiadienį pareiškė, kad kompensacijų vietos valdžiai tikėtis nevertą. Esą minimalios algos didinimui, savivaldybės turi vidinių rezervų, jos gali tikėtis ir viršplaninių pajamų.

Pasak Ministro Pirmininko, būtų galima svarstyti šitas pajamas palikti vietos valdžiai, kad būtų galima dengti įsiskolinimus, ar išaugusį darbo užmokestį. A. Butkevičiaus manymu, savivaldybių biudžetai pilnėtų ir tada, jei šios sutelktų dėmesį į programas, skatinančias naujų darbo vietų kūrimą, namų renovaciją, energetikos sektoriaus pertvarką.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybių asociacijos prezidentas Ričardas Malinauskas sako, kad vienoms savivaldybėms pavyko lengviau subalansuoti biudžetą, tačiau kitoms sekėsi sunkiau.

„Savivaldybės, tvirtindamos šių metų biudžetą, jį tvirtino vienuolikai mėnesių ir nenumatė atsiskaitymo mėnesiui už šildymą, už elektrą, už komunalinius patarnavimus ir t. t. Tai ką jos darys po 11 mėnesių, jei pritrūks pinigų? Na, jei pritrūks pinigų, tai bus kreditoriniai įsiskolinimai, kurie pereis į kitus metus.

Kai kurių savivaldybių kreditoriniai įsiskolinimai jau buvo labai dideli šių metų pradžioje, ir atsižvelgiant į šių metų situaciją, ir jei biudžetai bus renkami tik taip, kaip jie renkami iki šiol, tai galima prognozuoti, kad įsiskolinimai dar labiau išaugs. Savivaldybės labai argumentuotai parengė tuos kreipimusis dėl papildomų funkcijų, išlaidų, kurios atsiranda ne savivaldybių noru. Manau, kad sėsim prie diskusijų stalo su Ministru Pirmininku, su finansų ministru ir šiuos klausimus aptarinėsime“, – sako R. Malinauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų