REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artūras Zuokas: Jeigu Rusija sutartų su Baltarusija dėl elektros energijos tiekimo iš Kaliningrado srities, galbūt baltarusiai nebestatytų Astravo atominės elektrinės

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus meras Artūras Zuokas kartu su patarėju energetikos klausimais Martynu Nagevičiumi šiandien lankėsi Kaliningrade. Pirmiausia A.Zuokas susitiko su Tilžės (Sovetsko) meru Nikolaj Voiščev ir kitais miesto valdžios pareigūnais, kurie pristatė vietos šilumos ir komunalinio ūkio problemas, numatomus kelių infrastruktūros projektus, taip pat supažindino su kitais svarbiais Tilžėje (Sovetske) ir Kaliningrade vykdomais projektais.

REKLAMA

Tilžėje (Sovetske) šiuo metu lietuviai yra pirmoje vietoje tarp užsienio investuotojų. Lietuvos tiesioginės investicijos Kaliningrado srityje 2011 m. sudarė 179 mln. Lt.

Vilniaus meras taip pat apsilankė naujai statomoje Baltijos atominėje elektrinėje (BAE), kur susitiko su jos vadovybe. Dviejų blokų, kiekvienas kurių po 1150 MW, Baltijos atominė elektrinė statoma Kaliningrado srityje, maždaug 20 kilometrų nuo sienos su Lietuva. Elektrinės statybos prasidėjo 2010 metų vasario mėnesį. Planuojama, kad pirmasis elektrinės blokas pradės veikti 2016-2017 metais.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Vilniaus mero, jeigu Baltarusija, Lietuva ir Rusija susitartų dėl elektros energijos tiekimo iš Kaliningrado srities į Baltarusiją per Lietuvą, galbūt nebebūtų statoma Astravo atominė elektrinė. Ar tuomet vis dar būtų reikalinga Visagino atominė elektrinė, meras teigė nesvarstęs.

Anot A.Zuoko, Lietuva galėtų pasinaudoti tuo, jog šiuo metu BAE dirba nuo 800 iki 1300 darbuotojų, nors jau artimiausiu metu čia prireiks dvigubai tiek žmonių. Vadinasi, Lietuvos įmonės galėtų dalyvauti šio objekto statybose, nepaisant to, kad Rusija laikosi pozicijos, jog BAE viduje turi dirbti tik rusiškos kompanijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, vertinti, ar tikrai BAE atitinka visus saugumo reikalavimus, keliamus tokiems objektams, A.Zuokas nedrįso. Esą tam reikia specialistų, jam tik įspūdį paliko tai, kad statytojai itin kruopščiai tvarko visus dokumentus. Tam įtakos turi, kaip spėjo A.Zuokas, dažnas Lenkijos atstovų lankymasis objekte.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų