REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš muitinės – su dviem kilogramais aukso

Privati įmonė iš Kauno teritorinės muitinės Panevėžio krovinių posto išvažiavo su dviem kilogramais Turkijoje pagamintų auksinių papuošalų. Prieš keletą metų pasienyje konfiskuotą auksą muitinės surengtame konkurse panoro įsigyti penkios bendrovės.

REKLAMA
REKLAMA

Nusipirko brangenybes

Laimėtoja už auksinius žiedus, auskarus, grandinėles paklojo daugiau nei 188 tūkst. Lt. Tai yra per 20 tūkst. Lt daugiau nei muitininkų pasiūlyta pradinė brangenybių kaina. Aukso prekeiviai gramą šio tauriojo metalo laužo superka už maždaug 63 Lt.

REKLAMA

Muitininkams pavyko gramą parduoti po beveik 100 Lt.

Kadangi parduodamos prekės vertė viršijo 60 tūkst. Lt, ja susidomėjusieji pasiūlymus dėl kainos privalėjo pateikti raštu vokuose. Finansinės galimybės – ne vienintelė sąlyga panūdusiesiems iš muitininkų įsigyti konfiskuoto aukso. Vienas iš reikalavimų pirkėjams – nebūti teistiems.

Vokai su pasiūlymais buvo atplėšti dalyvių akivaizdoje. Per konkursą persigalvoti dėl kainos potencialiems papuošalų pirkėjams jau nebebuvo leidžiama.

REKLAMA
REKLAMA

Pusė dar liko

Pardavinėti auksą muitininkai pradėjo daugiau nei prieš metus. Iš pradžių bandyta iš karto realizuoti visą iš kontrabandininkų konfiskuotą papuošalų kiekį – 53 kg aukso dirbinių. Už juos buvo prašoma per 4 mln. Lt.

Neatsiradus išgalinčiųjų iš karto pakloti tokią sumą už taurųjį metalą, muitininkams teko papuošalus pardavinėti dalimis.

Sumanymas pasiteisino. Kauno teritorinės muitinės Panevėžio krovinių posto viršininko Juozo Sirvydžio teigimu, dėl pardavinėjamų juvelyrinių dirbinių pirkėjams pradėjus konkuruoti, ėmė kilti ir jų kaina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per kiek daugiau nei metus muitininkų surengtuose vienuolikoje konkursų parduota jau per 20 kg iš 53 kg konfiskuoto aukso.

„Mes nežinome, ką konkursų laimėtojai daro su nusipirktu auksu. Įtariame, kad dalį realizuoja kaip juvelyrinius dirbinius, o dalį atiduoda perdirbti. Mūsų tikslas – kaip galima brangiau parduoti konfiskuotas prekes, kad kuo daugiau pinigų įplauktų į valstybės biudžetą“, – „Sekundei“ teigė J. Sirvydis.

Auksą slėpė po sėdyne

Daugiau nei pusė šimto auksinių juvelyrinių dirbinių muitininkų rankose atsidūrė po to, kai prieš šešerius metus itin brangus krovinys buvo konfiskuotas Šumsko pasienio kontrolės poste. Papuošalai buvo sukrauti automobilio „Audi“ galinėje sėdynėje įrengtoje slėptuvėje.

REKLAMA

Automobilį vairavęs Lietuvos pilietis buvo sulaikytas, o vėliau į kriminalistų akiratį pateko ir dar trys įtariamieji. Vienas jų – Turkijos pilietis, turėjęs leidimą gyventi Lietuvoje ir vadovavęs kontrabandininkų grupuotei, nelegaliai gabendavusiai auksą iš Turkijos į NVS šalis.

Pasibaigus teismų procesui solidus kontrabandininkų krovinys buvo perduotas muitininkams ir pradėtas pardavinėti.

Dosniausi per šventes

Muitininkų rengiamuose aukcionuose ir konkursuose įmanoma įsigyti pačių įvairiausių iš pasienyje sulaikytų kontrabandininkų konfiskuotų prekių – nuo tokių smulkmenų, kaip žiebtuvėlis ar kojinės, džinsai, batai, žaislai, iki laikrodžių, senovinių ikonų, televizorių, kompiuterių, automobilių. Tiesa, muitininkai pabrėžia, kad pastarosioms prekėms garantijos nesuteikia. Neretai konfiskuotus kontrabandininkų automobilius, registruotus Baltarusijoje ar Rusijoje, nuperka į aukcionus atvažiavę tų šalių piliečiai.

REKLAMA

Pernai muitininkai konfiskuotų prekių pardavė už 3,9 mln. Lt.

Aukcionai ir konkursai organizuojami maždaug kartą ar du per savaitę. Visos juose parduodamos prekės skelbiamos Lietuvos Respublikos muitinės tinklalapyje.

Konfiskuotas prekes realizuojantys Panevėžio muitininkai teigia, kad geriausiai prekyba vyksta miesto šventėse – mugėse parodose, kai žmonės susirenka nusiteikę pramogauti. Per Panevėžio gimtadienį vienas toks azartiškas pramogautojas už vos 2–3 litų tevertą žiebtuvėlį nepagailėjo nė 70 Lt.

Pareklamavęs liko be laikrodžio

Kartais tokiuose aukcionuose neišvengiama ir anekdotinių situacijų.

Laikrodį „Komandirskije“ nusipirkęs jaunuolis nusivylė pamatęs, kad keliasdešimt litų paklojo už neveikiantį daiktą. Supykęs pirkėjas nuskubėjo pas laikrodžių meistrą. Šis, išardęs aukcione įsigytąją prekę pareiškė, kad laikrodis – kuo puikiausias, tereikia mokėti jį prisukti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sužinojęs, kad muitininkai vėl paskelbė „Komandirskije“ laikrodžių aukcioną, įvertinęs jų kokybę tas pats pirkėjas prisistatė pirkti.

Prieš aukcioną susirinkusiems išgyręs prekę vaikinas, matyt, sau padarė bloga – visi laikrodžiai buvo išpirkti už jam per aukštą kainą. Reklamą konfiskuotiems laikrodžiams padaręs jaunuolis iš aukciono išvažiavo it musę kandęs.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų