REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansų ministro Rimanto Šadžiaus nuomone, išeitis, kurią pasirinko Lietuvos bankas (LB) spręsdamas nemokaus Ūkio banko problemas – skaidyti banką ir derėtis su Šiaulių banku dėl dalies turto ir įsipareigojimų perėmimo – pati geriausia išeitis.

REKLAMA
REKLAMA

,,Manome, kad tai pati geriausia iš alternatyvų, kurias mes turėjome. (...) Būtent LB yra atsakingas už šio proceso įgyvendinimą ir teisingą suskaičiavimą to turto, kuris bus perduodamas iš Ūkio banko į Šiaulių banką. Tikėsimės, kad bus užtikrinta galimybė visiems banko klientams - žmonėms ir smulkiojo ir vidutinio verslo įmonėms, kurių ten dauguma iš klientų, naudotis savo sąskaitomis“, - antradienį sakė R. Šadžius interviu Lietuvos radijui.

REKLAMA

Ministro teigimu, atsakyti, kiek Ūkio banko bankrotas kainuos mokesčių mokėtojams, atsakyti nėra paprasta, kadangi formaliai mokesčių mokėtojai neprisideda prie bankų gelbėjimo, nes egzistuoja indėlių draudimo sistema.

,,Kiekvienas bankas tam tikrą procentą nuo turimų indėlių sumos kiekvieną mėnesį perveda į Indėlių draudimo fondą. Kita šneka, kad Indėlių draudimo fondas tuštokas, ypač išsprendus ,,Snoro“ problemas, dėl to matyt valstybės iždas turės paskolinti Indėlių draudimo fondui tam tikrą sumą, kuri bus reikalinga kompensuoti trūkstamą turtą perduodant Šiaulių bankui ūkio banko įsipareigojimus“, - sakė R. Šadžius. Jo teigimu, preliminariais vertinimais paskola gali siekti apie 5-6 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Interviu Lietuvos radijui ministras aiškino, kad ,,blogoji‘ banko dalis bankrutuos. Bankroto procedūros metu turės būti surastas visas turtas, kuris yra keliose pasaulio šalyse, geriausiomis įmanomomis kainomis parduodamas ir pinigai grąžinami Indėlių draudimo fondui.

,,Indėlių draudimo fondas investuoja į Ūkio banko gelbėjimą tikėdamasis atitinkamos grąžos vykdant tos ,,blogosios“ dalies išpardavimą“, - sakė R. Šadžius.

Vertindamas situaciją bankų rinkoje, kai per pusantrų metų bankrutuoja du bankai, problemų patyrė kredito unijos, finansų ministras sakė manąs, kad tai reiškia, jog finansų sistema ,,valosi“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

,,Manau, kad būtent valosi, tai ypač pastebėčiau kredito unijų atžvilgiu, kadangi krito tos, kaip yra tvirtinama, kurios vykdė nelabai su įstatymais derančią veiklą. Kita vertus, šie pavyzdžiai turėtų mums visiems pasakyti, kad kada atliekame tam tikras operacijas ar dedame indėlį, ar imame greitąjį kreditą, turėtume pagalvoti, ką darome ir kokių pasekmių mums asmeniškai tai galėtų turėti ateityje. Visuomenės atsargumas, man atrodo, irgi išaugs ir tai sveika“, - interviu Lietuvos radijui sakė finansų ministras R. Šadžius.

Tačiau ministras nekomentavo galimo laikinojo Ūkio banko Adomo Audicko viešųjų ir privačių interesų supainiojimo – anot R. Šadžiaus, pasirinkti administratorių buvo LB prerogatyva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų