REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus knygų mugėje viešės iš Irano kilęs, Nyderlanduose prieglobstį radęs rašytojas Kaderas Abdolah.

Vilniaus knygų mugėje viešės iš Irano kilęs, Nyderlanduose prieglobstį radęs rašytojas Kaderas Abdolah.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei kas nors nesiseka iš trečio sykio, pasirink kitą kalbą. Persų patarlė

Vasario 23 dieną, šeštadienį, Vilniaus knygų mugėje vyks susitikimas su garsiu persų kilmės Nyderlandų rašytoju Kaderu Abdolah, kurio dvi knygos – „Mečetės namai“ ir „Mano tėvo užrašų knygelė“ – išverstos į lietuvių kalbą. Lietuvoje abi knygos buvo įtrauktos į geriausių metų verstinių knygų sąrašus, o 2007 m. romanas „Mečetės namai“ per geriausios visų laikų olandiškos knygos rinkimus užėmė antrąją vietą.

REKLAMA

Kaderas Abdolah gimė 1954 m. Irane. Teherane studijuodamas fiziką įstojo į pogrindinės kairiųjų partijos, kovojusios tiek su šacho diktatūra, tiek ir su vėlesniu teokratiniu ajatolų režimu, gretas, rašė straipsnius nelegaliam leidiniui. Ajatolos Khomeini valdymo metais jis išspausdino du romanus, o 1985 m. buvo priverstas palikti savo šalį. Politinį prieglobstį rašytojas atrado Nyderlanduose, čia ir gyvena nuo 1988-ųjų. Abdolah pasirinko rašyti svetima nyderlandų kalba, norėdamas Vakaruose įprasminti savo tėvynės dramą, turtingą kultūrą ir istoriją.

REKLAMA
REKLAMA

Rašytojo kūriniai kupini autobiografinių motyvų. Knygoje „Mano tėvo užrašų knygelė“ pagrindinio knygos veikėjo Ismaelio likimas lyg aidas atkartoja rašytojo gyvenimo vingius. Revoliucijos metu priverstas palikti savo šalį, Ismaelis gyvena Nyderlanduose ir stengiasi į olandų kalbą „išversti“ savo kurčnebylio tėvo dantiraščiu parašytus užrašus, kurių tyrinėjimas pamažu atskleidžia ne tik jo šeimos, bet ir viso Irano praeitį.

Sudėtinga rašytojo gyvenimo kelionė ne tik suteikia medžiagos jo kūriniams, bet ir formuoja patį rašymo stilių, kuris pasižymi poetišku lakoniškumu: „Nuo pat vaikystės mokiausi išraiškos taupumo. Privalėjau to išmokti. Mano tėvas buvo kurčnebylis, aš buvau jo padėjėjas. Turėjau sugebėti trisdešimties puslapių istoriją perteikti keliais gestais.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Olandijoje literatūrine sensacija tapęs romanas „Mečetės namai“ – turtingos ir garbingos giminės, tarnaujančios pagrindinei miesto šventyklai, saga. Knygos veiksmas prasideda 1969 m. ir per vienos šeimos istoriją perteikiamas audringas ir prieštaringas Irano revoliucinis laikotarpis bei pirmieji naujojo režimo metai. Autorius nešališkai vaizduoja nuolatinę konfrontaciją tarp fundamentalistų ir nuosaikiųjų, laisvamanybės ir religingumo, provakarietiškų pokyčių ir tradicijų puoselėjimo.

Susitikimas su rašytoju vyks vasario 23 dieną, 15 val. „Litexpo“ parodų rūmuose, 5.2. salėje. Renginys vyks olandų ir lietuvių kalbomis. Jį ves žurnalistas Martynas Starkus.

Užs. nr. 1077R  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų