REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Vasario 21–24 dienomis vyks tradicinė, jau 14-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė. Antradienį jos organizatoriai pristatė pagrindinius šių metų renginius ir naujoves.

Vasario 21–24 dienomis vyks tradicinė, jau 14-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė. Antradienį jos organizatoriai pristatė pagrindinius šių metų renginius ir naujoves.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tūkstančius literatūros mėgėjų kasmet sutraukiančiame renginyje ne tik vyks metų knygos rinkimai, susitikimai su rašytojais, diskusijos ir naujausių knygų pristatymai, bet ir bus pristatyta nemažai naujovių.

REKLAMA

Mugės lankytojų šiais metais laukia staigmena – nauja, atvira ir interaktyvi erdvė. Biblioteka@įkrauk.lt – biblioteka be sienų, sukurta kiekvienam mugės lankytojui. Taip pat sukurta speciali išmanioji programėlė, leidžianti susikurti savo Knygų mugės renginių programą. Visi, parsisiuntę programėlę į savo išmanųjį telefoną, gaus visą informaciją apie Vilniaus knygų mugę bei jos renginius.

Kad atvykti į mugę galėtų kiekvienas, vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami važiuoti nemokamais mugės autobusais. Jie kursuos vasario 21–24 dienomis nuo stotelės „Arkikatedra“ iki „Litexpo“ ir atgal.

REKLAMA
REKLAMA

Lankytojai turės progą ne tik skaityti, bet ir apsilankyti „Knygos kino teatre“, meno parodose, įsigyti „marškinėlius intelektualui“ ar su knyga rankoje išgerti kavos.

Knygų mugės vadovė Milda Gembickienė džiaugėsi, kad šiemet paaugliams skirtas renginys jau ir pats sulaukė paaugliško amžiaus – 14-os metų.

Jai pritarė Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentė, Knygų mugės kultūrinės programos organizacinio komiteto narė Lolita Varanavičienė: „Norėčiau pasidžiaugti neįtikėtinu dalyku – jau keturiolika metų mes sugebame Knygų mugę paauginti ir į gylį, ir į plotį.“ Pasak jos, ne tik organizatoriai, bet ir leidėjai siūlo vis kokybiškesnius ir įdomesnius renginius, tik gaila, kad jie dubliuojasi – į visus sunku būtų ir suspėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi artėjančios šventės džiaugsmą temdo nepakankamas valdžios dėmesys ir tai, kad dauguma gyventojų skaito vis mažiau. „Kaip gali ministras pirmininkas A. Butkevičius prisipažinti, kad nėra perskaitęs nė vienos grožinės knygos, o žmonės vis tiek jį išrenka?“ – stebėjosi Gytis Vaškelis, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Leidybos centro direktorius. Jį papildydama L. Varanavičienė pastebėjo, kad šių metų Knygų mugė – pirmoji, kurioje nedalyvaus Kultūros ministerijos atstovai. Valdžios požiūris į knygų mugę – neapibrėžtas ir neaiškus, tad rengėjai nebūtų apstulbinti, jei dar kitais metais neliktų ir jokio finansavimo. „Bet kokia gali būti kultūros politika, jei pas mus nei kultūros, nei politikos atskirai, kaip tokių, nėra“, – apmaudžiai tarstelėjo L. Varanavičienė.

REKLAMA

Tyrimų duomenys rodo, kad lietuviai skaito vis mažiau ir mažiau, o vaikų skaitymo ir teksto suvokimo įgūdžiai – kasmet vis prastesni. Dėl to Knygų mugė ne tik modernėja, siekdama būti kuo „arčiau“ savo modernėjančios visuomenės, bet ir grįžta prie tikrojo skaitymo – skaitymo balsu. Garsūs žmonės skaitys įvairių kūrinių ištraukas, o G. Vaškelis atskleidė, kad aktorius Rolandas Kazlas jau ruošiasi deklamuoti Kristijono Donelaičio „Metus“.

Šių metų Knygų mugės tema – paaugliai, tačiau čia ras ką veikti ir patys mažiausi, ir jau suaugusieji, netgi tie, kurie ne itin domisi grožine literatūra. „Vyks diskusija „Apie Litą ir eurą be emocijų“, diskusija apie lietuviškuosius herojus, technologijas – tokios diskusijos tiesioginio ryšio su knygomis neturi. Tai kultūrologinės diskusijos, į jas kviečiame žmones, kurie grožinės literatūros gal nelabai ir skaito“, – būsimo renginio įvairove džiaugėsi leidėja.

Tikrieji literatūros mėgėjai galės ne tik atrasti naujų knygų, bet ir susitikti su 20 pasaulinio garso autorių. Iš viso šiemet Knygų mugėje lankytojų lauks kone 300 renginių ir 300 dalyvių.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų