REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau nei prieš šimtą metų Londono gatvėmis nudardėjo paskutinis arkliu traukiamas “autobusas“. 20a. viduryje autobusai Londone išstūmė troleibusus ir tramvajus, o šiuo metu Londono autobusų tinklas yra vienas didžiausių pasaulyje. Londono Transporto muziejuje galima pasidairyti ne tik į raudonuosius autobusus, bet ir jų pirmtakus – dviaukščius arkliais traukiamus omnibusus.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl dauguma autobusų Londone raudoni? Patys britai mėgsta pajuokauti, kad taip juos lengviau pastebi turistai arba kad raudonų dažų liko po pašto dėžučių dažymo. Transporto muziejuje yra išlikę ir keletas žalių senųjų autobusų. Ne visada Londono autobusai buvo raudoni, kadaise konkuruojančios firmos aptarnaudavo skirtingus maršrutus ir kiekvienu maršrutu važinėdavo skirtingų spalvų autobusai. Tačiau raudona spalva ilgainiui tapo miesto autobusų spalva, tuo tarpu žali autobusai keliaudavo užmiesčio maršrutais.

REKLAMA

Tikrasis tradicinis ir populiariausias Londono autobusų tipas buvo vadinamasis Routemaster (pirmasis prototipas pagamintas 1956m.) – raudonas tipiškas to laikmečio autobusas, kurį ilgainiui dėl patvarumo ir patogumo pasirinko vis daugiau konkuruojančių miesto transporto agentūrų. Jame keleivius aptarnaudavo konduktorius, atvira platforma leisdavo sugaišti mažiau laiko įlipant bei išlipant. Routemaster konkurencinėje kovoje daugelį metų atsilaikė prieš kitus autobusų modelius, tačiau modernioje Europoje kylant reikalavimams dėl transporto prieinamumo neįgaliesiems, teko senojo modelio atsisakyti. Britai nepasidavė – mero Boris Johnson pastangomis 2012m. vasarį į gatves išriedėjo RoutemasterII dar vadinamas Boris Bus (liet. Boriso autobusas) – šiuolaikinė, reikalavimus atitinkanti prašmatni Routemaster versija. Naujasis Londono autobusas mažiau teršia aplinką, yra prieinamas neįgaliems ir nostalgišku dizainu primena savo pirmtaką. Tiesa, toks malonumas kainuoja apie 1mln svarų už vieną autobusą.

REKLAMA
REKLAMA

Įdomūs faktai apie britų autobusus:

Pirmieji Routemaster turėjo atvirą autobuso galą, tad keleiviai galėdavo įšokti ir išlipti net autobusui judant miesto gatvėmis. Kada pirmąsyk į autobusą įžengė karaliaus koja? Tai nutiko 1920m., kai B tipo B43 autobusą (naudotą Pirmojo Pasaulinio karo metais pervežti mirusius ir sužeistuosius) Bakingemo rūmuose apžiūrėjo George V. 1941m. Miss Phyllis Thompson buvo pirmoji moteris, ėmusi vairuoti dviaukštį raudonajį autobusą Anglijoje. Londono svečiai vis dar gali pasivažinėti senaisiais Routemaster. Pagerbiant tradiciją išsaugoti dveji autobusų maršrutai centriniame Londone.

 

Skaitykite daugiau http://www.lietuviai.co.uk/uk-istorija/raudona-spalva-jungtineje-karalysteje-londono-autobusai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų