REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos mokslininkai teigia Uralo regione radę penktadienį nukritusio meteorito fragmentų, informuoja BBC.

Rusijos mokslininkai teigia Uralo regione radę penktadienį nukritusio meteorito fragmentų, informuoja BBC.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Fragmentai buvo aptikti prie užšalusio ežero netoli Čebarkulio miesto Čeliabinsko srityje. Manoma, kad meteoritas nukrito į šį ežerą. Mokslininkai žiniasklaidai sakė, kad aptiktuose fragmentuose yra apie 10 proc. geležies. Pasak jų, meteoritas buvo įprastas akmeninis chondritas. Šeštadienį narai ieškojo meteorito ežero dugne, bet paieška buvo nesėkminga. Tikimasi paiešką atnaujinti pavasarį, kai nutirps sniegas ir ledas.

REKLAMA

Penktadienio rytą virš Uralo federalinės apygardos teritorijos subyrėjo meteoritas, kurio didžioji dalis sudegė žemutiniuose atmosferos sluoksniuose. Pareigūnai teigia, kad padaryta žala siekia milijardą rublių (33 mln. JAV dolerių). Meteoritas apgadino tūkstančius pastatų ir sužeidė mažiausiai 1200 žmonių. Gelbėjimo ir tvarkymosi operacijoje dalyvauja apie 9 tūkst. žmonių.

Rusijos mokslininkai teigia, kad prieš patekdamas į Žemės atmosferą meteoritas svėrė apie 10 tonų ir krito maždaug 30 kilometrų per sekundę greičiu bei subyrėjo apie 35-50 kilometrų virš žemės. JAV Aeronautikos ir kosmoso agentūra (NASA) teigia, kad prieš patekdamas į atmosferą meteoritas buvo 17 metrų pločio ir svėrė 10 tūkst. tonų. Pasak jų, meteoritas išlaisvino 500 kilotonų energijos. Palyginimui, ant Hirošimos 1945 metais numesta atominė bombos galingumas buvo 12-15 kilotonų.

Čeliabinsko meteoritas skaičiais

Urale į miestus tėškėsi meteoritai, nukentėjusiųjų daugiau nei 1200

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų