REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Varšuvoje vienas lankomiausių turistų – porą metų veikiantis Koperniko mokslų centras. Čia galima pabūti žemės drebėjimo epicentre, pakilti į orą, valdyti povandeninį laivą, groti orkestre ar pabendrauti su robotais.

REKLAMA
REKLAMA

„Sveiki atvykę į Koperniko mokslų centrą“, – taip lankytojus pasitinka robotas Espianas – dainuojantis ir šnekantis robotas, kviečia užeiti į vidų.

REKLAMA

Viduje esančiose šešiose galerijose – daugiau nei 100 interaktyvių stočių.

Šį technologijų centrą geriausia reikėtų laikyti didele laboratorija. Čia nėra gidų, nuorodų, tik instrukcijos. Pažinti mokslą privalo pats lankytojas: jį ragaudamas, liesdamas, žiūrėdamas ar tiesiog klausydamas.

„Koperniko mokslo centras pakeičia žmonių supratimą apie mokslą, supažindina su mokslu. Ar jaunas, ar vyresnis, ar vaikas – visi gali pamatyti, kaip jis keitėsi, susipažinti su pasiekimais, dalyvauti technologijų eksperimentuose“, – pasakojo M. Koperniko mokslų centro atstovė Katarzyna Nowicka.

REKLAMA
REKLAMA

Lankytojai ypač žavisi virtualiu orkestru. Tereikia atsisėsti prie vieno iš penkių muzikos instrumentų ir gali tapti, pavyzdžiui, smuiko virtuozu. Robotas čia pat kuria eiles ir jas deklamuoja, lankytojai gali atsidurti žemės drebėjimo epicentre, pamatyti, kaip formuojasi tornadas ar išbandyti skraidantį kilimą.

„Centre įrengtos įvairios laboratorijos. Vienose reikia žmogaus jėgos, kitose – klausos, loginio mąstymo, stiprių kojų. Čia galima susipažinti su mokslo pasiekimais. Pagal kūno masę galima sužinoti ir pamatyti, kiek tavo kūne yra vandens“, – vardijo M. Koperniko mokslų centro atstovė Katarzyna Nowicka.

Prieš pusę metų čia atidarytas planetariumas. Įrengti 20 tūkst. kvadratinių metrų mokslų centrą valstybei atsiėjo 320 mln. litų. Iš jų – apie 200 mln. skyrė Europos Sąjunga. Eksponatus kūrė Vokietijos ir Nyderlandų mokslininkai bei inžinieriai.

Rūta Lankininkaitė, LRT televizijos laida „Panorama“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų