REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių apygardos teismas kovo 7 dieną nagrinės prašymą iškelti restruktūrizavimo bylą UAB „Šiaulių tauro televizoriai“. Bendrovės vadovas Rimantas Žukauskas tikina, jog restruktūrizavimas padėtų tęsti veiklą, atkurti įmonės prestižą ir galimybes atsiskaityti su kreditoriais.

REKLAMA
REKLAMA

Televizorių gamintojai įstrigę

Šiauliečių įmonėje surenkami televizoriai pelnė apdovanojimus ir šalies metų gaminio vardus. Produkcija eksportuojama. Pernai balandį rinkai pristatytas naujas LED televizorius su integruota interneto funkcija.

REKLAMA

Bet prieita iki ribos, už kurios tik žingsnis iki bankroto.

Į Šiaulių apygardos teismą kreipėsi pats UAB „Šiaulių tauro televizoriai“ generalinis direktorius R. Žukauskas.

Šiaulių apygardos teismas praėjusių metų spalį prašymo iškelti restruktūrizavimo bylą netenkino. Tačiau Apeliacinis teismas grąžino prašymą nagrinėti iš naujo.

Nuo praėjusių metų rugsėjo įmonė nebemoka „Sodros“ įmokų. Skola „Sodrai“ yra išaugusi beveik iki pusės milijono litų. Atlyginimai darbuotojams vėluoja.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo šių metų pradžios televizorių gamintojai dirba su pertraukomis. Sausį dirbta po 2–3 dienas per savaitę dėl detalių stygiaus.

Šiandien bendrovėje dirba 158 darbuotojai. 2011 metų rugsėjį jų buvo 285.

Šiaulių teritorinės darbo biržos direktorius Rimundas Domarkas „Šiaulių kraštui“ teigė, jog neturi pranešimų, kad UAB „Šiaulių tauro televizoriai“ rengtųsi atleisti darbuotojus.

„Bendrovė visada dirbo bangomis, bet vis išsiversdavo, – sakė R. Domarkas. – Žinau, kad susiduria su sunkumais. Gaila būtų, jeigu išnyktų, nes tai bene vienintelė rinkoje dar likusi europietiško kapitalo televizorių surinkimo įmonė.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pateko tarp finansinių žirklių

Rimantas Žukauskas, bendrovės „Šiaulių tauro televizoriai“ vadovas, „Šiaulių kraštui“ teigė, jog gaminama produkcija turi paklausą ir nišą rinkoje.

Nekonkuruojama su didžiosiomis Azijos kompanijomis, kurios kaunasi dėl naujų technologijų ir gamina didelės įstrižainės ir didelės raiškos televizorius.

Tačiau šiauliečių surenkami modernūs mažos ir vidutinės įstrižainės originalaus dizaino televizoriai yra paklausūs Europos šalyse. Jų rinkos yra išsaugotos.

„Problema – ne produkcijos užsakymai, jų ir dabar turime, – tikino R. Žukauskas. – Mes patekome tarp finansinių žirklių: dėl padarytų didelių investicijų, jų sutapimo su krize ir apyvartos lėšų stygiaus.“

REKLAMA

Investicijos į kardinalų technologijų pertvarkymą ir produkcijos modernizavimą išaugino įsipareigojimus finansinėms institucijoms. Investuota daugiau nei 10 milijonų JAV dolerių.

Kito kelio neturėjo

Su krizės atėjimu bankai nutraukė finansines paslaugas, apmokėjimo terminai už produkciją ištęsti ir pristigta apyvartos lėšų. Reikėjo ir paskolas grąžinti.

„Suradome naujus finansinius instrumentus, bet jie buvo brangūs, – aiškino sunkumų priežastis R. Žukauskas. – Per pastaruosius dvejus trejus metus ėmė brangti žaliavos, kurias vežame iš Azijos, o produkcijos pardavimo kainos negalėjome kelti. Finansiniai rodikliai tapo neigiami. Visi praėjusieji metai buvo sunkūs. Pasiekėme susitarimus su partneriais, bet projektai vystėsi lėtai.“

REKLAMA

Matydama, kad nepajėgs susitvarkyti su kreditoriniais įsipareigojimais, įmonė nerado kito būdo, kaip prašyti restruktūrizavimo proceso, kad galėtų persitvarkyti, stabilizuoti veiklą ir atkurti galimybę atsiskaityti su kreditoriais.

Balandį dirbtų visu pajėgumu

Darbuotojų neketinama atleidinėti.

„Mums pavyko rasti partnerių, kurie sutiko dirbti kartu, yra pasirašytos dvi sutartys, – sakė R. Žukauskas. – Jeigu viskas vyks kaip planuojame, nuo vasario 20 dienos dirbsime didesniu pajėgumu, kovą – dviejų trečdaliu, o balandį – visu pajėgimu.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įsiskolinimus darbuotojams ir „Sodrai“ ketinama likviduoti balandį.

Bet didžiausi įmonės kreditoriai yra finansinės institucijos ir kai kurie tiekėjai. Bendrovės vadovo teigimu, derybos su jais vyksta palankia linkme.

Citata: Nuo praėjusių metų rugsėjo įmonė nebemoka „Sodros“ įmokų. Atlyginimai darbuotojams vėluoja.

Rūta JANKUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų