REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutinė H. Daktaro „malda“

Klaipėdoje skambėjo baigiamosios senosios Kauno mafijos veikėjų kalbos.

Ilgaamžiškumu išgarsėjusios Kauno Vilijampolės rajone susidariusios Daktarų gaujos narių teisme Klaipėdoje skambėjo gana skirtingos pagrindinių grupuotės lyderių kalbos. Savaitės pradžioje Klaipėdos apygardos teismas išklausė gaujos vadeiva laikomo 55 metų Henriko Daktaro, pravarde Henytė, bei jo svarbiausio pavaduotojo – bendraamžio Gogos pravarde pagarsėjusio Egidijaus Abariaus – paskutinį žodį.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš paskutinį kartą kreipdamasis į teismą iš metalinio narvo, H. Daktaras atrodė sunerimęs ir audringai nusiteikęs. Tačiau kuo ilgiau jis kalbėjo, tuo labiau nervinosi, išgyveno ir galiausiai vos tramdė ašaras. Po apie pusvalandį be petraukos trukusios kalbos Daktarų legenda teismui šūktelėjo: „Sušaudykite mane arba išteisinkite!“

REKLAMA

Kai dėl įtampos jis nustojo kalbėti ir atsisėdo, salėje tarp žurnalistų sėdinti žmona Ramutė Daktarienė nesulaikė ašarų.

Kaltino visus

Visa H. Daktaro kalba buvo nerišli ir padrika, persunkta emocijomis. Teisiamasis prieš vieną paskutiniųjų teismo posėdžių prasitarė, kad už grotų ilgai galvojęs, ką jam kalbėti. Iš pradžių žymus kaunietis ketino pasisakyti net dvi dienas, tačiau galiausiai viską pagal svarbą surašęs ant popieriaus lapų, nutarė perskaityti labiausiai jam rūpimus dalykus.

REKLAMA
REKLAMA

H. Daktaras, tardamas paskutinį žodį, prakalbo apie didžiulį jau ne vienerius metus prieš sulaikymą Bulgarijoje, 2009-ųjų rugsėjį, jį kamavusį teisėsaugos persekiojimą, nuolatos minėjo nepalankiai susiklosčiusias gyvenimo aplinkybes.

Daktarų mohikanas prašneko, kad byla esanti sufabrikuota, siekiant jį įkišti už grotų iki gyvos galvos. Jis teigė, kad prie viso to nemažai prisidėję ir mūsų šalies žurnalistai, kurie jo „nuotykius“ uoliai aprašinėja nuo 1996-ųjų vasario, kai po to jis ilgam laikui neteko laisvės paaiškėjus, kad reikalavo išpirkos už pavogto praeityje garsaus kriminalisto Jurijaus Milevskio automobilio sugrąžinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaitant to meto spaudą, kone kas dieną mirgėjo atviri ir draugiški H. Daktaro pašnekesiai su įvairių publikacijų autoriais. Savo kalboje H. Daktaras kelis kartus priminė ir nemažo skaitytojų dėmesio sulaukusią knygą „Tikroji Daktarų istorija“, kurioje atvirai aprašyta visa Daktarų valdymo epocha – nuo sovietinių laikų iki gaujos teismo proceso pradžios Klaipėdoje. Pirmasis knygos leidimas išleistas 2010-ųjų gegužę, netrukus vienas po kito pakartotinai išleisti dar keli tiražai. Iki šiol parduota keliasdešimt tūkstančių knygos egzempliorių.

REKLAMA

Praėjusių metų pabaigoje Kauno mafijos bei reketo klestėjimo enciklopedija pasirodė ir moderniosioms „iPad“ planšetėms skirtoje elektroninių knygų skaityklėje „iTunes“ – „iBookstore“. Šį produktą pateikusio informacinių technologijų specialisto Marko Marcinkevičiaus teigimu, susidomėjimas interaktyvia „mafijos biblija“ nemenkas, kadangi šioje versijoje yra ir keletas unikalių vaizdo reportažų iš senosios kartos Kauno gangsterių kronikų.

Atsiskleis knygoje?

1996-ųjų balandį, Velykų išvakarėse, Kauno priemiestį Sargėnus sudrebinusios dvigubos žmogžudystės – samdomi žudikai sušaudė verslininką Sigitą Čiapą ir jo vairuotoją – užsakymu kaltinamas H. Daktaras pareiškė, kad velionis milijonierius buvęs jo draugas ir turėjęs daugybę priešų. Be to, H. Daktaras priminė, kad tuo metu kalėjo griežtai prižiūrimo Lukiškių įkalinimo-tardymo izoliatoriaus sektoriuje, tad neturėjęs jokių galimybių perduoti žmogžudystės užsakymą.

REKLAMA

Jis pareiškė, kad dirbtinai sukurptą paskutinę Daktarų gaujos bylą ir visas jos peripetijas Klaipėdos teisme aprašys būsimoje prisiminimų knygoje.

„Įdomu, kaip jis rašys tą knygą, kai jo pašonėje nebus to, kas tai galėtų tinkamai padaryti“, – „Akistatai“ kalbėjo vienas iš garsiosios gaujos veteranų. Jis pareiškė, kad jau anksčiau sklido kalbos, jog 2004 metais pogrindyje išleistą H. Daktaro pirmąją knygą iš kalėjime parašytų laiškų, įrašytų garso kasečių galėjo sukurpti vienas Kauno rašytojų bendruomenės narys, kuris mėgdavo prisistatinėti „moterų žinovu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaujos vadeiva vadinamas vyras, Bulgarijoje išpažinęs stačiatikių tikėjimą, baigdamas savo baigiamąją kalbą pareiškė, kad „mūsų visų dar laukia ir Dievo teismas danguje“. H. Daktaras teisėjų širdis bandė sušvelninti ir prašymu, kad paskutines savo gyvenimo dienas mieliau praleistų su gausia šeimyna, o ne šaltame ir drėgname rūsyje, į kurį jis kišamas dėl, kaip bylos medžiagoje teigiama, Daktarų „seniams“ nuolankiai tarnavusios Šampaninių gaujos vyrų padarytų nusikaltimų. Vyriškis teigė neprisipažinęs jam prokurorų primetamų turto prievartavimų ir žmogžudysčių, kurių nėra padaręs.

REKLAMA

Tokia buvo padrikos, emocijomis paremtos H. Daktaro kalbos esmė.

Kiti teisiamieji atidžiai klausėsi „maldomis“ bandančio atgailauti gaujos lyderio kalbos. Atrodė, kad tikisi išgirsti kažką neįprasta. Tačiau, kaip vėliau keli jų pripažino, to neįvyko.

Pajaco laukia procesas

Kiek kitaip paskutinį žodį tarė E. Abarius. Per visus teismo posėdžius nedaug kalbėjęs Daktarų senbuvis teigė, kad pagrindinis tikslas vilijampoliečiams buvo bet kokia kaina sukaupti turtus. Jis akcentavo, kad nebuvo prisidėjęs prie jam inkriminuojamų nužudymų, nesivertė ginklų prekyba ar sunkiems nusikaltimams finansuoti nepanaudojo lėšų iš bendros Daktarų gaujos narių kasos – „obščiako“.

REKLAMA

Per kitą teismo posėdį, kuris vyks balandžio pabaigoje, planuojama išklausyti likusių dviejų teisiamųjų – Vaido Vancevičiaus ir Gyčio Ježerio, pravarde Pajacas, paskutinį žodį.

Pastarasis yra vienintelis iš Daktarų gaujos, kuris yra minimas netrukus teismui ruošiamoje perduoti narkotikų byloje. Kriminalinės policijos biuro pareigūnai turi surinkę pakankamai duomenų apie galimą Pajaco vaidmenį realizuojant pusės kilogramo amfetamino krovinį. Patikimų šaltinių teigimu, šiame ikiteisminiame tyrime parodymus sutiko duoti net ir artimiausi Pajaco giminaičiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasaros pradžioje ruošiamasi skelbti nuosprendį. Daktarų gaujos šulus H. Daktarą bei E. Abarių Generalinė prokuratūra yra pasiūliusi įkalinti iki gyvos galvos. Tik su teisėsauga bendradarbiaujančiam ir įvairiais nusikaltimais kaltinamam Rimvidui Žilinskui, pravardėmis Taisonas ir Rimvis, pareigūnai prašo skirti metus ir trejus mėnesius truksiantį namų areštą.

Ne tik spirito verslas

Teigti, jog sunkiais nusikaltimais kaltinami Kauno Daktarai visiškai išnyko iš kriminalinio horizonto, būtų per drąsu. Tokios nuomonės laikosi vienas iš valstybinį kaltinimą palaikančių prokurorų – Klaipėdos apygardos prokuratūroje dirbantis Aidas Giniotis. Jo teigimu, kai kurie teisiami vilijampoliečiai sėkmingai įsiliejo į dabar Kaune dominuojančių banditų gaujų gretas. Bet prokuroras nelinkęs visiškai „nurašyti“ H. Daktaro, kadangi iš tam tikrų sluoksnių yra gavęs žinių, kad jis tebėra gerbiamas tarp specifinės aplinkos kauniečių.

REKLAMA

„Suprantu, kad advokatams reikia atidirbti honorarus, todėl jie teigia, kad nuo 1996-ųjų H. Daktaras nedarė jokių nusikaltimų, – „Akistatai“ kalbėjo prokuroras A. Giniotis. – Aš nesakau, kad visiems nusikaltimams yra šimtaprocentiniai įrodymai. Bet kai kuriems yra tvirtesni, o kitiems – menkesni. Gal už visus nusikaltimus teismas ir nenuteis, bet už pagrindinius jiems turėtų būti griežtai atseikėta. Mano subjektyvia nuomone, pagrindiniams veikėjams turėtų būti paskirta aukščiausia bausmė. Bylos medžiagoje matoma, kad šitie žmonės ne vien tik spirito kontrabanda užsiiminėjo. Esu tvirtai įsitikinęs, kad tai, kas yra šioje byloje, ir kas pagarsinta šiame teisme – tai tik nedidelė dalis to, ką jie buvo pridirbę per visą gaujos egzistavimo laikotarpį. Jie „judėjo“ labai stipriai, ir jiems nebuvo jokių stabdžių. Jie jautė nebaudžiamumą, kadangi palaikė neblogus santykius su tuometine Kauno policija“.

REKLAMA

Jau tryliktus darbo prokuratūroje metus skaičiuojantis A. Giniotis per savo karjerą Klaipėdoje yra ištyręs keletą mažesnio atgarsio sprogdinimų, pasišaudymų, narkotikų prekybos atvejų. Anot jo, po Sigito Gaidjurgio, buvusio Klaipėdos mafijos boso, šiame mieste nebelikę ryškių nusikalstamo pasaulio autoritetų. „Bet žmonių, kurie trukdytų ramiai gyventi miestiečiams, netrūksta. Pradedant mažesnio lygio chuliganėliais, kurie pardavę kilogramą amfetamino įsivaizduoja esą stiprūs, baigiant tais, kurie gerokai smarkiau „juda“, – sakė klaipėdietis prokuroras A. Giniotis. – Pastarieji iš Kauno, Šiaulių gauna narkotikus ir perduoda kitiems taškams, beveik neprisiliesdami prie pačių kvaišalų. Manau, visais laikais, bet kurioje visuomenėje egzistuos organizuotas nusikalstamumas ir jam visada kas nors vadovaus“.

REKLAMA
REKLAMA

TIK FAKTAI

Nuo 1978 iki 2008-ųjų egzistavusios Daktarų gaujos nariai kaltinami buvusių bendrininkų – garsių to meto Kauno nusikalstamo pasaulio veikėjų Rimanto Ganusausko, pravarde Mongolas, Vladimiro Seneckio, pravarde Turistas, Roberto Borcherto, pravarde Karabasas – ir kitų asmenų nužudymu, taip pat kitais sunkiais nusikaltimais.

Daktarų gaujos byla Klaipėdos apygardos teisme pradėta nagrinėti 2011-ųjų gegužės viduryje.

Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo administracija „Akistatai“ prasitarė, kad H. Daktaras ir jo žmona R. Daktarienė yra pateikę ne vieną prašymą ar skundą. Paskutinis atvejis – H. ir R. Daktarai per teismą mėgins išsireikalauti milijoną litų dėl neva netinkamų H. Daktaro kalinimo sąlygų.

Prižiūrėtojų akylai stebimoje kalėjimo rūsyje esančioje kameroje dabar H. Daktaras sėdi su dar vienu kaliniu. Pastarasis priklauso jaunųjų vagių kartai.

Lukiškių kameroje H. Daktaras turi televizorių, nuolat gauna laikraščių, knygų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų