REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

16 būdų panaudoti cukrų

Cukrus smaližiams – nepakeičiamas produktas, o praktiški žmonės žino ir daugiau būdų, kaip panaudoti baltuosius kristalus.

REKLAMA
REKLAMA

Žaizdoms gydyti. Liaudies medicinoje seniai žinomas saldus būdas padėti žaizdoms gyti, neseniai jis buvo patvirtintas moksliniais tyrimais. Užpylus šiek tiek cukraus ant pragulų ar nubrozdinimų, nužudomos bakterijos, trukdančios gyti ir sukeliančios chronišką skausmą.

REKLAMA

Nuskausmina nudegusį liežuvį. Skubėdama į darbą gurkštelėjote per karštos kavos ar užvalgėte itin aštrios picos? Štai ir pasekmės: nemaloniai perštintis, aptirpęs liežuvis, deganti burna. Sučiulpkite šaukštelį ar kubelį cukraus – ir nemalonūs pojūčiai greitai pradings.

Kūno šveitiklis. Cukrus – vienas tinkamiausių produktų naminiams kūno šveitikliams gaminti. Pats paprasčiausias variantas – sumaišyti keletą šaukštų cukraus su aliejumi (alyvuogių, migdolų, persikų kauliukų ir kt.), kad gautumėte skystą košelę. Ją galite pakvepinti natūraliais eteriniais aliejais. Švelniai įtrinkite į odą, pamasažuokite (ilgėliau apsistokite ties probleminėmis vietomis), tada nuplaukite iš pradžių šiltu, paskui – vėsiu vandeniu.

REKLAMA
REKLAMA

Lūpų šveitiklis. Sumaišykite pusę šaukštelio alyvuogių aliejaus su šaukšteliu smulkaus cukraus, jei norite – įlašinkite pipirmėčių ar vanilės ekstrakto. Šiuo mišiniu įtrinkite lūpas, o tada galite nulaižyti arba nuplauti. Lūpų oda taps švelni, procedūrą atliekant bent keletą kartų per savaitę mažiau skilinės lūpų kampučiai, jos nešerpetos.

Lūpdažio fiksatorius. Paberkite truputėlį cukraus ant lėkštutės ir palieskite kristalus ką tik padažytomis lūpomis, kad jie priliptų. Palaikykite keletą minučių, o tada nulaižykite. Taip sutvirtinti dažai geriau prikibs prie odos, laikys ilgiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nešvarių rankų valiklis. Jei jūsų rankos itin nešvarios (išsitepėte dažais, suodžiais, purvu), muilo gabalėlį, kuriuo plausitės rankas, sudrėkinkite ir pabarstykite cukrumi – taip muilas taps efektyviu šveitikliu. Galite rankas nušveisti ir cukraus bei alyvuogių aliejaus košele – tada ne tik nutrintumėte nešvarumus, bet ir sudrėkintumėte bei minkštintumėte rankų odą. Nušveistas rankas nuplaukite muilu ir šiltu vandeniu.

Silpni nuskausminamieji. Nors odontologai tikina, kad cukrus kūdikiams – itin nepageidaujamas produktas, galintis pakenkti besikalantiems dantukams, kartkartėmis jo teikiama nauda atsveria žalą. JAV pediatrai nustatė, kad kūdikiams, kuriems prieš skiepijant būdavo sugirdomas nedidelis kiekis cukraus tirpalo (1 šaukštelis cukraus, 4 šaukšteliai vandens), lengviau reagavo į adatos dūrį nei mažyliai, kuriems prieš skiepus duota paprasto vandens.

REKLAMA

Trąša gėlėms. 1 litre vandens ištirpinkite 3 šaukštus cukraus ir 1 šaukštą balto acto. Tokiame kokteilyje pamerkite skintų gėlių puokštę. Cukrus pamaitins jų stiebelius o actas neleis vandenyje daugintis bakterijoms, taigi jūsų puokštė ilgiau išliks graži ir šviežia.

Naikina nematodines kirmėles. Jei jūsų sode atsirado nematodinių kirmėlių (dažniausiai jos būna prikibusios prie augalo šalnų), šiuos parazitus įveikti padės paprasčiausias cukrus. Pabarstykite cukrumi sodo žemę (1 kg cukraus 10 kvadratinių metrų ploto). Cukrus pamaitins dirvoje esančius mikroorganizmus, išskiriančius organinius junginius, trukdančius tarpti ir daugintis nematodams.

REKLAMA

Spąstai vapsvoms. Į 2 stiklines vandens įberkite 2 stiklines cukraus, pavirinkite, kol cukrus visiškai ištirps ir liks lipnus sirupas. Supilkite jį į stiklainį ir pastatykite kiek atokiau tos vietos, kur vasarą jums nuolat gyvenimą apkartina vapsvos. Saldus sirupas pritrauks vapsvas, jos įskris į stiklainį ir prilips saldžioje masėje. Ką toliau daryti su „belaisviais“ – jūsų reikalas: galite visą turinį tiesiog išplauti, galite stiklainį uždaryti dangteliu ir išmesti.

Nuodai tarakonams. Iš cukraus nesunku pagaminti „paskutinę vakarienę“ šiems įkyriems namų parazitams. Lygiomis dalimis sumaišykite cukraus pudrą ir kepimo miltelius. Pabarstykite įvairiose namų vietose. Cukrus pritraukia tarakonus, o kepimo milteliai juos nuodija. Kasdien arba kas antrą dieną išvalykite patalpą, pakeiskite senuosius miltelius naujais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kavamalės valiklis. Tiek kavamalės, tiek prieskonių malimo mašinėlės paviršiai greitai prisigeria stiprių kvapų. Jei norite šių kvapų atsikratyti, pamalkite aparate 2-3 minutes cukraus kristalus – jie sugers kvapus, nuvalys sieneles. Tada beliks išvalyti drėgnu skudurėliu.

Žolės dėmių valiklis. Iš cukraus iš šilto vandens pasigaminkite skystą košelę, ištepkite ja ant drabužių likusias žolės dėmes, palaikykite valandą (jei dėmė giliai įsiskverbusi – galite laikyti keletą valandų) ir išskalbkite kaip įprasta.

Kepinių konservantas. Jei pyragą ar biskvitą laikote orui nepralaidžiame inde, įmeskite ten keletą cukraus kubelių – jūsų kepinys ilgiau išliks šviežias. Šis metodas tinka ir keksiukams, sausainiams, kitiems konditerijos gaminiams.

REKLAMA

Kad nepelytų sūris. Pridėjus cukraus kubelį prie sūrio, pastarasis ne taip greitai supelys.

Vaistai nuo žagsėjimo. Jei užpuolė žagsulys, pamėginkite lėtai sučiulpti 1 gabalėlį cukraus – įkyrus trūkčiojimas turėtų liautis.

Ar viena cukraus rūšis geresnė už kitą?

Baltasis, rudasis cukrus, fruktozė – visi šie produktai pasaldina mūsų kasdienius patiekalus, bet neretai ir apkartina gyvenimą, nes yra kaloringi ir, dietologų teigimu, visai nereikalingi mūsų organizmui. Kur kas sveikiau vartoti natūralų, dirbtinai nesaldintą maistą Bet ar tiesa kad rudasis cukrus sveikesnis už baltąjį, o fruktozė – ir už rudąjį, ir už baltąjį? Kad ir kokios spalvos cukrų pasirinktumėte, jo efektas organizmui liks toks pat: kraujyje staiga šoktelės cukraus kiekis, o burnoje pradės daugintis ėduonį sukeliančios bakterijos. Išimtis – fruktozė. Ji kiek mažiau nei pats cukrus kelia cukraus lygį kraujyje, todėl yra laikoma geresniu pasirinkimu besilaikantiems dietos, taip pat sergantiems diabetu ir hipoglikemija. Tiesa, jos vartoti reikėtų labai saikingai, nes fruktozės perteklius gali provokuoti širdies ir kepenų ligas: fruktozė didina trigliceridų, riebalų, nusėdančių kepenyse, kiekį.

Parengė Laura Mureikaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų