REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai iš Vasedos universiteto (Japonija) sukūrė robotą – pelę WR-3, kurios paskirtis kiek nestandartinė, kad būtų galima įsivaizduoti iš pirmo žvilgsnio. Robotizuotas gyvūnas atlieka labai paprastą funkciją – tikroms laboratorinėms pelėms ji kelia stresą ir depresiją. Tai būtina tam, kad medikamentų bandymai vyktų maksimaliai efektyviai.

REKLAMA
REKLAMA

Atitinkamų psichologinių sąlygų sukūrimas nėra jau toks paprastas dalykas vykdant laboratorinius bandymus su gyvūnais, ypač kai tyrimai susiję su depresija. Pelių ir žiurkių depresijos būsena dirbtinai sukeliama pasitelkiant medžiagas, kurios turi aštrų kvapą, arba tiesiog tam naudojamas fizinis krūvis, kai graužikai verčiami ilgą laiką plaukioti baseine. Egzistuoja ir kitų metodų – genų modifikacija arba nepalankių aplinkos sąlygų sukūrimas. Tačiau japonų mokslininkai yra įsitikinę, jog robotizuota pelė WR-3 šiam tikslui pasiekti yra idealus instrumentas.

Projekto autoriai atliko bandymus su WR-3 ir patikrino, kaip efektyviai mašina gąsdina dvi 12 žiurkių grupes. Vertindami rezultatus mokslininkai darė prielaidą, jog depresijos kankinama žiurkė juda ne taip aktyviai. Robotizuota pelė WR-3 pirmąją grupę veikė nuolat, tuo tarpu graužikai iš antros grupės buvo periodiškai atakuojami automatiniu režimu, kai tik gyvūnai pradėdavo judėti. Pasirodė, kad didžiausią efektą galima pasiekti periodiškai atakuojant suaugusį graužiką tuo atveju, jei jaunystėje gyvūnui buvo daromas nuolatinis poveikis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų