REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau artimiausiu metu Lietuvos ūkininkų išauginti ir pagaminti gaminiai turėtų greičiau pasiekti vartotojus. Bendromis prekybininkų, žemės ūkio produkcijos gamintojų, maisto kokybės priežiūros specialistų ir Žemės ūkio ministerijos pastangomis tikimasi sutrumpinti ūkininkų produkcijos kelią iki vartotojo.

REKLAMA
REKLAMA

Tai turėtų užtikrinti penktadienio rytą pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp prekybos tinklo ,,Iki“, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT), Lietuvos daržovių augintojų asociacijos ir ūkininkų atstovų. Jos tikslas – supaprastinti ūkininkų produkcijos patekimo į parduotuves kelią ir užtikrinti sklandų ilgalaikį bendradarbiavimą. Tikimasi, kad sutarčių su ,,Iki Ūkio“ tiekėjais skaičius jau šiemet pasieks šimtą, o atvėrus kelią į parduotuves smulkiesiems ūkininkams, jie turės daugiau motyvacijos išauginti kuo įvairesnių daržovių, vaisių, pagaminti ir pasiūlyti vartotojams daugiau kitų natūralių žemės ūkio produktų.

REKLAMA

,,Tai gera galimybė smulkesniems augintojams patekti į prekybos tinklus ir pasiekti vartotojus. Iki šiol augintojai, kurie vidutiniškai augino 40 ha bulvių ar daržovių, negalėjo pateikti tiek produkcijos, kiek reikia prekybos tinklams, o turgeliams tiek produkcijos buvo per daug, todėl jie neretai būdavo priversti naudotis perpardavinėtojų paslaugomis ir prarasdavo dalį galimo uždarbio“, – sakė Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Z. Cironkienė.

REKLAMA
REKLAMA

Ar sumanymas pasiteisins ir į rinką ateis daugiau smulkesnių ūkininkų, pasak Z. Cironkienės, paaiškės jau vasarą ir rudenį. Jos teigimu, asociacija ketina informuoti augintojus apie naujas galimybes ir skatinti ne tik auginti, bet investuoti į produktų išvaizdą, pakuotę, kad Lietuvos ūkininkų gaminiai galėtų konkuruoti su užsieniniais. „Jeigu norime, kad kaime būtų daugiau darbo vietų, nepamirškime, jog daugiausia jų sukuria daržininkystės ūkiai. Šaka plėsis, jei bus kur parduoti“, – pridūrė ji.

Įmonės ,,Geri meistrai“ vadovas Vytenis Daubaras sakė, kad sutartys su prekybos tinklu griežtos, jose numatytos ir baudos, tačiau per kelerius metus jų nė karto nereikėjo taikyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VMVT direktoriaus pavaduotojo Zenono Stanevičiaus teigimu, kuo kelias, kurį produktas turi nukeliauti iki vartotojo, yra trumpesnis, tuo didesnę naudą gauna vartotojas ir gamintojas. Todėl besiplečiantis prekybininkų ir ūkininkų bendradarbiavimas yra sveikintinas.

Z. Stanevičiaus teigimu, VMVT, siekdama supaprastinti lietuviškų daržovių ir vaisių patekimą ant vartotojų stalo, ketina siūlyti prekybos centruose parduodamiems Lietuvos ūkininkų išaugintiems vaisiams ir daržovėms taikyti tokius pat reikalavimus, kokie taikomi turguose ar tiesiai iš ūkio parduodamai produkcijai.

REKLAMA

Pasak VMVT direktoriaus pavaduotojo, gerai, kad daržoves, vaisius, gyvūninės kilmės, pieno ir kitus ūkininkų produktus vartotojui bus dar lengviau ir patogiau įsigyti. Jis pabrėžė, kad Lietuvos ūkininkų ir smulkiųjų verslininkų gaminama produkcija atitinka Europos Sąjungos kokybės reikalavimus. Tačiau jau artimiausioje ateityje tarnyba ketina papildomai informuoti ūkininkus, kokie yra reikalavimai ir galimybės padaryti siūlomą produktą patrauklesnį. Jo teigimu, kiek ūkininkų produktų buvo tirta, nė karto nerasta pesticidų ar kitų chemikalų likučių, kurie viršytų nustatytas normas. ,,Džiugu, kad stengiamasi ūkininkauti ekologiškai“, – sakė Z. Stanevičius.

REKLAMA

,,Mes ieškome natūralią, kokybišką produkciją auginančių ūkininkų. Nesvarbu, kokiame Lietuvos kampelyje jie būtų, mes pasistengsime, kad tokia produkcija pasiektų vartotojus, o ūkininkams nereikėtų gaišti laiko“, – žurnalistams sakė prekybos tinklo ,,Iki“ komercijos ir rinkodaros direktorius Arvydas Rimas.

Pasak jo, prekybos tinklas ketina dar aktyviau tarpininkauti, kad ūkininkams kuo mažiau laiko reikėtų gaišti stovint turguose. A. Rimo teigimu, supaprastinant prekių pristatymo tvarką bei derinant kainas ir iš anksto kartu su ūkininkais numatant, kiek jų produkcijos bus tiekiama, tikimasi, kad Lietuvos ūkininkų produkcija vartotojus pasieks paprasčiau ir jos bus daugiau.

Pasak žemės ūkio viceministro Mindaugo Kuklieriaus, prieš 4 metus atsiradę ūkininkų turgeliai parodė, kad kuo trumpesnis kelias tarp ūkininko ir vartotojo, tuo geriau, nes vartotojui laikas yra labai brangus. Prekybininkų ir ūkininkų iniciatyva dar labiau sutrumpinti kelią bus naudinga ir vartotojams, ir ūkininkams, ir verslininkams. ,,Svarbu, kad produktas būtų natūralus, grynas“, – pabrėžė M. Kuklierius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų