REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuolaikinius darbdavius domina ne tik tai, kaip buhalteris sugeba skaičiuoti arba kiek įstatymų straipsnių atmintinai moka teisininkas. Dabar jie ieško sąmojingų ir nestandartiškai mąstančių darbuotojų. Dėl to jiems tenka gudrauti. Potencialaus darbuotojo darbdavys gali paprašyti išspręsti galvosūkį, pademonstruoti muzikinius įgūdžius ir netgi... išplauti grindis. „Forbes“ sužinojo, kokie netikėčiausi testai gali būti pasiūlyti darbuotojui priimant jį į darbą ir kaip reikėtų juos teisingai išspręsti.

Šiuolaikinius darbdavius domina ne tik tai, kaip buhalteris sugeba skaičiuoti arba kiek įstatymų straipsnių atmintinai moka teisininkas. Dabar jie ieško sąmojingų ir nestandartiškai mąstančių darbuotojų. Dėl to jiems tenka gudrauti. Potencialaus darbuotojo darbdavys gali paprašyti išspręsti galvosūkį, pademonstruoti muzikinius įgūdžius ir netgi... išplauti grindis. „Forbes“ sužinojo, kokie netikėčiausi testai gali būti pasiūlyti darbuotojui priimant jį į darbą ir kaip reikėtų juos teisingai išspręsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Užduotis bankininkams

Testas: Priimant žmogų eiti analitiko pareigas viename stambiausių Rusijos investicinių bankų siūloma išspręsti neįprastą užduotį. „Vienas žmogus gyvena 13 aukšte, tačiau liftu kyla tik į 12-tą, o toliau lipa pėsčiomis. Kai leidžiasi liftu, daro tai iš 13 aukšto. Kodėl?“

REKLAMA

Tikslas: šiuo atveju darbdaviui svarbu ne tik sužinoti teisingą užduoties sprendimą, bet ir išgirsti, kaip svarsto potencialus analitikas, kaip jis nebijo galvoti garsiai.

Teisingas atsakymas: „Tas žmogus – vaikas! Mygtuko 13 jis tiesiog nepasiekia.“

 

2. Užduotis konsultantams

Testas: Vienoje Rusijos konsultavimo kompanijų pokalbio dėl darbo metu užduodamas toks klausimas: „Yra sportbačių gamybos įmonė. Rusijoje ir Konge yra po vieną fabriką, kuriuose gaminamas tas pats modelis. Abiejuose fabrikuose stipriai vagiama. Kaip padaryti, kad personalas nustotų vogti, tačiau nereikėtų jo keisti. Tikslas: patikrinti kandidato mąstymą.

REKLAMA
REKLAMA

Teisingas atsakymas: Reikia perduoti kairiojo sportbačio gamybą Rusijai, o dešiniojo – Kongui. Vogti nebus tikslo.

3. Klausimai apie maistą

Testas: Rinkdamiesi darbuotojus Amerikos interneto paslaugų tiekėjo bandwith.com personalo skyriaus darbuotojai gali pasidomėti, kokiu virtuvės reikmeniu kandidatas norėtų tapti. Taip pat jo gali paklausti, ką jis pagamins, jeigu darbdavio atstovai ateis pas jį vakarienės.

Tikslas: Tokie klausimai skirti išsiaiškinti, kaip žmogus elgiasi keistose situacijose.

Teisingas atsakymas: Svarstant atsakymą svarbiausia išlikti savimi. Atsakyti į provokuojamus klausimus galima įvairiai. „Noriu būti puodas su žirneliais“, „Mėgstu lašišą su grietinėlės padažu“ arba „Jūsų klausimas nekorektiškas, todėl nesiruošiu atsakyti.“. Tiks bet kuris iš šių atsakymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

4. Tiesus klausimas pikantiška tema

Testas: Tipinis klausimas bet kurios specializacijos įmonėje moteriai: „Kada planuojate gimdyti?“

Teisingas atsakymas: Profesionalių personalo skyrių darbuotojų nuomonės išsiskiria. Vieni pataria įvardyti numanomą dekretinių atostogų laiką, o kiti – tiesiog atsakyti „Be komentarų.“

 

5. Testas pataikūnams

Testas: Pokalbio pabaigoje „Kraft Foods“ Amerikos skyriaus personalo skyriaus darbuotojai sako: „O dabar įvertinkite mane kaip apklausos atlikėją  nuo 1 iki 10 balų.“

REKLAMA

Tikslas: Dažniausiai toks pasiūlymas sukelia sąmyšį. Labai sunku žiūrint žmogui, nuo kurio priklauso jūsų karjera, į akis pasakyti, kad jo klausimai jums nepatiko. Personalo skyrių darbuotojai prisipažįsta, kad tokiu klausimu jie tikrina potencialaus darbuotojo drąsą.

Teisingas atsakymas: Nuo to, kaip elgsis potencialus darbuotojas – pataikaus, įvertindamas dešimtuku, arba sąžiningai pasakydamas savo nuomonę, priklauso pokalbio rezultatas.

 

6. Klausos patikrinimas

Testas: Priimant į Hass Business School būsimų studentų prašoma parašyti rašinį „Mano mėgstamiausia daina“. Žanras gali būti bet koks – pradedant heavy metal ir baigiant klasika. Svarbiausia atsakant paaiškinti, kodėl būtent ta daina yra mėgstamiausia ir kas joje patinka. Atėjus į pokalbį kompanijoje „LivingSocial“ (Amerikos nuolaidų centras) ne tik klausiama, kokia yra potencialaus darbuotojo mėgstamiausia daina, bet ir prašoma ją padainuoti. Kompiuterių gamintojai „Dell“ klausia: „Kokios dainos geriausiai apibūdina jūsų profesionalią etiką?“

REKLAMA

Tikslas: Didelis dėmesys muzikai paaiškinamas tuo, kad per dainą žmogus geriausiai atsiskleidžia.

 

7. Kleptomanų patikrinimas

Testas: „Ar jūs kada nors vogėte tušinukus darbe?“ – klausiama per pokalbį įmonėje „Jiffy Software“ (mobiliųjų aplikacijų kūrėjų lyderiai).

Teisingas atsakymas: Sąžiningumas šiuo atveju – geriausias variantas. „Imu tušinukus iš darbo ir imsiu. Kam jie daugiau reikalingi?“ – visai geras atsakymas į tokį klausimą.

 

8. Kodėl mes turėtume jus priimti į darbą?

Testas: Akivaizdus ir svarbus klausimas pokalbio metu, tačiau visada jis kažkodėl sukeliantis keistus jausmus – kuo jūs galite būti naudingas mūsų įmonei?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikslas: Šiuo atveju iš jūsų nori išgirsti ne pagyras įmonei ir ne tai, koks jūs nuostabus profesionalas.

Teisingas atsakymas: Kalbėkite apie tai, kaip jūs planuojate vystytis šioje įmonėje ir ką galite padaryti, kad ji augtų.

9. Išbandymas stresu

Testas: Kurjerių įmonės „Neppost“ Rusijos biure darbuotojai dalyvauja stresą sukeliančiame interviu. Iš pradžių jie priverčiami pokalbio laukti pusantros dvi valandas, o tada gali sulaukti pasiūlymo išplauti grindis arba indus.

Tikslas: Tokiu būdu būsimam kurjeriui sukuriama situacija, su kuria jis gali susidurti. Jis ruošiamas bendravimui su tais, kas nepagarbiai elgiasi su aptarnaujančiu personalu.

REKLAMA

Teisingas atsakymas: Jeigu potencialiam darbuotojui nepatinka šiurkštumas, jis pats išeina iš pokalbio. Tačiau jeigu tokia situacija jo nesutrikdo, jis plauna grindis ir ... gauna kurjerio pareigas.

 

10. Trumpa ekskursija į politiką

Testas: „Kaip manote, kas nutiko šiai šaliai per dešimt metų?“ – būtent tokį klausimą gali užduoti vienos stambiausių Rusijos konsultavimo įmonių biure.

Tikslas: Nebijokite, jeigu išgirsite tokį klausimą, tai nėra politologijos egzaminas. Tiesiog darbdavys nori patikrinti, kaip greitai galite „perjungti“ smegenis ir palaikyti bet kokio provokuojančio pokalbio temą.

 

11. Idealus pasaulis

Testas: IT-įmonėje „Novell“ per pokalbį klausiama: „Kaip žmonės bendrautų idealiame pasaulyje?“.

Teisingas atsakymas: Svarbiausia – netylėti, o bent jau pabandyti įsivaizduoti, pataria personalo paieškos darbuotojai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų