REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar pasaulį nuo jo pabaigos skiria tik vienas popiežius? Taip, jei tikėsite šiurpą keliančia XII amžiaus pranašyste.Popiežių pranašystė, priskiriama šv. Malachijui, airių arkivyskupui, kanonizuotam 1190 metais, datuojama 1139 metais.

REKLAMA
REKLAMA

Dokumentas numatė, kad iki Paskutiniojo teismo dienos bus tik 112 popiežių, o Benediktas XVI yra 111-asis.

REKLAMA

Popiežių sąrašas gimė po vizijos, kurią, anot šventojo, jam pasiuntė Dievas, kai jis lankėsi Romoje, apie savo vyskupiją pranešdamas popiežiui Inocentui II, praneša „Discovery News“. Istorija teigia, kad šv. Malachijus savo apokaliptinį sąrašą įteikė Inocentui II, o po Malachijaus mirties 1148 metais dokumentas užmirštas Vatikano archyvuose pragulėjo 440 metų. Jį vėl atrado ir 1590 metais paskelbė Benedictine`as Arnoldas de Wyonas. Pranašystė susideda iš trumpų, mįslingų lotyniškų frazių apie kiekvieną popiežių. Jis baigiasi 112-ojo popiežiaus, vadinamo „Petrus Romanus“ ar „katalikas Petras“ vardu.

REKLAMA
REKLAMA

Anot dokumento, katalikas Petras „ganys savo bandą per didelius neramumus, po kurių miestas ant septynių kalvų bus visiškai sunaikintas, o baisusis Teisėjas teis žmones“. Nors ir labai mįslingi, keli pranašiški dokumento teiginiai, atrodo, išsipildė.

Pavyzdžiui, Malachijus pranašavo, kad pirmasis popiežius jo sąraše bus „iš pilies prie Tibro“. Celestinas II, popiežiumi išrinktas 1143 metais, gimė Toskanoje, ant Tibro upės krantų. Anot Malachijaus, kitas popiežius bus „paaukštintas iš atsiskyrėlių“. Nikolas IV, popiežiumi buvęs nuo 1288 iki 1292 metų, buvo atsiskyrėlis, gyvenęs vienuolyne Apulijoje. 45-asis popiežius pranašystėje apibūdinamas kaip atkeliausiantis „iš Pregnani pragaro“. Ir iš tiesų, popiežiaus Urbano VI (1378–1389) vardas buvo Domenico Prignano, jis kilęs iš kaimelio netoli Neapolio, vadinamo Inferno (Pragaras).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dauguma mokslininkų mano, kad dokumentas – XVI amžiaus klastotė. Iki 1590 metų, kai pranašystė paskelbta, epigrafus lengvai galima kildinti iš popiežiaus šeimos, krikšto vardo, gimtųjų vietų ar herbų.

Po 1590 metų epitetai tapo daug miglotesni. Anot leidinio „Catholic Pages“, „anti-popiežių įtraukimas taip pat liudija prieš pranašystės autentiškumą“. Tačiau slėpiningų panašumų galima aptikti ir skaidant apie šių laikų popiežius.

Pavyzdžiui, 109-asis popiežius apibūdinamas kaip „pusmėnulis“. Jonas Paulius I, išrinktas 1978 metais, valdė „maždaug mėnesį, nuo vieno Pusmėnulio iki kito“, pažymi „Catholic Pages“. Jo įpėdinį, popiežių Joną Paulių II, Malachijus lotyniškai apibūdina kaip „de labore solis“, kas reiškia „saulės užtemimas arba gimęs iš saulės“.

REKLAMA

„Jonas Paulius II (1978–2005) gimė 1920 metų gegužės 18 dieną per saulės užtemimą. Jo laidotuvės vyko 2005 metų balandžio 8 dieną, kai Amerikose buvo matomas saulės užtemimas“, – teigia „Catholic Pages“.

Galiausiai, Benedikto XVI, 111-ojo popiežiaus apibūdinimas skelbia „Alyvmedžių šlovė“. Vienuolių ordino atšakos, įkurtos šv. Benedikto, herbe vaizduojama alyvmedžio šakelė. Kalbant apie pasaulio pabaigą atnešiantį popiežių, galime manyti, kad esame gana saugūs. Laikantis Bažnyčios tradicijų, joks popiežius negali vadintis Petro II vardu.

Tačiau vienu iš realiausių pretendentų užimti Benedikto XVI vietą – kardinolas iš Ganos Turksonas, kurio vardas – Petras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų