REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sausio mėnesį, palyginti su praėjusių metų gruodžiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,2 proc., praneša Lietuvos statistikos departamentas. Bendrajam vartotojų kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo elektros energijos, vaisių ir uogų, degalų ir tepalų kainų padidėjimas ir drabužių ir avalynės kainų sumažėjimas.

REKLAMA
REKLAMA

Vartojimo prekių kainos per šį laikotarpį padidėjo 0,3 proc.. Paslaugų kainos sumažėjo. Valstybės ir savivaldybių institucijų reguliuojamos kainos padidėjo 1,5 proc., o rinkos kainos sumažėjo 0,1 proc. Valstybės ir savivaldybių institucijų reguliuojamų prekių ir paslaugių kainų pokyčio įtaka mėnesiniam bendrajam vartojimo prekių ir paslaugų kainų pokyčiui sudarė 0,3 procentinio punkto, o rinkos kainų įtaka sudarė -0,1 procentinio punkto.

REKLAMA

Per šį laikotarpį iš būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro prekių ir paslaugų daugiausia pabrango elektros energija – 9,4 proc., kietasis kuras – 2,5, nuotekų rinkimo paslaugos – 0,9, šaltas vanduo – 0,6 proc.. Gamtinių dujų kainos ir būsto nuomos mokesčiai sumažėjo po 3,3 proc..

Iš maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų daugiausia – 25,5 proc. – pabrango vynuogės, 4,7 – tešlos gaminiai su mėsa, 4,4 – kopūstai, 4,2 – šakniavaisiai (morkos, burokėliai), 3,6 – vaisinės daržovės (pomidorai, saldžiosios paprikos), 3,1 – bananai, o atpigo 3 procentais citrusiniai vaisiai, svogūninės daržovės – 2,5, salotinės daržovės ir petražolės – 1,8, ryžiai – 1,3 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl sezoninių nuolaidų drabužių kainos sumažėjo 7,7, avalynės – 6,7 proc.. Avalynės taisymo kainos padidėjo 0,4 proc.

2013 m. sausio mėn. metinė infliacija sudarė 2,6 proc. ir buvo 0,8 procentinio punkto mažesnė nei 2012 m. sausio mėn. 

Vartojimo prekės per metus pabrango 2,8, o paslaugos – 2,3 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų