REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Pagrindiniu euro zonos atsigavimo veiksniu šiemet bus mažesnis neigiamas fiskalinio griežtinimo poveikis, kuris nulems, kad virš euro zonos susitelkę debesys ims sklaidytis. Tiesa, euro zonos žlugimo rizika, nors ir mažesnė, išliks ir šiemet, mano „Danske“ banko analitikė Violeta Klyvienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Teigiamų naujienų daugėja, ekonomikos tendencijos išliks bent neprastesnės nei pernai, tačiau iššūkių dar nemažai“, – pasakojo V. Klyvienė.

REKLAMA

Pasak jos, pagrindinis scenarijus dėl euro – jis turėtų išlikti. Esą šiemet didžiausi iššūkiai dėl euro bus ne dėl fundamentalių problemų, o todėl, kad visuomenė nepalaikys griežtos fiskalinės politikos – žmonės bus nepatenkinti, kad praranda darbo vietas, nedarbo lygis išlieka rekordiškai aukštame lygyje.

„Tai signalas, kad fiskalinio griežtinimo politikos neužtenka, reikia kitų priemonių, reikia galvoti kaip paskatinti ekonomiką. Tarptautinis valiutos fondas (TVF) aiškiai išreiškė Europos lyderiams, kad taupoma per daug ir iš duobės išlipusioms šalims reikia galvoti apie pokyčius“, - sakė V. Klyvienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdama apie Graikijos likimą analitikė svarstė, kad Graikijos pasitraukimo galimybė iš euro zonos nėra didelė – tačiau, situacija šalyje išliks įtempta – greičiausiai nesiliaus protestai, o atsigavimą sunkins tai, kad Graikijos prekybos partneriai yra šalys, kenčiančios nuo tų pačių problemų kaip ir Graikija – skolų ir t.t.

Analitikės nuomone, didesnį stimulą atsigauti Europai galėtųi suteikti atsigaunanti Azijos rinka.

„Spartėjanti Kinijos ekonomika ir daugiau teigiamų naujienų – svarbus euro zonos ir JAV prekybos partneris. Tai svarbiausias dalykas, kuris įkvepia daugiau optimizmo“, - kalbėjo „Danske“ banko analitikė.

Taip pat svarbi Europos prekybos partnerė JAV, pasak V. Klyvienės, šiemet turėtų augti keliais procentais – augimas skatins atsigaunantis kreditavimas, auganti nekilnojamojo turto rinka.

Kalbėdama apie naftos kainas V. Klyvienė atkreipė dėmesį, kad jos šiemet išliks stabilios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų