REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už vairo sėda asmenys, sergantys regos sutrikimais, epilepsija, Parkinsono ir Alschaimerio ligomis.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos kelių policijos tarnybos vadovas Gintaras Aliksandravičius portalui Balsas.lt sakė, kad gydytojai sprendžia individualiai, ar leisti asmeniui vairuoti: „Policija negali uždrausti vairuoti. Jeigu gydytojas išduoda pažymą, vadinasi, jis prisiima atsakomybę, kad tas žmogus gali vairuoti net turėdamas tam tikrus sveikatos sutrikimų“.

REKLAMA

Priklauso nuo ligos formų

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis portalui Balsas.lt sakė, kad gydytojai privalo apžiūrėti pacientą ir nuodugniai ištirti, ar vairavimas nėra pavojingas jam pačiam ir aplinkiniams: "Tik gydytojai gali tai pasakyti, nes yra įvairių ligų formų ir atmainų. Ligonio būklė priklauso nuo to, kiek laiko jis jau serga ir kokia ligos stadija jam nustatyta".

Policijos duomenimis, kasmet avarijas sukelia vairuotojai, sergantys epilepsija, širdies sutrikimais, Parkinsono liga.

REKLAMA
REKLAMA

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatymu, bet kurios profesinės kvalifikacijos gydytojas, nustatęs, kad asmuo dėl sveikatos būklės vairuoti negali, raštu arba elektroniniu būdu informuoja sveikatos priežiūros įstaigos administraciją. Jos įgaliotas asmuo nedelsdamas per penkias darbo dienas raštu informuoja policijos komisariatą pagal tikrinamojo gyvenamąją vietą arba Lietuvos kelių policijos tarnybą, kad asmuo dėl sveikatos būklės vairuoti negali, nurodydamas tikrinamojo asmens duomenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavojingos ligos

Pirmas sąraše – regėjimo sutrikimas. Visi kandidatai vairuotojo pažymėjimui gauti privalo pasitikrinti, ar jų regėjimas yra pakankamai geras variklio varomoms transporto priemonėms vairuoti. Kilus pagrįstų abejonių dėl kandidato, jį tikrina gydytojas oftalmologas. Patikrinimo metu dėmesys visų pirma kreipiamas į regėjimo aštrumą, regėjimo lauką, regėjimą prieblandoje, jautrumą ryškiai šviesai ir kontrastinį jautrumą, diplopiją (dvejinimasis) ir į kitas regėjimo funkcijas, kurios gali trukdyti saugiai vairuoti.

REKLAMA

Vairuotojams, kurių regėjimas neatitinka regėjimo lauko arba regėjimo aštrumo standarto, pažymėjimai gali būti išduodami išskirtiniais atvejais.

Jeigu vairuotojas nemato viena akimi arba jam dvejinasi akyse, gydytojas sprendžia individualiai, ar jam galima leisti vairuoti. Leidžiama vairuoti, jeigu po chirurginio gydymo rezultatai geri, kai regėjimas ne silpnesnis kaip 0,8 viena ir 0,1 kita akimi.

Cukrinis diabetas

Jeigu asmeniui, kuris serga cukriniu diabetu, nustatyta hipoglikemija ir jam būtina kito asmens pagalba, tik gydytojas gali nuspręsti, ar leisti vairuoti.

REKLAMA

Jei tokie asmenys gydomi hipoglikemizuojančiais vaistais, apie jų būklę turėtų būti pateikiama gydytojo endokrinologo išvada, o jų sveikata turėtų būti tikrinama periodiškai, tačiau ne rečiau kaip kartą per penkerius metus, tikrinama.

Cukriniu diabetu sergantis vairuotojas turėtų įrodyti, kad jis suvokia hipoglikemijos keliamus pavojus ir būtinybę tinkamai kontroliuoti savo būklę.

Epilepsija

Epilepsijos priepuoliai ar kiti staigūs sąmonės būsenos pakitimai kelia rimtą pavojų kelių eismo saugumui, jei jie ištinka asmenį, vairuojantį varikliu varomą transporto priemonę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Epilepsija sergantis asmuo - asmuo, kuris per mažiau nei penkerius metus patyrė du ar daugiau epilepsijos priepuolių.

Asmeniui, kuris patyrė priepuolį pirmą kartą arba kurio patirtas priepuolis yra pavienis, arba kuris buvo praradęs sąmonę, rekomenduojama nevairuoti.

Gydytojo neurologo pranešime turėtų būti nurodytas draudimo vairuoti laikotarpis ir reikalaujamos atitinkamos priemonės.

Labai svarbu, kad būtų nustatytas konkretus asmens epilepsijos sindromas ir priepuolio tipas, kad būtų tinkamai įvertintas jo vairavimo saugumas ir paskirtas reikiamas gydymas Vairuotojas turi nepatirti priepuolių penkerius metus. Jeigu priepuoliai ištinka tik miegant, vairuoti, pasirodo, galima.

REKLAMA

Apie kitas ligas rašoma, kad gydytojai individualiai sprendžia, ar leisti vairuoti.

Politikas vairuoja

Politikas Aloyzas Sakalas turi rimtų sveikatos sutrikimų ir jau kartą partrenkė dvi merginas pėsčiųjų perėjoje. Policija nustatė, kad vairuotojas važiavo degant raudonai šviesai. Po įvykio viena buvo nuvežta į ligoninę, o kita sužalojimų išvengė.

Politikas serga Parkinsono liga. Tai lėtinė progresuojanti neurologinė liga, kurios metu nyksta tam tikros galvos smegenų srities, dalyvaujančios judesių kontrolėje, ląstelės, todėl labai sulėtėja ir pasunkėja judesiai.

REKLAMA

Ligos pagrindą sudaro specialios biocheminės medžiagos - dopamino - kiekio sumažėjimas nervų sistemoje dėl šią medžiagą gaminančios tam tikros galvos smegenų zonos, vadinamos juodąja medžiaga, ląstelių nykimo.

Todėl ši liga priskiriama neurodegeneracinių susirgimų grupei. Svarbus ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų (acetilcholino, glutamato) balanso sutrikimas. Nervų sistemoje šios medžiagos dalyvauja informacijos perdavime, todėl, sutrikus jų tarpusavio pusiausvyrai, lėtėja ar/ir nebevyksta impulso plitimas tam tikrose srityse - ypač tose, kurios dalyvauja judesių kontrolėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats buvęs Europarlamentaras sakė, kad medikai kol kas jam leidžia vairuoti: „ Kai tik uždraus, iškarto atsisakysiu vairo“.

Politikas teigė gerai besijaučiantis ir turintis gerą reakciją. Dėl buvusio eismo įvyko sakė, kad važiavo teisingai.

Sunkiomis ligomis sergantys ligoniai privalo kasmet pateikti medicinos pažymas policijai, o medikai privalo pranešti pareigūnams kai tik priima neigiamą atsakymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų