REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Marsą tiriantis NASA marsaeigis „Curiosity“ jo paviršiuje nufotografavo šviesą atspindinį, į metalinį panašų objektą, kuris primena seną durų rankeną ar dangčio ornamentą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau nuotrauką gerai išnagrinėję mokslininkai priėjo išvadą, kad tai nėra kada nors Marse gyvenusios civilizacijos buities pėdsakas: pasak jų, tai tiesiog akmeninis uolos fragmentas, kuriam vėjas suteikė įdomų pavidalą, skelbia „Space.com“.

REKLAMA

„Spindintis paviršius leidžia manyti, kad šis akmuo sudarytas iš smulkių kristalų ir yra palyginti kietas“, – pareiškė sausio 30 d. marsaeigio padarytą nuotrauką, sukėlusią didelį susidomėjimą, komentavę „Curiosity“ programos mokslininkai. Pasak jų, kieti, kristališkos sandaros akmenys gali būti vėjo nugludinti taip, kad suformuotų labai glotnius paviršius.

Panašių vėjo erozijos pavyzdžių galima rasti ir Žemėje, ypač sausose ir vėjuotose Antarktidos lygumose, pabrėžia mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Vadinamoji durų rankena nėra pirmasis šviesą atspindintis objektas, „Curiosity“ pastebėtas Marse. Praėjusių metų spalio mėnesį marsaeigis šalia savęs nufotografavo sidabrinės spalvos plėvelės fragmentą. Mokslininkų manymu, tai plastikinė izoliacijos skiautė, atitrūkusi marsaeigio leidimosi į Marsą metu.

Dar vėliau „Curiosity“ pastebėjo šviesų objektą žvalgant Marso paviršiaus darinius. Pasak NASA specialistų, šis Marso gėlele pavadintas objektas nėra biologinės kilmės: veikiausiai tai eroduota mineralinė medžiaga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų