REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar Lietuvos bankui apribojus Ūkio banko veiklą, šiauliečiai rinkosi prie banko filialo Šiauliuose. Senjorai negalėjo atsiimti pensijų, baiminosi dėl indėlių likimo. Lietuvos banko vadovas pareiškė, kad Ūkio bankas susidūrė su likvidumo problemomis. Pasigirdus pareiškimams apie krepšinio klubo „Žalgiris" situaciją iš jo ėmė „trauktis“ piniginės lėšos.

REKLAMA
REKLAMA

Skyrius – užrakintas, bankomatai – neveikia

„Visos durys užrakintos – atidaromos tik pabarškinus slaptą kodą. Įleidžiami tik savi, paskui vėl užrakinamos“, – „Šiaulių kraštui“ pasakojo vakar prie Ūkio banko Šiaulių filialo stoviniuojančios moterys. Jos skundėsi, kad nespėjo atsiimti „Sodros“ pervestų pensijų. Nuogąstavo, jog dings banke laikyti indėliai.

REKLAMA

„Milijonieriai seniai viską žinojo – pinigus atsiėmė. O mums reikėjo savo pinigus kojinėje laikyti“, – svarstė senjoros.

Vyras, bandantis paimti grynųjų iš Ūkio banko bankomato, liko nieko nepešęs – įrenginys pranešė operacijos atlikti negalįs. Besibūriuojantys žmonės bandė patekti pas banko darbuotojus ir Šiaulių skyriaus valdytoją, bet durys buvo užrakintos. Ant durų kabantis raštelis skelbė, kad bankas laikinai neteiks jokių finansinių paslaugų.

REKLAMA
REKLAMA

„Visus pinigus „Žalgiriui“ atidavė“, – liūdnai ironizavo pagyvenęs vyras, kuriam taip pat nepavyko atgauti pensijos. Jis prisiminė, kaip pagrindinis Ūkio banko akcininkas Vladimiras Romanovas prašė pinigų finansinių sunkumų kamuojamai krepšinio komandai.

Gali būti įšalę daugiau negu milijonas litų pensijų

„Sodros“ Šiaulių skyriaus vadovas Leonas Strazdauskas „Šiaulių kraštą“ informavo, kad Šiaulių mieste ir rajone per Ūkio banką buvo pervestos 1299 šiauliečių ir 167 Šiaulių rajono gyventojų pensijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaičiuojant litais Ūkio banke gali būti įšalę apie 1,2 milijono Šiaulių miesto ir rajono pensininkų pensijų.

Jau vakar Ūkio banko Šiaulių filialo telefonais niekas neatsiliepė, nors oficialiai banko darbuotojams prastova ne dėl darbuotojų kaltės paskelbta nuo vasario13 dienos, tai yra nuo šiandien.

Ėmė „trauktis“ lėšos

Pasak Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko, sprendimą stabdyti banko veiklą lėmė paskolų portfelis – vasario 1 dieną baigus banko inspektavimą, nurodyta, kad papildomų atidėjinių suformuota 800 milijonų litų. Be to, penktadienį po pagrindinio banko akcininko V. Romanovo pareiškimų apie krepšinio klubo „Žalgiris“ situaciją iš banko ėmė „trauktis“ piniginės lėšos, o pirmadienį bankas susidūrė su likvidumo problemomis – likvidumas nebesiekė 29 procentų.

REKLAMA

„Dar kelios dienos – ir bankas nebebūtų turėjęs apskritai lėšų“, – sakė V. Vasiliauskas.

Premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad visi indėliai apdrausti, tam lėšų pakaks. Skaičiuojama, kad šiuo metu apdraustų indėlių suma siekia 2,6 milijardo litų.

„Kad nekiltų panika ir indėlininkai nebėgtų į banką atsiimti pinigų, galiu užtikrinti, jog nėra jokios grėsmės. Nereikia kelti panikos, nes visi gyventojų indėliai yra apdrausti. O didelių nedraudžiamų sumų banke nėra“, – sakė Ministras Pirmininkas, informuoja ELTA.

REKLAMA

Paskirtas laikinasis administratorius

Lietuvos banko valdyba paskyrė laikinąjį banko administratorių Adomą Ąžuolą Audicką. Jam bus mokamas 45 tūkstančių litų atlyginimas.

Pagal Bankų įstatymą administratorius turi banko stebėtojų tarybos, valdybos ir administracijos vadovo įgaliojimus. Jis įpareigotas detaliai įvertinti Ūkio banko finansinę būklę ir imtis adekvačių bei efektyvių veiksmų,kad būtų apsaugoti banko indėlininkų ir klientų interesai.

Atsižvelgiant į būtinybę klausimą spręsti ypač greitai, administratorius įpareigotas išvadas ir pasiūlymus Lietuvos bankui pateikti ne vėliau kaip per 6 dienas nuo tada, kai buvo priimtas nutarimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laikinai, kol bus nuspręsta, kokiais būdais spręsti Ūkio banko problemas, ši finansų institucija finansinių paslaugų neteiks.

Laikinasis banko administratorius banką gali įvertinti ir greičiau nei per numatytas 6 kalendorines dienas.

Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą

Vakar Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo didelės vertės turto iššvaistymo Ūkio banke.

Lietuvos banko valdybos pirmininko V. Vasiliausko nuomone, „Snoras“ žlugo dėl tyčinių veiksmų, o Ūkio banko veiklą teko sustabdyti dėl jo valdytojų aplaidumo.

REKLAMA

Tikimasi, kad šis atvejis neiškreips valstybės fiskalinių rodiklių. Dar per anksti kalbėti, kiek tai kainuos šaliai. Ūkio banke lėšų laikė ne viena valstybės institucija. Antrinės Ūkio banko įmonės veiklos nenutrauks.

Vienas iš būdų – sujungti su Šiaulių banku

Vienas iš 3–4 Ūkio banko gelbėjimo variantų galėtų būti jo susijungimas su Šiaulių banku, vakar po susitikimo su Premjeru sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas V. Vasiliauskas.

„Kaip tik važiuodamas pas Premjerą, į Vyriausybę, sulaukiau Šiaulių banko valdybos pirmininko skambučio. Jis užsiminė, kad juos domintų vienokia ar kitokia galimybė dalyvauti restruktūrizuojant banką“, – dėstė V. Vasiliauskas.

REKLAMA

Lietuvos bankas pabrėžė, kad Ūkio bankui pritaikyta poveikio priemonė yra susijusi tik su šiuo banku. Visi kiti Lietuvoje veikiantys bankai ir užsienio bankų skyriai vykdo riziką ribojančius normatyvus ir rizikos jų veiklos stabilumui nėra. Ūkio banko įsipareigojimai kitiems šalyje veikiantiems bankams ar kredito unijoms yra nereikšmingi.

Irena BUDRIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų