REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekonomistas Valdemaras Katkus LRT televizijos laidai „Laba diena, Lietuva“ teigė, kad už Ūkio banko blogas paskolas atsakingas tik vienas akcininkas.

REKLAMA
REKLAMA

„Reikia sakyti vienaskaitoje: didžioji dalis blogų paskolų yra susijusios su vienu banko akcininku. Nurodoma vienaskaita. Situacija šiuo požiūriu panaši į „Snoro“ banko, nes ten blogos paskolos buvo susijusios su pagrindiniais akcininkais. Ūkio banku atveju blogos paskolos yra tikrai vienaskaitoje“, – teigė ekonomistas V. Katkus.

REKLAMA

Didžioji Ūkio banko akcijų dalis priklauso verslininkui Vladimirui Romanovui.

Ekonomistas, komentuodamas Lietuvos banko vadovo Vito Vasiliausko teiginius, jog likvidumą Ūkio bankas pradėjo praradinėti po penktadienių V. Romanovų komentarų apie Kauno „Žalgirį“, teigė, kad centrinis bankas galėjo matyti „kažkokias“ savininkų vykdomas finansines operacijas.

„Tai panaši situaciją į „Snoro“ istoriją. Banko savininkai žinojo, kad iš jų gali būti perimtas bankas. Panašiai ir dabar: iki šiol savininkai galėjo vykdyti kažkokias operacijas. Šiuo metu jie jau prarado bet kokią administracinę galią. Galbūt Lietuvos bankas ir matė tą judėjimą “, – teigė V. Katkus.

REKLAMA
REKLAMA

„Akcininkams buvo siūlyta padidinti akcijų kapitalą. Blogų paskolų atidėjimas arba nuostoliai, visų pirma, yra akcininkų pelno nurašymas. Pirmiausiai kreipiamasi į akcininkus su klausimu, ar jie nori ir gali prisiimti būsimus nuostolius. Šiuo metu išaiškėjo, kad akcininkai nebenori prisiimti tų nuostolių. Todėl jokio kito kelio neliko – tik perimti banko valdymą“, – aiškina ekonomistas V. Katkus.

Proga mažesniems bankams

Anot jo, būtų geriausia jei bankas ne bankrutuotų, o būtų pertvarkytas ir toliau tęstų veiklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos gyventojams būtų geriausia, jei bloga banko dalis būtų išimta iš banko, o likusi, galbūt, sujungta su kitais bankais. Mažesniems Lietuvos bankams yra galimybė staiga gauti naujų klientų, naujų indėlininkų ir tokiu būdu išplėsti savo veiklą. Tai pats geriausias variantas. [...] Visiems mums naudinga, kad bankas tęstų veiklą“, – sakė V. Katkus.

„Priešiningu atveju, jeigu būtų svarstoma bankroto galimybė, viskas gultų ant Vyriausybės pečių. Indėlių banke yra 3,4 mlrd. litų, o Indėlių draudimo fondas šiuo metu pinigų neturi . Vyriausybė turėtų papildomai iš kažkur gauti didelę sumą pinigų“, – apie juoduosius banko ateities scenarijus kalbėjo ekonomistas.

REKLAMA

Primename, kad Lietuvos banko vadovas V. Vasiliauskas teigė sulaukęs Šiaulių banko pasiūlymo dalyvauti restruktūrizuojant Ūkio banką. Esą tai yra „vienas iš variantų“.

„Ūkio bankas, sakykime, yra pusė „Snoro“ banko. Indėlių bankas turi 3,4 mlrd. litų. Gyventojų indėliai sudaro 2,5 mlrd. litų. Tai jautriausia dalis“, – sako ekonomistas V. Katkus.

Pasak V. Katkaus, Ūkio banko ateities paaiškės tik „pirmadienį-antradienį“.

„Laikinasis bankroto administratorius iš vidaus pamatys visą banko padėtį. Anksčiau laiko, aš manau, spekuliuoti nėra reikalo“, – antradienį LRT televizijai sakė ekonomistas.

„Tuomet išaiškės, ar banko klientams bus leista naudoti savo lėšas iš dalies. Šiuo metu nėra ką daugiau aptarinėti – reikia apsišarvuoti kantrybe. Indėliai banke tebėra, tik žmonės negali prie jų prieiti“, – sako V. Katkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų