REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos bankas (LB) praneša, kad vasario 12 dieną apribojus Ūkio banko veiklą ir paskyrus laikinąjį administratorių, informacija šio banko klientams teikiama specialia nemokama telefono linija.

Lietuvos bankas (LB) praneša, kad vasario 12 dieną apribojus Ūkio banko veiklą ir paskyrus laikinąjį administratorių, informacija šio banko klientams teikiama specialia nemokama telefono linija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos numeris 8 800 10 007 (skambinantiems iš Lietuvos) ir tel. +370 37 395 532 (skambinantiems iš užsienio). Šią savaitę informacija šiais telefonais bus teikiama nuo 8 iki 20 val. darbo dienomis ir nuo 9 iki 13 val. šeštadienį ir sekmadienį.  LB taip pat informuoja, kad pačią aktualiausią informaciją Ūkio banko klientai ras šio banko interneto svetainėje http://www.ub.lt. Čia pateikiama informacija ir apie banko paslaugų teikimą.

REKLAMA

Kadangi iki to laiko, kol laikinojo administratoriaus darbas nebus baigtas, klientai negalės nei atsiimti grynųjų pinigų iš banko kortelių, nei jomis atsiskaityti parduotuvėse už prekes ar paslaugas, o besinaudojantys elektronine bankininkyste, nors prisijungti ir pasitikrinti savo sąskaitas galės, bet laikinai jokių pavedimų atlikti negalės, LB atsako į pačius aktualiausius klausimus nepatogumų patiriančių klientų klausimus.

Ar mano indėlis Ūkio banke saugus?

Taip, Ūkio banke, kaip ir bet kuriame kitame banke ar kredito unijoje, laikomi indėliai yra apdrausti valstybės. Pagal Lietuvos Respublikos indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatymą, juridinių ir fizinių asmenų indėliai bei grynieji pinigai (litais, JAV doleriais, eurais ir Europos Sąjungos valstybių narių bei Europos ekonominės erdvės valstybių nacionalinėmis valiutomis) sąskaitose iki 345 280 litų (100 000 eurų) yra apdrausti valstybės.

REKLAMA
REKLAMA

Ar turėti pinigai banko sąskaitoje (pvz., gautas darbo užmokestis) traktuojami taip pat kaip indėlis ir yra apdrausti valstybės?

Taip, pinigai banko einamojoje sąskaitoje traktuojami kaip indėlis, todėl kliento lėšos yra apdraustos valstybės, anksčiau nurodytomis sąlygomis.

Ar, paskyrus laikinąjį administratorių, turiu kur nors kreiptis, kad neprarasčiau banke laikomų lėšų?

Laikinojo administravimo metu jums niekur nereikia kreiptis ir nieko nereikia daryti. Siekiant apsaugoti banko turtą, pritaikyta poveikio priemonė – laikinai apribota veikla. Todėl, kol nebus išnagrinėtos ir įvertintos banko veiklos atkūrimo galimybės ir būdai, nebus teikiamos jokios finansinės paslaugos (įskaitant lėšų išmokėjimą).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar laikinojo administravimo metu ir toliau bus skaičiuojamos palūkanos už indėlius?

Taip, palūkanos bus skaičiuojamos sutartyje su banku numatytomis sąlygomis.

Ar juridinių asmenų sąskaitose buvę pinigai prilyginami indėliams?

Taip, jie traktuojami kaip neterminuotieji indėliai.

Turiu Ūkio banko suteiktą paskolą. Ar veiklos apribojimo metu turiu mokėti paskolos įmokas ir palūkanas? Kokiu būdu?

Taip, ir toliau turite mokėti paskolų įmokas ir palūkanas įprastine tvarka, t. y. taip, kaip tai darėte iki veiklos apribojimo. Jums niekas nesikeičia. Galimybės įmokas sumokėti bankiniu pavedimu (per kitą banką) bus sudarytos nuolat. Jei įmokas mokėjote grynaisiais pinigais, turėtumėte susirasti savo sutartyje su Ūkio banku nurodytą sąskaitos numerį. Į šią sąskaitą reikia pervesti įmokas už paskolą ir palūkanas pagal įprastinį grafiką pasinaudojant kito banko paslaugomis.

REKLAMA

Laikau lėšas einamojoje sąskaitoje Ūkio banke. Iš šios sąskaitos paskolą suteikęs Ūkio bankas kas mėnesį nuskaitydavo paskolos įmokas ir palūkanas. Ar veiklos apribojimo metu lėšos taip pat bus nuskaitomos?

Veiklos apribojimo metu lėšos iš einamosios sąskaitos nebus nurašomos. Jums reikės atlikti mokėjimą per kitą banką. Išsamesni paaiškinimai ir nuorodos bus pateikti Ūkio banko interneto svetainėje.

Jei laikino veiklos apribojimo metu nemokėsiu įmokų, ar bus skaičiuojami delspinigiai?

Taip. Veiklos apribojimas neatleidžia nuo įsipareigojimų bankui nevykdymo. Paskolos įmokos ir palūkanos privalo būti mokamos.

REKLAMA

Pasirašiau su Ūkio banku paskolos sutartį ir artimiausiomis dienomis turėjo būti išmokėtos lėšos į mano sąskaitą šiame banke. Ar tai bus padaryta? Ar sutartis tebegalioja?

Lėšų išmokėjimas moratoriumo (veiklos apribojimo) metu yra apribotas, tad jo metu tai nebus padaryta. Sutartis nėra automatiškai nutraukiama, tačiau sutarties įvykdymo galimybės ir aplinkybės bus peržiūrėtos pasibaigus veiklos apribojimui. Apie tolesnius veiksmus, kurių turės imtis klientai, bus informuojama Ūkio banko interneto svetainėje.  

Kokios paslaugos bus teikiamos veiklos apribojimo (laikinojo administravimo) metu?

Siekiant įvertinti Ūkio banko būklę ir apsaugoti jo turtą, veiklos apribojimo metu nebus teikiamos visos finansinės paslaugos (įskaitant lėšų išmokėjimą, mokėjimo pavedimus, atsiskaitymą mokėjimo kortelėmis, pinigų išgryninimą bankomatuose ir kt.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kada bus atnaujintas banko paslaugų teikimas?

Dėl banko paslaugų teikimo atnaujinimo bus sprendžiama įvertinus banko veiklos atkūrimo galimybes ir būdus, po to, kai bus gauta laikinojo administratoriaus ataskaita. Kai tai įvyks, informacija bus pateikta žiniasklaidos priemonėse, Lietuvos banko ir Ūkio banko interneto svetainėse.

Ar veiklos apribojimo metu veiks banko elektroninė bankininkystės sistema? Ar bus galima atlikti pavedimus?

Veiklos apribojimo metu klientas galės prisijungti prie elektroninės bankininkystės ir pasitikrinti sąskaitos (sąskaitų) duomenis. Tačiau laikinai jokių pavedimų, naudojantis Ūkio banko elektronine bankininkyste, atlikti nebus galima. Banko seife saugau vertybes. Ar jos saugios? Kada galėsiu jas atsiimti?

REKLAMA

Banko seifuose saugomos vertybės yra saugios, jos ir toliau bus saugomos. Jas atsiimti galėsite pasibaigus banko veiklos apribojimui. Išsamesnė informacija apie disponavimą vertybėmis seifuose bus pateikta Ūkio banko interneto svetainėje. Prieš pat laikinojo administratoriaus paskyrimą ir banko veiklos apribojimą atlikau mokėjimo pavedimą į kitą banką? Kaip man sužinoti, ar lėšos pasiekė adresatą?

Pirmiausia reiktų susisiekti su lėšų gavėju. Jei mokėjimas nepasiekė adresato, kreipkitės į Ūkio banką.

Prieš pat laikinojo administratoriaus paskyrimą ir banko veiklos apribojimą atlikau mokėjimo pavedimą į kitą sąskaitą tame pačiame banke? Kaip man sužinoti, ar lėšos pasiekė adresatą?

REKLAMA

Pasiteirauti dėl mokėjimų įvykdymo galite Ūkio banko interneto svetainėje nurodytais kontaktais.

Jau po veiklos apribojimo paskelbimo į mano einamąją sąskaitą Ūkio banke buvo pervestos lėšos?  Ar šios lėšos bus įskaitytos į mano sąskaitą, ar bus grąžintos siuntėjui?

Pasiteirauti dėl lėšų įskaitymo į sąskaitas ar nurašymo iš jų galite Ūkio banko interneto svetainėje nurodytais kontaktais.

Turiu tiesioginio debeto sutartį su paslaugų teikėju, pagal kurią kas mėnesį iš mano einamosios sąskaitos nurašoma tam tikra suma. Ar moratoriumo vyks lėšų nurašymas?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laikinojo administravimo metu tokie nurašymai nebus vykdomi.

Esu Ūkio banko lizingo klientas. Ar Ūkio banko veiklos apribojimo metu bendrovė veiks ir ar turiu mokėti įmokas? Kokiu būdu?

Ūkio banko lizingo bendrovei jokie veiklos apribojimai netaikomi. Tad lizingo įmokos ir palūkanos privalo būti mokamos įprasta tvarka. Tie asmenys, kurie mokėjo įmokas grynaisiais pinigais, turėtų sutartyje susirasti sąskaitos numerį. Į ją reikia pervesti įmokas už paskolą ir palūkanas pagal įprastinį grafiką pasinaudojant kito banko paslaugomis.

Antrinės Ūkio banko įmonės dirba

LB praneša, kad dėl Ūkio bankui taikomų apribojimų neveiks ir Ūkio banko filialai bei skyriai. Tačiau veiklą tęsia antrinės Ūkio banko įmonės – Ūkio banko lizingas ir Ūkio banko draudimas „Bonum publicum“.  

REKLAMA

Esu apsidraudęs Ūkio bankui priklausančioje draudimo bendrovėje „Bonum Publicum“. Ar bendrovė veiks Ūkio banko veiklos apribojimo metu?

Taip, draudimo bendrovė veiks banko veiklos apribojimo metu.

Ar galios sutartys ir draudikas įvykdys įsipareigojimus?

Draudimo bendrovė yra atskiras juridinis asmuo, tad sprendimas sustabdyti Ūkio banko veiklą neapriboja draudimo bendrovės veiklos. Sutartys nėra nutrauktos, draudikas turi vykdyti įsipareigojimus. balsas.lt primena, kad tiek valdžios atstovai, tiek LB valdyba užtikrino, kad turintys banke indėlių ir lėšų iki 100 tūkst. eurų (maždaug 345 tūkst. litų) savo pinigus atgaus, kadangi pagal Europos Sąjungos reikalavimus jie yra privalomai draudžiami.

LB valdyba 2013 m. vasario 12 d. nutarė laikinai apriboti Ūkio banko veiklą ir paskirti laikinąjį banko administratorių siekdama užtikrinti veiksmingą banko klientų ir visuomenės interesų apsaugą, finansų sektoriaus stabilumą ir patikimumą ir apsaugoti banko turtą. Apribojimai bus taikomi, kol bus įvertinti Ūkio banko veiklos atkūrimo galimybės ir būdai. Skelbiama, kad laikinasis administratorius audito išvadas turi paskelbti per 6 dienas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų