REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių bankas norėtų norėtų prisidėti prie Ūkio banko restruktūrizavimo, sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Šiaulių bankas norėtų norėtų prisidėti prie Ūkio banko restruktūrizavimo, sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kaip tik važiuojant pas premjerą sulaukiau Šiaulių banko valdybos pirmininko (Algirdo Butkaus – aut. past.) skambučio. Jis paminėjo, kad juos domintų vienokia ar kitoki galimybė restruktūrizuojant patį banką. Viskas priklausys nuo skaičių. Mūsų preliminarūs vertinimai sako, kad vienas iš galimų variantų. Bus 3–4 variantai ir viską nulems skaičiai“, – sakė jis.

REKLAMA

Primename, kad „Verslo žinios“ šiandien rašė, jog Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, pagrindinis Šiaulių banko akcininkas, domisi naujomis investicinėmis galimybėmis Lietuvoje.

Pasak jo, sprendimą stabdyti banko veiklą sąlygojo paskolų portfelis - vasario 1 dieną baigus banko inspektavimą, nurodyta, kad papildomų atidėjimų suformuota 800 mln. litų. Be to, penktadienį po pagrindinio banko akcininko Vladimiro Romanovo pareiškimų apie krepšinio klubo "Žalgiris" situaciją iš banko pradėjo "išeidinėti" piniginės lėšos, o pirmadienį bankas susidūrė su likvidumo problemomis - likvidumas nebesiekė 29 proc.

REKLAMA
REKLAMA

"Dar kelios dienos ir bankas nebūtų turėjęs apskritai lėšų", - sakė V. Vasiliauskas.

Premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad visi indėliai drausti, tam lėšų pakaks. Skaičiuojama, kad šiuo metu draustų indėlių suma siekia 2,6 mlrd. litų.

"Tikrai galiu drąsiai užtikrinti, kad nekiltų jokia panika, indėlininkai nebėgtų į banką atsiimti pinigų, kad nėra jokios grėsmės. Nereikia kelti jokios panikos, visi gyventojų indėliai yra apdrausti, ir nėra didelių sumų", - kalbėjo Ministras Pirmininkas.

Šiuo metu bankas laikinai neteikia jokių paslaugų, išskyrus mokėjimus, kurie reikalingi jo paties veiklai. Bankomatai, mokėjimo terminalai neveikia. Neaišku, kur šiuo metu yra pats V. Romanovas. V. Vasiliauskas sakė su juo paskutinį kartą bendravęs prieš savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laikinasis administratorius, kuriuo paskirtas buvęs ūkio viceministras Adomas Ąžuolas Audickas, per 6 dienas turės pateikti savo ataskaitą su siūlomais veiklos variantais. A. A. Audickui bus mokama 45 tūkst. litų alga, be to, jis galės pasitelkti pagalbininkus.

"Be abejo, Lietuvos banko valdybai prioritetas yra veiklos tęstinumas", - sakė V. Vasiliauskas. Jo nuomone, "Snoro" atveju buvo tyčiniai veiksmai, o šiuo atveju - daugiau aplaidumas. Tikėtina, kad tai vertins teisėsauga.

Tikimasi, kad šis atvejis neiškreips valstybės fiskalinių rodiklių. Kol kas per anksti kalbėti, kiek tai kainuos valstybei. Ūkio banke lėšų laikė ir valstybės institucijos.

REKLAMA

V. Vasiliauskas neatmetė, kad banką būtų galima išgelbėti, jį sujungus, pavyzdžiui, su Šiaulių banku ar pan.

"Esu irgi girdėjęs tokių pasvarstymų. Kaip tik važiuojant pas Premjerą, į Vyriausybę, gavau Šiaulių banko valdybos pirmininko skambutį, ir jisai paminėjo, kad juos domintų vienokia ar kitokia galimybė dalyvauti restruktūrizuojant patį banką. Tai vėlgi viskas priklausys nuo skaičių", - dėstė V. Vasiliauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų