REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Aš daugiau kaip prieš metus kalbėjau, kad reikia kontroliuoti bankų sandorius– jų vertę ir įsipareigojimus“, – naujienų portalui balsas.lt sakė Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Remigijus Žemaitaitis. Jis leido suprasti, kad Ūkio banko problemos jo nenustebino.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš prieš metus ar net šiek tiek seniau, dar net „Snoras“ nebuvo bankrutavęs, kėliau klausimus: ar žiūrite bankų mokumą, ar stebite atliekamas operacijas, kokie yra indėliai – draudžiamieji ar nedraudžiamieji? Man tuo metu atrodė, kad į viską žiūrima pro pirštus. Jeigu tiesa, kad gali atsitikti panašiai kaip su „Snoro“ banku, tai praktiškai yra nevaldoma situacija“, – sakė R. Žemaitaitis.

REKLAMA

Paklaustas, kas dėl to kaltas, jis atsakė: „Lietuvos bankas. Vienareikšmiškai. Tai jo kompetencija. Po „Snoro“ griūties skubos tvarka buvo priimami įstatymai ir žadėta, kad tai padės išvengti panašių dalykų ateityje. Tačiau tai nepadeda. Vienintelis dalykas, galintis apsaugoti nuo tokių dalykų, yra kontrolė“, – pabrėžė jis.

Pasak R. Žemaitaičio, kokios tiesioginės įtakos Lietuvos ūkiui gali turėti Ūkio banko padėtis, kol kas sunku pasakyti, tačiau Lietuvos įvaizdis investuotojų akyse neišvengiamai sumenks.

REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas nežinome, kokios įmonės gavo paskolas, kokie buvo sandoriai. Jeigu susiklostytų panaši situacija kaip „Snoro“, reikėtų žiūrėti, kiek buvo draustų indėlių, kiek reikės grąžinti, nes tuos pinigus iš kur nors reikės paimti“, – sakė R. Žemaitaitis.

Jo teigimu, praėjusią savaitę Baltijos asamblėjoje  šalių kaimynių parlamentarai jo taip pat klausė, kas vyksta Lietuvoje, nors tada juos labiau domino kai kurių kredito unijų problemos.

„Sako, pinigai pas jus į kairę ir dešinę dalijami, niekas neprižiūri ir netvarko. Jeigu bus patvirtinta, kad  Ūkio banke vyko tokie dalykai, kris valstybės reitingai. Kitas dalykas – tarptautiniai investuotojai į Lietuvą žiūrės skeptiškai, nes tai yra ne vieno, antro ar trečio banko ar kredito unijos problema. Problema yra valstybės institucijos – Lietuvos bankas šiandien nepajėgia garantuoti ir kontroliuoti jų veiklos. Tai pagrindinis dalykas“, – sakė politikas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų