REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariai konservatoriai Antanas Matulas ir Vida Marija Čigriejienė, susitikę su sveikatos apsaugos ministru Vyteniu Povilu Andriukaičiu, sužinojo, jog Sveikatos apsaugos ministerija siūlo sudaryti su gydymo įstaigomis sutartis tik pirmajam pusmečiui ir 10 proc. mažesne suma nei praėjusiais metais.

REKLAMA
REKLAMA

Tai juos gerokai nustebino, nes Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetas šiemet yra didesnis nei pernai 3,5 proc. bei papildomai sukaupta ir paliktas beveik 300 mln. litų rezervas.

REKLAMA

"Galima sakyti, kad finansinė PSDF situacija, palyginus su kitais sektoriais, ideali, todėl keista, kodėl PSDF biudžetui esant didesniam ir dar su rezervu, ketinama sudaryti sutartis mažesnei sumai. Taip pat gauta informacijos, kad Vyriausybė ruošiasi nusavinti PSDF rezervo lėšas į valstybės biudžetą", - šias abejones išsakė TS-LKD frakcijos atstovas A. Matulas.

Susitikime su ministru parlamentarai pareiškė, kad jei toks ministerijos siūlymas bus įgyvendinamas, jam kategoriškai prieštaraus Seimo TS-LKD frakcija. "Esant tokiam PSDF padidėjimui būtų neteisinga mažinti gydymo įstaigų finansavimą, - sakė A. Matulas. - Paprašėme, kad sutartys su gydymo įstaigomis būtų sudarytos visiems metams, o ne pusmečiui, ir kad būtų finansuojama 1/12 praėjusių metų lygio dalis, kol nebus priimti atitinkami teisės aktai, kurių reikia ligonių kasų ir gydymo įstaigų sutartims sudaryti. Ministras tai pažadėjo padaryti".

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tą pačią dieną, pasak parlamentarų, ministras sulaužė duotą pažadą susitikimo su rajono gydymo įstaigų vadovais metu pareiškęs, kad finansavimas nebus mažinamas tik pirmąjį pusmetį, bet antrąjį - lėšų mažės.

"Taigi bendras balansas bus toks, kad visas metinis finansavimas mažės 10 proc. Su tokiomis ministro nuostatomis mes negalime sutikti ir reikalausime surasti reikiamų lėšų gydymo įstaigas finansuoti ne mažesniu nei 2012 m. lygiu. Ką tokiu atveju reiškia daug kartų viešai išsakyti ministro pažadai gerinti gydymo įstaigų veiklą, mažinti pacientų eiles, stabdyti medikų emigraciją, jei ketinama mažinti finansavimą? Juo labiau kad PSDF biudžetas ir rezervo fonde esančios lėšos tai leidžia ir netgi sukuria prielaidas didesniam finansavimui 2013 m.", - situaciją apibendrino A. Matulas.

Pasak jo, ministras V. P. Andriukaitis yra surinkęs nemažai informacijos apie gydymo įstaigų paslaugų bei finansinius srautus, problemas, su kuriomis jos susiduria, privačiai dirbančius medikus, pacientų eiles, bet priemonių šioms problemoms spręsti kol kas nesiūlo arba jos yra labai prieštaringos, nekonkrečios, nukreiptos prieš privačią mediciną, pagaliau - prieštaraujančios galiojantiems teisės aktams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų