REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus „Akropolyje“ esančioje parfumerijos parduotuvėje „Douglas“ Dominykas Papreckis tušinuku žymėdamasis parduotuvės asortimento kainas, ne tik užrūstino parduotuvės personalą, tačiau vos po keleto minučių buvo užpultas „EuroCash1“ apsaugos darbuotojų, sumuštas ir su antrankiais išvestas iš parduotuvės.

Vilniaus „Akropolyje“ esančioje parfumerijos parduotuvėje „Douglas“ Dominykas Papreckis tušinuku žymėdamasis parduotuvės asortimento kainas, ne tik užrūstino parduotuvės personalą, tačiau vos po keleto minučių buvo užpultas „EuroCash1“ apsaugos darbuotojų, sumuštas ir su antrankiais išvestas iš parduotuvės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Incidentas įvyko vasario 5 d. Vilniaus „Akropolyje“ esančioje parfumerijos parduotuvėje „Douglas“. Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentas D. Papreckis, dirbantis PriceOn.lt kainų palyginimo portale, žymėjosi parduotuvės asortimento kainas. Tuo nepatenkintas parduotuvės personalas iškvietė prekybos centro apsaugos darbuotojus, kurie parduotuvės salėje užpuolė Dominyką: jis buvo sumuštas ir pargriautas ant žemės, jam į akis buvo purškiamos dujos ir, galiausiai, iš parduotuvės jis buvo išvestas su antrankiais.

REKLAMA

„Parduotuvėje „Douglas“ užsirašinėjau kainas, tai labai nepatiko pardavėjoms. Aš bandžiau paaiškinti ir su jomis susitarti. Tačiau netrukus įpuolę apsaugos darbuotojai puolė mane – aš ne tik išsigandau, bet ir buvau sumuštas tikrąją to žodžio prasme. Maža to buvau pažemintas – visų akivaizdoje buvau surakintas antrankiais ir tempiamas per visą „Akropolį“ it koks nusikaltėlis! Po visko mane melagingai apkaltino chuliganizmu ir perdavė policijai, kuri neatsižvelgdama į mano patirtus sužalojimus pirmiausia nuvežė mane į komisariatą ir tik po to išleido į ligoninę. Gydytojai man diagnozavo cheminį akies nudeginimą, dėl to man gali tekti nešioti akinius, daugybinius kūno sumušimus“, – apie incidentą kalbėjo PriceOn.lt darbuotojas D. Papreckis.

REKLAMA
REKLAMA

Apie įvykį pranešta policijai, pradėtas ikiteisminis tyrimas. Dominyko sužalojimus apžiūrėję Vilniaus teismo medicinos tarnybos Vilniaus skyriaus specialistai praėjusį penktadienį išdavė sužalojimų mastą patvirtinančią pažymą.

„Prekybos tinklai ir anksčiau nenoriai sutiko kainų palyginimo iniciatyvą, tačiau tai kas įvyko „Douglas“ parduotuvėje peržengia visas ribas. Niekada nesitikėjau, kad tarptautinės puikios reputacijos bendrovės darbuotojai galėtų imtis tokių drastiškų ir žmogaus teises pažeidžiančių veiksmų. Pasitikėdamas Lietuvos teisine sistema tikiuosi, kad tam bus duotas tinkamas atsakas. Tuo tarpu „PriceOn“ ir toliau dės pastangas, kad vartotojai turėtų galimybę palyginti kainas“, – kalbėjo PriceOn.lt direktorius Jurijus Laneckij.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baiminasi kainų palyginimo

Kainų palyginimo portalas PriceOn.lt lygina prekių kainas didžiosiose šalies parduotuvėse. Nenuostabu, kad rinkoje, kur visi siekia sukurti pigiausio įvaizdį, kainų palyginimas yra ypatingai jautrus ir pardavėjams nerimą keliantis klausimas. PriceOn.lt duomenimis kvepalų kainos skirtingose parduotuvėse gali skirtis nuo kelių dešimčių ir net iki šimto litų. Pavyzdžiui, moteriški kvepalai Hugo Boss „Deep Red“ 50ml „Douglas“ parduotuvėje kainavo 195 Lt, „Parfum Express“ – 159 Lt, o internetinėje parduotuvėje Pigu.lt – 117 Lt. Tokių pavyzdžių galima surasti ir daugiau: Dolce & Gabbana „L‘eau the One“ 75ml kaina „Douglas“ parduotuvėje – 236 Lt, Pigu.lt – 180 Lt, o „Parfum Express“ – 275 Lt.

REKLAMA

„Tokį kainų skirtumą lemia kelios priežastys. Tačiau pagrindinėmis galima būtų laikyti mažesnes sąnaudas: nereikia išlaikyti parduotuvių patalpų, nėra įsipareigojimų platintojams ir gamintojams dėl reklamos ir kitų prekybos palaikymo išlaidų“, – teigė internetinės parduotuvės Olialiashop.lt vadovas Vaidas Kančauskas.

„Matyt, „Douglas“ taip pasielgti privertė baimė prarasti dalį pelno. Juk artėjant Šv. Valentino dienai kvepalai yra bene populiariausia dovana. O vartotojams sužinojus apie galimybę tuos pačius kvepalus įsigyti kitur pigiau, jie taip ir pasielgtų“, - samprotavo J. Laneckij.

REKLAMA

„Douglas“ atstovams „PriceOn“ atstovų agresija įtartina

Parduotuvės „Douglas LT“ finansų direktorius Paulius Prižgintas tikina, kad PriceOn.lt atstovams savo veiklos vykdyti netrukdo.

"Mes nedraudžiame pirkėjams žymėtis kainų ieškant jiems geriausio pasiūlymo. Tačiau jeigu jas renka komercinių tikslų siekiantys verslo subjektai, tai turi būti suderinta iš anksto, paaiškinta, kur ir kaip bus naudojama renkama informacija, kaip bus užtikrintas jos tikslumas. Tai taip pat galioja norint filmuoti ar fotografuoti parduotuvėje, kadangi taip yra saugoma mūsų intelektinė nuosavybė. Šiuo atveju į mus kreiptasi nebuvo, nors mes esame pasiruošę bendradarbiauti, pateikti dominančias kainas, tuo labiau, kad jos yra viešai skelbiamos ir mūsų internetinėje parduotuvėje douglas.lt. O tai, kad norime žinoti, kokiais tikslais tos kainos bus naudojamos, ar nebus klaidinami pirkėjai, turėtų būti visiškai suprantama" - viešai išplatitame pareiškime teigia P. Prižgintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, dėl šios priežasties agresyvus PriceOn.lt elgesys sustiprina abejones, kad domimasi ne tiek kainomis, kiek bet kokiomis priemonėmis ir provokacijomis siekiama viešumo ir matomumo.

"Douglas LT" išplatintame pranešime teigiama, kad ranešime atvykusių į parduotuvę keturių PriceOn.lt atstovų, kurie ne tik fiksavo kainas raštu, bet ir fotografavo bei filmavo visą parduotuvę, buvo mandagiai paprašyta išeiti iš parduotuvės ir kreiptis į kompanijos centrinį biurą dėl susitarimo, kaip būtų galima bendradarbiauti. Tačiau atvykę jaunuoliai tai atsisakė padaryti.

REKLAMA

Pagal parduotuvės vidaus taisykles pardavėjos iškvietė prekybos centro apsaugą, bet net ir tuomet bendrovės atstovai neišėjo, o pirkėjams matant priešinosi ir provokavo konfliktą.

"Galime tik apgailestauti, kad toks incidentas įvyko mūsų parduotuvėje. Mums svarbu yra užtikrinti pirkėjų saugumą , jų privatumą ir galimybę patogiai ir maloniai apsipirkti. Visada esame pasirengę dialogui su galimais partneriais, tačiau svarbu, kad priemonės būtų adekvačios. Šiuo atveju, panašu, kad PriceOn.lt nėra tuo suinteresuoti" - teigia P. Prižgintas.

REKLAMA

Ar apsaugos darbuotojai gali naudoti fizinę jėgą?

Lietuvoje jau ne vieną kartą girdėtos istorijos apie susidūrimus su apsaugos darbuotojais, pavyzdžiui plačiai nuskambėjęs „Norfos“ skandalas, kuomet apsaugos darbuotojas „pasiūlė“ pirkėjui „ryti“ sugedusį sumuštinį ir neleido jo gražinti. Nuolatiniai kitų parduotuvių ir prekybos tinklų apsaugos darbuotojų siautėjimai, naudojant neadekvačią pažeidimui fizinę jėgą.

Paradoksalu, kai žmonių saugumą turintys užtikrinti apsaugos darbuotojai patys tampa pavojaus šaltiniu. Turėdamas teisę panaudoti jėgą dažnas apsaugos darbuotojas užmiršta, kad kartu su teisėmis jis įgauna ir pareigą naudotis jomis pagal įstatymo raidę – jėga turi būti naudojama tik išimtiniais, pateisinamais atvejais atsakingai ir proporcingai asmenų padarytam pažeidimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos įstatymai parduotuvių sales priskiria viešosioms erdvėms, o Konstitucija bei visuomenės informavimo įstatymas leidžia netrukdomai visiems be išimties asmenims rinkti informaciją, įskaitant ir prekių kainas. Pagal įstatymus apsaugos darbuotojas turi teisę sulaikyti žmogų tik užklupus jį darant administracinį teisės pažeidimą. Be to, apsaugos darbuotojas privalo gerbti konstitucines ir žmogaus teises ir laisves, o šiuo atveju jos buvo pažeistos“, – incidentą komentavo PriceOn.lt teisininkas.

Didžiosios dalies tokių konfliktų būtų galima išvengti keliant darbuotojų kompetenciją, supažindinant su galiojančiai įstatymais, apsaugos darbuotojams tenkančiomis teisėmis ir pareigomis. Bendrovė „EuroChas1“, kurios darbuotojai dalyvavo sulaikant ir sumušant D. Papreckį, skelbia, kad ji atitinka įvairius tarptautinius standartus bei kruopščiai atrenka darbuotojus. Tačiau šis įvykis tik dar kartą įrodo, kad į darbuotojų kompetenciją žiūrima pro pirštus. Apsaugos darbuotojai greičiausiai nežino įstatymų ribojančių jų veiklą, teises ir pareigas, nevengia vartoti fizinę jėgą, nes jaučiasi nebaudžiami.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų