REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Edvardas Špokas, Tomas Kavaliauskas

Europos Komisija (EK) davė Lietuvai laiko – kelis mėnesius – panaikinti apribojimus prekybai alumi. Kitaip grasinama pradėti bylą Europos teisingumo teisme. Aludarių gildija pritaria tik taros, bet ne stiprumo ribojimui ir skaičiuoja, kad nuo sausio, kai įvesti apribojimai, pardavimai sumažėjo beveik dešimtadaliu.

REKLAMA
REKLAMA

EK nepatenkinta praėjusios kadencijos Seimo užmojais kovoti su alkoholio vartojimu, draudžiant prekiauti alumi, sidru ir kokteiliais, stipresniais nei 7,5 procento, taip pat didesniuose nei litro buteliuose. Dar pernai rudenį EK pripažino, kad šie draudimai pažeidžia ne tik vietos, bet ir kitų bendrijos šalių gamintojų interesus ir laisvą prekių judėjimą.

REKLAMA

„Europos komisija mato, kad šita problema jau buvo žinoma ir praeitai valdžiai. Ji yra įsisenėjusi, 7-8 mėnesius nebuvo sprendžiama. Mes turime labai nedaug laiko imtis priemonių ir parodyti veiksmus pavasario sesijos pradžioje“, – LRT televizijai sako ūkio viceministras Marius Skarupskas.

Pasak viceministro, jei per porą mėnesių Lietuva nepakeis draudimų ar neįrodys, kad tai padeda mažinti alkoholio vartojimą, EK kreipsis į teisingumo teismą ir Lietuvai grės baudos.

REKLAMA
REKLAMA

„Tos priemonės nėra labai teisingos ir geros, kadangi mes negalime pagrįsti jų įrodymais ir moksliniais tyrimais. Tai kebli situacija“, – sako sveikatos apsaugos viceministras Erikas Mačiūnas.

Seime šiuo metu svarstomi siūlymai atšaukti arba sušvelninti draudimus. Mažieji aludariai, kurie ir kreipėsi į EK, piktinasi, kad reikalavimai dėl gėrimų stiprumo taikomi tik alui, sidrui ir kokteiliams, o ne visiems alkoholiniams gėrimams. Aludarių gildija pritaria tik taros ribojimui.

„manome, kad nereikia riboti stipraus alaus, bet pakuotę riboti reikia. Žinoma, nenormalu, kad tas stiprus alus Lietuvoje parduodamas išimtinai tik didelėse pakuotėse. 88 proc. stipraus ir labai alaus yra parduodama 2-2,5 l buteliuose, o Belgijoje stiprus alus parduodamas 0,25, 0,33 buteliukuose“, – sako Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas.

Pagal išgeriamo alkoholio kiekį vienam gyventojui Lietuva yra tarp labiausiai geriančių Europos Sąjungos valstybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų