REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis atskleidė, kad politinei tarybai pavyko rasti kompromisinį sprendimą dėl valstybinio lietuvių kalbos egzamino tautinių mažumų mokyklų mokiniams.

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis atskleidė, kad politinei tarybai pavyko rasti kompromisinį sprendimą dėl valstybinio lietuvių kalbos egzamino tautinių mažumų mokyklų mokiniams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Mažiname žodžių skaičių, kurį turi parašyti tautinių mažumų mokyklų mokiniai, kurie laiko valstybinį lietuvių kalbos egzaminą. Antra - jiems leidžiamas didesnis klaidų skaičius tame rašinyje, negu gimtosios kalbos valstybinį egzaminą laikant. Ir trečias palengvinimas, kuriuo džiaugsis ir lietuvių mokyklų mokiniai – mes leisime rinktis ne iš trijų autorių kūrinių rašant temą, bet iš septynių. Tai bus tam tikras palengvinimas ir suvienodinimas tautinių mažumų ir lietuvių mokyklų mokiniams”, - pasakojo jis žurnalistams.

REKLAMA

Tiesa, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovus šie sprendimai tenkina ne iki galo.

D. Pavalkis atskleidė, kad jie siūlė nefiksuoti kūrinių kiekio ir leisti mokiniui rinktis iš 35 autorių.

“Mes nusprendėme, kad tai būtų perteklinis reikalavimas ir sustojome ties didesniu kiekiu, negu buvo suplanuota”, - teigė ministras.  

--------------------------------------------------

Balsas.lt primena, kad šiandien Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis žurnalistams patvirtino, kad bus svarstoma, ar palengvinti valstybinį lietuvių kalbos egzaminą tautinių mažumų atstovams abiturientams. Tačiau jis neatskleidžia, kokios galimos alternatyvos bus svarstomos.

REKLAMA
REKLAMA

,,Pasiūlymai bus, ir mes juos svarstysime. Greičiausiai mes rinksimės iš trijų galimų variantų, kurių aš nenoriu detalizuoti”, - sakė ministras.

Į žurnalistų klausimą, ar svarstoma galimybė palengvinti kitataučiams lietuvių kalbos egzaminą, D. Pavalkis atsakė:

,,Egzaminas yra palengvintas, tik klausimas, kiek, kaip ilgai ir panašiai. Mes turime pereinamąjį laikotarpį, numatytą įstatymu. Čia yra klausimas, ar mes dar daugiau lengvinsime situaciją tautinių mažumų mokykloms, aš nesakyčiau – lenkų, tautinių mažumų mokykloms, ar mes nelengvinsime. Apie tai ir bus diskutuojama šiandien”. V. Mazuronis: atrastas geras sprendimas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taryba posėdžiauja jau beveik dvi valandas, tačiau iš vykstančio posėdžio iškviestas Aplinkos ministras atskleidė, kad sprendimą dėl egzamino tautinėms mažumoms rasti pavyko.

“Būtų gerai, kad švietimo ministras sudėliotų detales, galiu nepakankamai tiksliai paaiškinti”, - teigė jis. Pasak ministro, sprendimas bus geras ir gerai bus visiems, tam pritaria tiek tautinių mažumų atstovai, tiek koalicijos partneriai.

Jis nenorėjo leistis į detales, ar egzaminas bus palengvintas, tik dar kartą pabrėžė, kad sprendimas geras.

REKLAMA

-------------------------

Lietuvių kalbos ir literatūros abitūros egzamino palengvinimą tautinių mažumų mokiniams inicijuoja švietimo ir mokslo viceministrė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovė Edita Tamošiūnaitė.

Balsas.lt taip pat primena, kad užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, duodamas interviu įtakingam lenkų dienraščiui „Rzeczpospolita“, atsiprašė lenkų tautos už tai, kaip Lietuvos politikai pasielgė žuvusio Lenkijos prezidento Lecho Kaczynsio atžvilgiu, kai 2010 metais viešėjusiam Lenkijos vadovui buvo suduotas smūgis nepritariant lenkiškų pavardžių daliniam įteisinimui.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų