REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors terminai „eteriniai aliejai“, „aromaterapija“ buvo pradėti vartoti tik XX amžiuje, nuo neatmenamų laikų augalai ir jų ekstraktai buvo naudojami mažinti skausmui, pirmajai pagalbai, taip pat kaip antibakterinės, aktyvinančios ir savijautą gerinančios medžiagos.

Nors terminai „eteriniai aliejai“, „aromaterapija“ buvo pradėti vartoti tik XX amžiuje, nuo neatmenamų laikų augalai ir jų ekstraktai buvo naudojami mažinti skausmui, pirmajai pagalbai, taip pat kaip antibakterinės, aktyvinančios ir savijautą gerinančios medžiagos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Senovėje žmonės turbūt atsitiktinai sužinojo, kad jų renkami augalai geba stiprinti sergančiuosius, tuo tarpu šiuolaikinė aromaterapija remiasi naujausiais mokslo pasiekimais bei žiniomis“, – sako vaistininkė provizorė Nijolė Obrikienė.

REKLAMA

Naudojimas gydymo tikslais žinomas nuo senovės

Nors gydymo augaliniais aliejais menas ir mokslas pirmą kartą buvo paminėtas 20 šimtmetyje, aromaterapijos šaknys glūdi pačiose seniausiose, kada nors egzistavusiose gydymo praktikose. Vaistininkė provizorė N. Obrikienė sako, kad žmonės turbūt atsitiktinai sužinojo, kad jų renkami augalų lapai, uogos ir šaknys stiprina sergančiuosius, o sultys gydo žaizdas. Pacientų aprūkymas žolelėmis buvo vienas seniausių medicinos būdų, o kadangi medicina ir religija buvo glaudžiai susijusios, tai specialūs dūmai buvo naudojami ir senosiose religijose. Tais laikais itin populiarus kvapiųjų augalų smilkymas dar visai neseniai buvo sėkmingai praktikuojamas Prancūzijos ligoninėse, kuriose, norint dezinfekuoti patalpas, buvo deginami čiobreliai ir rozmarinai. Paradoksas, tačiau ši praktika nutrūko kaip tik tuomet, kai buvo moksliškai įrodytos baktericidinės šių augalų savybės.

REKLAMA
REKLAMA

Gali gydyti ne vieną ligos simptomą

Ar mokėjo senovės egiptiečiai pasigaminti eterinių aliejų taip ir lieka neaišku, tačiau iš įvairių medžių ir augalų, gyvulinių ir mineralinių medžiagų jie gamino piliules, miltelius, gydomąsias plyteles, tyres, tepalus, pastas. Šias medicinos žinias iš egiptiečių perėmę graikai darė ir savo atradimus. Būtent jie nustatė, kad vienų gėlių kvapas stimuliuoja ir atgaivina, o kitų – atpalaiduoja ir migdo. Graikijoje iki šiol apstu alyvų aliejaus, kuris plačiai naudojamas tiek medicinoje, tiek kosmetikoje. Hipokratas, savo raštuose minėdamas daugybę vaistinių augalų, rašė: „Tegu jūsų vaistai būna jūsų maistas ir jūsų maistas tebūna jūsų vaistai“. „Jeigu šių dienų būsimieji gydytojai būtų mokomi ne tik Hipokrato priesaikos, bet ir jo gydymo būdų, medicinoje nebūtų tiek daug nesusipratimų“, – įsitikinusi medikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienas eterinis aliejus, skirtingai nei sintetiniai vaistai, gali gydyti ne vieną ligos simptomą. Eteriniai aliejai dažniausiai atkuria organizmo pusiausvyrą – pašalina neigiamus simptomus, sukeliančius ligą, ir užtikrina gerą savijautą. Itin svarbi eterinių aliejų savybė ta, kad juos galima naudoti labai įvairiai. Masažas, naudojant eterinius aliejus, yra vienas iš svarbiausių gydymo būdų. Antras pagal svarbą eterinių aliejų naudojimo būdas – kvapiosios vonios. Kiekvienas žino, kad vanduo ir pats savaime turi daug terapinių savybių, tačiau kai tai suderinama su eteriniais aliejais, poveikis dar geresnis. Karštais arba šaltais eterinių aliejų kompresais galima gydyti įvairias ligas. „Norint gydytis aliejais reikia būti apdairiems ir turėti žinių, nes kai kurie, pavyzdžiui arnikų, itin pavojingi, o kiti ypač kenksmingi“, – perspėja vaistininkė.

REKLAMA

Gali veikti ir kaip afrodiziakai

Kai kurie eteriniai aliejai turi lytinį potraukį stiprinančių savybių, tad gali padėti pašalinti sutuoktinių nesutarimus bei padėti žmonėms, kenčiantiems nuo impotencijos ir frigidiškumo. Sumažinti žmonėms tarpusavio baimę bei stresą padeda rožių ir karčiavaisio citrinmedžio žiedų aliejus – nerolis. „Ne be reikalo ant jaunavedžių lovos dar ir šiandieną barstomi rožių žiedlapiai, nes dar romėnai žinojo, kad jie mažina jaudulį prieš pirmą vedybinę naktį“, – sako vaistininkė.

REKLAMA

Kai seksualinės problemos priežastis yra nuovargis, tinka juodųjų pipirų bei kardamonų aliejus, tačiau jais nereikėtų piktnaudžiauti, nes gali atsirasti su šlapimu ar virškinimu susijusių problemų.

Vaistininkė sako, jog reikia saugotis, kad aliejai nepatektų į akis, netgi jeigu jie yra atskiesti. Jeigu taip nutiktų, akis praplaukite grynu augaliniu aliejumi – alyvų, saulėgrąžų, migdolų. Niekuomet nenaudokite tokiam tikslui vandens, nes jis tik dar labiau pablogintų padėtį.

Pasirinktas aromatas išduoda dvasinę būseną

Daugelis eterinių aliejų pasižymi antidepresantinėmis savybėmis. Šiais laikais labai daug žmonių kenčia nuo streso sukeliamų simptomų. Vaistininkė sako, kad streso varginamas žmogus galėtų padėti pats sau mėgaudamasis kvapnia vonia. Tereikia iš daugybės stresą įveikti gebančių aliejų pasirinkti jums priimtiniausią. Plačiai žinomas itin gaivaus kvapo, keliantis nuotaiką bergamočių aliejus. Puikūs antidepresantai – eteriniai bazilikų, ramunėlių, kvapiųjų šalavijų, pelargonijų, jazminaičių, levandų, melisų aliejai. Kiekvienas jų turi skirtingą poveikį. Pagal pasirinktą aromatą, galima spręsti apie žmogaus dvasinę ar emocinę būseną. Norint pataisyti nuotaiką, pasirinktą eterinį aliejų galima papurkšti kambaryje arba lašelį kitą užlašinti ant elektros lemputės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skatina naujų ląstelių augimą

Mintis, kaip susigrąžinti prarastą jaunystę, žmoniją domino nuo pačių seniausių laikų. Nors nėra jokių įrodymų, kad aromarterapija gali pailginti gyvenimą, tačiau jau senovėje buvo žinoma, kad eteriniai aliejai gali padėti išsaugoti sveikatą, pagerinti išvaizdą, suaktyvinti protinį bei fizinį aktyvumą. Mat visi eteriniai aliejai skatina naujų sveikų ląstelių augimą. Kaip tik ląstelės lygmenyje ir prasideda degeneracija, kurią mes esame linkę laikyti neišvengiamu senatvės bruožu. Infekcijos, nevisavertė mityba, aplinkos ir kiti veiksniai, taip pat ir metų skaičius – visa tai lėtina ląstelių dauginimąsi. Labiausiai sveikų ląstelių augimą skatina levandų aliejus ir nerolis. Reguliariai naudojami vonioms ir masažui, šie aliejai gali padėti išlaikyti tokį ląstelių dauginimosi lygį, koks yra jaunystėje.

REKLAMA

Apsaugo nuo infekcinių ligų

Jau nuo antikos laikų kvapieji augalai saugodavo nuo infekcinių ligų. Daug rašytinių šaltinių liudija apie žmones dėka kvapiųjų augalų ar aliejų išvengusius maro, kai kiti aplinkui mirė nuo epidemijos. Labiausiai buvo apsaugoti dirbusieji levandų laukuose, taip pat sodininkai, prižiūrėję vaistažoles, kailiadirbiai ir pirštinių gamintojai, eteriniais aliejais kvėpinę odą. „Kasdienis eterinių aliejų naudojimas namuose yra puikus būdas išvengti infekcijų ir padidinti atsparumą joms“, – tikina medikė.

REKLAMA

Visi eteriniai aliejai naikina bakterijas arba neleidžia joms daugintis. Kai kurie netgi kur kas stipresni nei cheminės dezinfekavimo priemonės. Bergamočių, gvazdikėlių, eukaliptų, kadagių, levandų, čiobrelių aliejais galima dezinfekuoti patalpas. Ypač tai veiksminga kai sergama infekcinėmis ligomis. Minėtų aliejų bei vandens tirpalu reikia nuplauti kambario baldų ar daiktų paviršių, tačiau geriausia paskleisti eterinius aliejus ore. „Jeigu kuris nors jūsų namiškis susirgo, nuolat purkšdami sergančiojo ir aplinkines patalpas, nuo infekcijos galite apsaugoti kitus šeimos narius“, – pataria vaistininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelis eterinių aliejų malšina galvos skausmą ir mažiau kenkia sveikatai nei įprasta aspirino tabletė. Iš nemažos analgetinių aliejų paletės veiksmingiausi levandų ir pipirmėčių aliejai. Levandos ramina, o pipirmėtės stimuliuoja. Kaip ir daugelį vaistų nuo galvos skausmo, aliejų sudaro viena stimuliuojamoji medžiaga ir vienas ar keli analgetikai. Levandų ir pipirmėčių aliejų mišinys sukelia panašų efektą, tik be sintetiniams vaistams būdingo šalutinio poveikio. Psichinę įtampą šalina rozmarinų aliejus.

Greitai išgaruoja

Eteriniai aliejai taip pat tinka ir pakilusiai kūno temperatūrai malšinti. Karštį mažina bergamočių, eukaliptų, levandų ir pipirmėčių aliejai. Prakaitavimą skatina bazilikų, ramunėlių, kiparisų, kadagių, levandų, pipirmėčių, rozmarinų aliejai. Tereikia kelis lašelius aliejaus įlašinti į dubenį vėsaus vandens ir tuo mišiniu suvilgyta kempine kuo dažniau vėsinti kūną.

REKLAMA

Kai temperatūra nevargina, dažniau mėgaukitės kvapnia vonia. Paruošti kvapiąją vonią yra labai paprasta: prisileiskite vonią šilto vandens ir prieš lipdami į ją įlašinkite į vandenį 6 lašus kvapiojo aliejaus, pamaišykite ranka vandenį, kad aliejus išsisklaidytų. Aliejus pasklinda vandens paviršiuje ir patenka ant jūsų odos, kai lipate į vandenį. Karštas vanduo padeda pasisavinti aliejų per odą, o kita aliejaus dalis pasklinda garų pavidalu ir patenka į kūną per plaučius. „Niekuomet nepilkite aliejaus į vonią iš anksto, nes jis išgaruos, o rinkdamiesi aliejų pagal jums patikusį kvapą, pasidomėkite ir jo poveikiu“, – pataria vaistininkė.

REKLAMA

Eterinių aliejų vonios, inhaliacijos, kompresai ir oro gaivikliai itin veiksmingi gydant vaikų peršalimo bei kitokias ligas. Imuninė mažų vaikų sistema nėra visiškai išsivysčiusi, todėl kai jie pradeda lankyti vaikų darželį ar mokyklą ir būna su kitais vaikais šiltose patalpose, neišvengiamai gali peršalti ar susirgti kokia nors infekcine liga. Kai taip atsitinka, vaistininkė pataria pasitelkti eterinius aliejus, kurie padėtų įveikti ligą, sutrumpintų jos eigą, apsaugotų nuo antrinių infekcijų.

Patys naudingiausi ir dažniausiai naudojami šie aliejai:

* levandų – atpalaiduoja, pašalina raumenų įtampą, užtikrina gerą miegą;

* ramunėlių – ramina alerginės odos reakcijas, užtikrina gerą miegą;

* mairūnų – padeda įveikti peršalimą, malšina raumenų skausmą;

* rozmarinų – turi stimuliuojantį poveikį, todėl ypač tinka rytais;

* greipfrutų – pakelia nuotaiką, turi antiseptinių ir blogą kvapą šalinančių savybių.

Miglė REMEŠKEVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų