REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujausi tyrimai rodo, kad piktindamiesi didelėmis sąskaitomis už šildymą, o dabar dar ir pabrangusia elektra, retai susimąstome, jog šiek tiek galime sutaupyti patys. Bent kelias kilovatvalandes elektros – tikrai. Ir tebūnie tai tik keliasdešimt centų, bet centras prie cento – žiūrėk, jau ir litas.

Naujausi tyrimai rodo, kad piktindamiesi didelėmis sąskaitomis už šildymą, o dabar dar ir pabrangusia elektra, retai susimąstome, jog šiek tiek galime sutaupyti patys. Bent kelias kilovatvalandes elektros – tikrai. Ir tebūnie tai tik keliasdešimt centų, bet centras prie cento – žiūrėk, jau ir litas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak racionalaus elektros energijos vartojimo eksperto Manto Vaskelos, jei išmoktume racionaliai vartoti elektros energiją, vidutines išlaidas elektrai galėtume sumažinti net penktadaliu. O panaudoję vieną kitą naujovę bei pakeitę pasenusius prietaisus ekonomiškais, galėtume sutaupyti net 40 proc. pinigų, kuriuos sumokame už elektros energiją.

REKLAMA

Inventorizuokime butą ir savo įpročius

Pirmiausia, pataria, ekspertas, gerai apsidairykime savo bute – nuo prieangio iki rūsio. Gal dar kur nors liko kaitinamųjų lempučių“? Pakeiskite jas taupiosiomis.

„Jos kainuoja šiek tiek brangiau, tačiau greitai atsiperka, nes naudoja daug mažiau elektros energijos. Jeigu galite, kitaip išdėstykite apšvietimo taškus, kad visa patalpa būtų apšviesta tolygiai. Gali būti, kad iš karto pastebėsite, jog kurios nors stalinės lempos jums jau nebereikia. Tai – antras jūsų žingsnis“, – aiškina ekspertas. Jis nepataria naudoti ir šviesos jungiklių su signalinėmis lemputėmis ar šviečiančiais rėmeliais. Gal tai ir patogu, bet taupantiems pravartu žinoti, kad jie taip pat suryja nemažai elektros.

REKLAMA
REKLAMA

„Nakčiai nepatingėkite išjungti televizorių, mikrobangų krosnelę, kompiuterį – nepalikite jų veikti budėjimo režimu. Nepamirškite iš lizdo ištraukti net mobiliojo telefono kroviklio, kai jo nereikia. O dabar, kai dienos jau gerokai pailgėjo, atskleiskite užuolaidas ir įsileiskite šviesą iš lauko“, – pasakoja AB „Lesto“ racionalaus elektros energijos vartojimo ekspertas.

Pasak M. Vaskelos, bute bus šilčiau jau vien dėl to, kad baldus atitrauksime nuo šildymo prietaisų. O jei galime šiek tiek investuoti, pravestų temperatūros reguliatoriai ir laiko relės. Jos padės reguliuoti, kada kokie prietaisai turi veikti ir šildyti būstą labiau ar menkiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žvakės svetainei suteiks jaukumo

Svetainėje praleidžiame labai daug laiko. Vakare susėdę joje pasižiūrėti televizoriaus ir pabendrauti, užsidekite keletą žvakių ir išjunkite apšvietimą. Taip bus ir jaukiau, ir taupiau, pataria ekspertas. Kita vertus, kai visi šeimos nariai susiburs vakaroti viename kambaryje, taip pat sutaupysime šiek tiek elektros energijos.

„Tik nepamirškite, kad televizorius – ne šeimos narys. Jei jo nežiūrite – išjunkite. Suprantu, kad nuolat išjunginėti ir įjunginėti visus prietaisus greit nusibos. Bet jei juos sujungsite į ilgintuvą, tereikės ištraukti vieną kištuką. Beje, nuotoliniuose garso ir vaizdo prietaisų valdymo pultuose taupiau naudoti įkraunamas baterijas“, – sako M. Vaskela.

REKLAMA

Virtuvė – didžiausias elektros rijikas

Virtuvėje tikrai praleidžiame nemažai laiko, o joje esantys prietaisai eikvoja daug elektros energijos. Tačiau ir joje galima sutaupyti.

„Jeigu jūsų bute įrengta elektrinė viryklė, turite būti itin atidūs, nes kaip tik šis prietaisas sunaudoja daugiausia elektros energijos. Ypatingai svarbu, kad puodų ir keptuvių paviršiai būtų lygūs, neišsigaubę, nes gaminant maistą inde gaubtu dugnu, energijos išeikvojama 40–60 proc. daugiau. Indo ir kaitvietės skersmuo turi sutapti“, – pasakoja M. Vaskela. Pasak jo, šiuo atveju geriausiai tinka ketaus arba plieno indai, kurių visas paviršius, išskyrus išorinę dugno pusę, padengtas emaliu, o dugnas 5–7 mm storio.

REKLAMA

Elektrinę viryklę racionalaus elektros energijos vartojimo ekspertas pataria įjungti iš anksto, kad ji įkaistų. Kai ruošiamas maistas užverda, temperatūrą reikia sumažinti, o likus virti 5–15 minučių, visai išjungti. Kol kaitvietė atvės, maistas bus pagamintas, o energijos sutaupysime.

Elektros sutaupysime, jei vandenį virsime elektriniame arbatinuke, o ne ant elektrinės viryklės. Tiesa, jeigu naudojatės dujine virykle, vandenį kaitinkite ant jos – taip bus pigiau. Be to, specialistai pataria nevirti daugiau vandens negu reikia, nes jis atšals, o energija bus iššvaistyta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas elektros rijikas – šaldytuvas. Jis sunaudoja apie ketvirtadalį visos namų ūkyje suvartojamos elektros.

 

„Stenkitės dažnai nedarinėti šaldytuvo durų ir ilgai nelaikykite jų atvertų. Prižiūrėkite ir guminę juostelę aplink dureles. Ją rekomenduojam plauti šiltu vandeniu, o išdžiūvusią įtrinti kreidos ar talko milteliais. Tuomet ji ilgiau bus elastinga, o šaldytuvas sandarus. Kuo didesnis sniego sluoksnis susikaups šaldymo kameroje, tuo daugiau elektros energijos sunaudos šaldytuvas. Todėl ledus ištirpinti reikėtų kas savaitę arba bent kartą per mėnesį“, – pataria M. Vaskela. Jis pataria šaldytuvui parinkti tokią vietą, kur jo nepasiektų tiesioginiai saulės spinduliai ar šildytų viryklė. O kol kas, kol už lango dar gana vėsu, produktus galima išnešti į balkoną. Šaldytuvas sunaudos mažiau elektros, jei lauke užšaldysite butelius su vandeniu ir juos įdėsite į šaldytuvą.

REKLAMA

Skalbkite savaitgaliais

Net ir pati moderniausia skalbyklė – vienas iš didžiųjų elektros „rijikų“. Jei namą šildote dujomis, elektrinį vandens šildytuvą galite prijungti prie dujų katilo, ir vandeniui pašildyti nereikės naudoti elektros.

„Skalbkite tik pripildę pilną skalbyklę 30-ies laipsnių temperatūros vandeniu. Be to, skalbti, siurbti ar plauti indus indaplove labiausiai apsimoka savaitgaliais ar vakarais, kai mažesni elektros tarifai“, – primena M. Vaskela.

Jis taip pat primena, kad kuo aukštesnės klasės skalbyklė, tuo mažiau elektros ji sunaudoja. Pavyzdžiui. A klasės skalbyklė sunaudoja 0,19 kWh vienam skalbinių kilogramui, o D klasės skalbyklė – 0,31 kWh. Tačiau jei skalbyklės filtrai bus užkalkėję, vandens pašildymui ji sunaudos daugiau elektros energijos.

REKLAMA

Miegamajame – televizorius su laikmačiu

Paprastai miegamajame elektros prietaisų, sunaudojančių daug elektros energijos, nebūna, bet ir čia galima šiek tiek sutaupyti.

„Jei turite galimybę, prie lovos įtaisykite nedideles taupiąsias lemputes, kurioms reikia daug mažiau energijos. Jeigu galite reguliuoti šildymą, nakčiai sumažinkite šilumą. Šiek tiek vėsesnėje patalpoje net išsimiegosite geriau. Vietoj žadintuvo, jungiamo į elektros tinklą, rinkitės žadintuvą su baterijomis. O jei jūsų vaikas bijo tamsos, jo baimę išsklaidys elektros energijos nenaudojančios šviečiančios plastikinės žvaigždelės ir mėnuliukai“, – patirtimi dalijasi ekspertas. Ir priduria: „Jeigu norite dar labiau sutaupyti, paprasčiausiai nelyginkite patalynės“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas M. Vaskelos patarimas – įsigyti televizorių, kuris pats išsijungs nustatytu laiku, ir vakare nereikės nerimauti, kad už-migsite jo neišjungę.

Vonioje apie taupymą negalvojame?

Specialistai pataria koridoriuje rinktis neryškų apšvietimą, tačiau kuo racionaliau jį paskirstyti. Šioje patalpoje apsimoka įsukti lempas su judesiui jautriais davikliais. Taip pat galima įmontuoti kelis šviesos jungiklius: nuspaudus vieną, įsijungtų dalis apšvietimo, nuspaudus antrą – visas koridoriaus apšvietimas.

„Tokį apšvietimo būdą galima naudoti ir svetainėje bei vonioje. Bet atsipalaiduoti karštoje vonioje bus dar maloniau, jeigu vietoje degančios lempos plevens žvakės šviesa. Ryškesnį šviesos šaltinį specialistai pataria įrengti tik virš veidrodžio“, – pataria M. Vaskela. Jis primena, kad nemažai elektros naudoja ir plaukų džiovintuvas, bet jungti jį ar ne – kiekvienas nuspręs pats.

REKLAMA

Jei vandenį pasišildote patys, vertėtų pagalvoti apie specialų laikmatį, kad galėtumėte nustatyti, kokiu metu vandens šildytuvui bus tiekiama elektros energija, pavyzdžiui, nuo 5 iki 8 val. ryte ir nuo 17 iki 22 val. vakare.

„Gal tai ir atrodo smulkmenos, bet kiekvienas buitinis prietaisas, veikiantis budėjimo režimu, ar palikta įjungta šviesa – tai keli centai iš jūsų piniginės. Mes tikrai neraginame jūsų gyventi pasišviečiant žvakėmis ar atsisakyti televizoriaus bei šaldytuvo, bet šiek tiek sutaupysite vien dėl to, kad būsite atidesni“, – svarbiausią taisyklę primena racionalaus elektros energijos vartojimo ekspertas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų