REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei bus įgyvendinti siūlymai palengvinti valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros egzamino užduotis tautinių mažumų moksleiviams, tai gali būti daroma lietuvių abiturientų sąskaita, – sako Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotojas Gintaras Steponavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Buvęs švietimo ir mokslo ministras šiandien Seime surengtoje spaudos konferencijoje „Kur veda valdančiosios koalicijos siūlomi pokyčiai švietimo srityje?“ neigiamai įvertino koalicijos iniciatyvas švelninti valstybinio lietuvių kalbos egzamino sąlygas atskiroms moksleivių grupėms.

REKLAMA

„Ar tai reiškia, kad bus politiškai apsispręsta, kokiu mastu bus diskriminuojami lietuviai ir proteguojami tautinių mažumų atstovai, idant Lietuvos lenkų rinkimų akcija nesitrauktų iš koalicijos? Jei taip, tada, žinoma, specialistų, analizės ir tyrimų nereikia“, – teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotojas G. Steponavičius.

Jis pažymėjo, kad dabartiniai abiturientai jau dvejus metus ruošėsi laikyti vieningą lietuvių kalbos egzaminą pagal atnaujintą programą. Atlikus bandomąjį testą, buvo nustatyta, kad lenkų ir rusų moksleivių gramatikos lygis atsilieka nuo lietuvių, todėl buvo sutarta dėl pereinamojo laikotarpio vertinant lietuvių kalbos žinias.

REKLAMA
REKLAMA

G. Steponavičius taip pat neigiamai vertina šią savaitę Vyriausybės teikiamus projektus, kuriais ketinama koreguoti 2013 metų valstybės finansavimo paskirstymo pagal studijų kryptis tvarką. Skelbiamame projekte ketinama didinti studijų sričių ir krypčių grupių skaičių nuo esamų 13 iki 19-kos.

Liberalo tvirtinimu, Vyriausybės siūlymais nepaisoma gabiausių jaunų žmonių pasirinkimo studijuoti norimas specialybes ir jų sąskaita sudaromos galimybės valstybės finansuojamas vietas be konkurencijos užimti stojantiems su gerokai žemesniais balais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atkreiptinas dėmesys, kad naujai siūlomose studijų krypčių grupėse tokie universitetai kaip Aleksandro Stulginskio universitetas (buvęs LŽŪU) ar Lietuvos sporto universitetas (buvusi LKKA) dėl studentų pasirinkimo „konkuruos“ tiktai patys su savimi – kitose aukštosiose mokyklose analogiškų studijų programų nėra.

„Vietoj to, kad griautų ir išbalansuotų studento krepšelio modelį, valdantieji turėtų remtis jau dabar galiojančia tikslinio finansavimo tvarka, kuri leidžia spręsti nepopuliarių ir valstybei reikalingų specialybių problemas“, – teigė G. Steponavičius.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų