REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus meras Artūras Zuokas ir savivaldybės Švietimo departamento vadovai šiandien susitiko su tėvų, kurie pateikę prašymus į miesto darželius, Lietuvos tėvų forumo, Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovais. Susitikime pristatyta informacija apie vietas darželiuose ir planus, kaip sumažinti jų trūkumą. Planuojama, kad įsteigus kelias naujas grupes, taip pat steigiant mišrias grupes ir laikinai į grupes priimant 3 vaikais daugiau, šiemet vietų deficitas sostinėje sumažės apie 70 proc. Susitikimo metu taip pat sutarta kurti bendrą tėvų asociacijų ir savivaldybės darbo grupę, kuri toliau ieškotų sprendimų, kaip sumažinti vietų darželiuose trūkumą.

REKLAMA
REKLAMA

„Peržiūrėję visas patalpas per dvejus metus įsteigėme apie 850 naujų vietų, paskelbtas konkursas statyti darželį Santariškėse, ieškoma finansavimo Perkūnkiemio darželiui. Tačiau miestui skiriamas biudžetas, iš kurio galėtų būti statomi darželiai šiemet buvo sumažintas, todėl auklių kviečiu ieškoti ir Seime – ten, kur priimami sprendimai dėl miestui skiriamo finansavimo. Vis dėlto, visais būdais siekiame, kad eilių į miesto darželius iš viso neliktų, o Vilnius taptų geriausiu Europos miestu vaikams auginti“, - sako Vilniaus meras Artūras Zuokas.

REKLAMA

Susitikimo metu Aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Paulavičienė prisiminė buvusių valstybės vadovų pažadus, kurie buvo duoti mažinant tėvystės ir motinystės išmokas: tuomet buvo kalbama, kad dalis sutaupytų lėšų bus skiriama naujų darželių statybai, tačiau pažadas taip ir nebuvo įvykdytas.

Planuojama, kad šiemet vietų truks apie 1500 vaikų, tačiau apie du trečdaliai šių vaikų, Švietimo departamento prognozėmis, galės lankyti darželius.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl nuo šių metų rugsėjo planuojama steigti mišrias grupes, taip pat laikinai, kaip tai daroma kai kuriuose Lietuvos miestuose, į grupes priimti 3 vaikais daugiau, nei tai buvo daroma iki šiol. Tokia tvarka galiotų porą metų, o papildomi vaikai į šias grupes būtų priimami jau nuo kovo 15 dienos. Daugiau vaikų darželiai gali priimti, nes šiuo metu realus įstaigų lankomumas siekia apie 70 proc., todėl 3 papildomų vaikų priėmimas nesudarys diskomforto nei vaikams, nei darželiams.

Be to, jeigu būtų užtikrintas finansavimas naujų darželių statybai, būtų galima patenkinti visą prognozuojamą vietų deficitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus savivaldybė miesto darželius kasmet dotuoja daugiau kaip 59 mln. litų. Vieno vaiko išlaikymas savivaldybės darželiuose kainuoja apie 6440 Lt per metus (42 proc. – savivaldybės lėšos, 37 proc. valstybės skiriamos „krepšelio“ lėšos, 21 proc. – tėvų mokesčiai). Specialiose grupėse vaiko išlaikymas kainuoja 19696 Lt.

 

Primename, kad nepaisant to, jog Vilniečiai į šalies biudžetą sumoka daugiausiai mokesčių, Vyriausybės ir Seimo sprendimais, lyginant su 2012 metais, sostinės biudžetas šiemet sumažėjo apie 10 proc. arba 149 mln. litų.

REKLAMA

Vilniaus savivaldybė taip pat skatina privačių darželių steigimąsi, savivaldybės tarnybos yra pasiruošusios konsultuoti ir padėti steigti naujas grupes, ieškoti galimybių steigti pusiau privačius darželius savivaldybės patalpose.

Be to, per 3 savaites planuojama privačių darželių informaciją pateikti miesto portale www.vilnius.lt, kad tėvai galėtų pateikti prašymą patogiai ir į šiuos darželius.

Šiuo metu miesto darželius lanko apie 25,7 tūkst. vaikų, privačius – apie 1,8 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų