REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija nuo pirmadienio įvedė laikinus apribojimus šaldytos kiaulienos ir jautienos iš JAV, taip pat kalakutienos ir subproduktų importui iš JAV.

Rusija nuo pirmadienio įvedė laikinus apribojimus šaldytos kiaulienos ir jautienos iš JAV, taip pat kalakutienos ir subproduktų importui iš JAV.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šie apribojimai susiję su nustatytu augimo hormono raktopamino kiekiu minėtuose produktuose.

"Įvedami apribojimai neturės jokios įtakos Rusijos mėsos rinkai, - teigia Rusijos nacionalinės mėsos asociacijos vykdomojo komiteto vadovas Sergejus Jušinas. - JAV nėra didžiausios kiaulienos tiekėjos į Rusiją - jų tiekiama dalis sudaro apie 12 proc. O kadangi kitos stambios tiekėjos - Brazilija ir Kanada - sutiko su Rusijos reikalavimais ir galės tęsti tiekimą, mėsą kurį laiką pirksime šiose šalyse ir Europos Sąjungoje".

REKLAMA

Pasak S. Jušino, kalakutiena iš JAV Rusijai tiekiama taip pat nedideliais kiekiais, todėl jos įvežimo apribojimas irgi neturėtų turėti didelės įtakos rinkai.

Rusijos federalinės vartotojų teisių gynimo priežiūros tarnybos "Rospotrebnadzor" vadovas Genadijus Oniščenka praėjusių metų gruodį apkaltino JAV naudojant "dvigubus standartus" mėsos eksporto sektoriuje: pasak jo, į ES tiekiama gera mėsa, tuo tarpu į Rusiją - produkcija, kurios sudėtyje yra raktopamino.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo gruodžio 7 d. Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnyba ("Rosselchoznadzor"), importuodama mėsos produkciją iš šalių, kur naudojamas raktopaminas, pradėjo reikalauti dokumentų, įrodančių, kad ši produkcija pagaminta nenaudojant minėto preparato. Tokia sistema galios pereinamuoju laikotarpiu, kurio terminus planuojama nustatyti vėliau.

Anot tarnybos, per šį laikotarpį šalių-tiekėjų veterinarijos tarnybos turi sukurti produkcijos laboratorinio tikrinimo sistemą ir, patikrinusios kiekvieną produkcijos partiją, skirtą Rusijai ir kitoms Muitų sąjungos narėms, išduoti laboratorinio patikrinimo aktą, kuriame nurodyta, kad jos gamyboje raktopaminas nebuvo naudojamas.

"Rosselchoznadzor" duomenimis, raktopaminas aktyviausiai naudojamas JAV, Kanadoje, Brazilijoje, Meksikoje. JAV paragino Rusiją persvarstyti savo atsisakymą importuoti mėsą, kurioje yra raktopamino.

Raktopamino naudojimas uždraustas 160 pasaulio šalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų