REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per mėnesį vienas namų ūkis vidutiniškai sunaudoja 138 kWh elektros energijos. Ekspertai sako, kad trečdalį išlaidų galima sutaupyti. Dar daugiau erdvės karpyti išlaidas yra biuruose, mat darbuotojai taupymo klausimais čia itin nesirūpina.

Per mėnesį vienas namų ūkis vidutiniškai sunaudoja 138 kWh elektros energijos. Ekspertai sako, kad trečdalį išlaidų galima sutaupyti. Dar daugiau erdvės karpyti išlaidas yra biuruose, mat darbuotojai taupymo klausimais čia itin nesirūpina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbinamas Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatoriaus „Lesto“ Veiklos plėtros skyriaus vadovas Mantas Vaskela, skaičiuoja, jog vidutinis namų ūkis per metus gali sutaupyti apie 231 litą, jei elektros energiją vartos racionaliau.

REKLAMA

Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad 80 proc. lietuvių mano taupantys elektrą, tačiau pasak M. Vaskelos, jiems tai asocijuojasi su apšvietimo išjungimu išeinant iš kambario. Nors būdų sutaupyti yra gerokai daugiau.

„Greičiausiai atsiperka ekonomiškas apšvietimas, - pataria jis. – Naudojant taupiąsias, hologenines arba LED lemputes galima sutaupyti apie 81 proc. elektros energijos apšvietimui. Per mėnesį už tai standartinis būstas mokėtų 2,46 lito.“

REKLAMA
REKLAMA

Pasak specialisto, kitas didžiausias elektros energijos naudotojas namuose – šaldytuvas. Jei jis senas, svarbiausia neleisti apledėti arba įsigyti naują A+ ar A++ klasės.

„Taip galima sutapyti apie 10 proc. jam reikalingos energijos. Per mėnesį tai bus keliolika litų, - skaičiuoja M. Vaskela. - Taip pat svarbu nepalikti kitų prietaisų budėjimo režime, ypač pačių pirmųjų plokščiaekranių ar kineskopinių televizorių, nes tai gali kainuoti 30-40 centų per dieną. Kiti prietaisai elektros energijos budėjimo režime naudoja mažiau arba nenaudoja visai. Tokią informaciją gamintojas paprastai nurodo ant pakuotės.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lesto“ atstovas pasakoja, kad statistinis būstas galėtų lengvai sutaupyti apie 20 proc. elektros energijos.

„Tai sudarytų – 25-30 kWh per mėnesį ir tam reikėtų nesudėtingų, per metus atsiperkančių taupymo sprendimų, - aiškina jis. – Pakeitus visas lemputes, rozetėse įdėjus laikmačius, įsidiegus nuotolinę stebėjimo sistemą, galima būtų sutapyti ir 50-55 proc. elektros energijos. Teoriškai tai įmanoma, tačiau tai būtų neatsiperkanti investicija.“

Jis tvirtina, kad įrenginėjant naują namą verta pagalvoti apie elektros energijos monitorių, o jeigu nuspręsite vandenį šildyti elektra, praverstų laikmatis prie rozetės.

REKLAMA

Anot M. Vaskelos, pasakyti, kiek elektros energijos galima sutaupyti verslui – sudėtinga, mat jo poreikiai labai skirtingi.

„Yra tekę susidurti su tokiais biurais, kur net nėra ko patarti, bet esu matęs ir tokį, kuriame užrakintame nenaudojamame tualete visuomet dega šviesa, - pasakoja jis. - Jeigu kalbame apie didesnį biurų pastatą ar žemės ūkio gamybos bendrovę, verta galvoti apie energijos stebėsenos ir valdymo sistemą, kuri padėtų žinoti, kiek kas sunaudoja elektros.“

M. Vaskelos teigimu, labiausiai elektros energijos suvartoja per naktį įjungti paliekami kondicionieriai, kompiuteriai, apšvietimas.

REKLAMA

„Nuo to ir skatinčiau pradėti. Reikėtų pasikalbėti su darbuotojais, pasistengti susitarti dėl bendros naudos. Pavyzdžiui, dalį sutaupytų pinigų skirti kalėdiniam vakarėliui ar pan. Reikia suprasti, kad taip elgtis yra patogu: atėjus ryte į biurą - vėsu, o kompiuterio nereikia ilgai krauti. Todėl su darbuotojais reikia susitarti.“

Šaltinis:  „Lesto“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų