REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Moterys pergudrauja nusikaltėlius

 Trijų vaikų mama – viena prieš įsiveržusį kaukėtą ir peiliu ginkluotą plėšiką, įžūliai reikalaujantį paklusti. Tokioje netikėtoje akistatoje vieną vakarą teko būti marijampolietei Žydrutei L. (39 m.), tuo metu dirbusiai savo parduotuvėje. Tačiau moteris nesutriko – plėšiką ne tik nuginklavo, bet ir pati sulaikė bei perdavė iškviestiems policijos pareigūnams. Tokių atvejų, kai nusikaltėlių taikiklyje atsidūrusios moterys juos pergudrauja, o netrukus jau stebisi, iš kur buvo radusios jėgų ir drąsos, būna tikrai ne kasdien.

REKLAMA
REKLAMA

Elgėsi spontaniškai

Jeigu policijos pareigūnai rinktų drąsiausių ir gudriausių žmonių, įviliojusių į spąstus nusikaltėlius, dešimtuką, Žydrutė L. į jį tikrai pretenduotų.

REKLAMA

„Tada elgiausi spontaniškai, – „Akistatai“ pasakojo didelę darbo prekyboje patirtį turinti moteris. – Lyg tyčia parduotuvėje tą vakarą buvau likusi viena, nors paprastai kone visada kartu būna ir antras žmogus – ar pardavėja, ar mano vyras. Dabar net nežinau, iš kur tada manyje buvo tiek savitvardos ir noro, kad plėšikas žūtbūt patektų į policininkų rankas – neišsisuktų nors ir su mažu grobiu. Vilkinau laiką, nesiutinau įsibrovėlio, kad nesunervinčiau, dar kalbinau jį – sužinojau, kad neturi šeimos ir dėl to esą gailisi, o aš jam pasakiau, kad turiu šaunią šeimą, tris vaikus, iš kurių jauniausioji – dar visai mažylė.“

REKLAMA
REKLAMA

Turbūt išmintingiausias Žydrutės L. žingsnis buvo iš pat pradžių, kai ji, apie pusę aštuonių vakaro savo parduotuvėje „Ramunė“ būdama viena, per koridoriuko langą pastebėjo įtartiną tipą ir iškart griebėsi pultelio – nuspaudė pavojaus mygtuką. „Galvojau, tegul atvažiuos apsaugininkai, net jeigu į parduotuvę žengia kaukėtas paauglys, nusiteikęs tik pajuokauti“, – sakė moteris.

Nuplėšė kaukę

Bet iš anksto pasiruošęs plėšikas – jis buvo užsimaukšlinęs kaukę su akims iškirptomis vietomis ir turėjo peilį – nebuvo nusiteikęs juokauti. Surikęs: „Apiplėšimas!“, atkišo peilį ir, pareikalavęs „šnapso“ ir cigarečių, ėjo moters link. Ši tuo metu, papylusi ant prekystalio monetas, jas skaičiavo. Tuoj paaiškėjo, kad plėšikui pinigų nereikėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parduotuvės savininkė veikė negalvodama – pati priartėjo prie įžūlaus kaukėtojo ir čiupo už rankos su peiliu, prirėmė prie sienos ir nuginklavo. Prekybininkei rūpėjo įsitikinti, ar ji nepažįsta šio asmens nors iš matymo, tad čiupo už kaukės ir ją nutraukė. Plėšikas buvo nepažįstamas. Jis kiek sutriko – muistėsi ir papylė tiradą grasinimų, kad tuoj užmuš, perpjaus gerklę.

Žydrutė L. sakė tuo momentu negalvojusi apie pasekmes, tik nekantraudama laukusi, kad kuo greičiau atvyktų apsaugininkai. Ji paleido įkliuvusįjį, kai šis pasakė, kad vietoje prašyto „šnapso“ jam tiktų ir alus, ir gudraudama beveik svetingai pasakė: „Eik, dėkis pats, kol nieko nėra!“ Kartu ji pasiėmė iš stalčiaus žirkles – jeigu prireiktų vėl gintis.

REKLAMA

Vaikinas pasiėmė kelis butelius alaus ir dar pareikalavo cigarečių. Pardavėja toliau vilkino laiką – klausinėjo, kokių geriau, neskubėjo paduoti. Nusikaltėlis neprašė pačių brangiausių.

O ketindamas jau išeiti, plėšikas pareikalavo... atiduoti jo kaukę. Pardavėja nebereagavo, nes jau pamatė privažiavusį saugos tarnybos automobilį.

Tada Žydrutė L. čiupo plėšiką, kad jis nepabėgtų, ir tuoj pat perdavė apsaugos vyrams. Šie – iškart atvykusiems policininkams. Sulaikytas plėšikas pravirko...

Bausmė – dveji metai

Paskaičiuota, kad įžūlus nusikaltėlis buvo paėmęs prekių už 57 litus. Grobis menkas, tačiau prekybininkei užpuolimo akimirkos buvo virtusios amžinybe ir kainavo daug nervų, nes ji juk negalėjo nuspėti, kad viskas baigsis laimingai.

REKLAMA

Žydrutę L. užpuolęs jaunuolis – anksčiau už plėšimą jau teistas, bet tuokart Temidės pasigailėtas netolimo Martiniškių kaimo (Šunskų sen.) gyventojas Eduardas Labinskis (26 m.).

Vyrukas, dvi paras praleidęs areštinėje, iki teismo buvo išleistas į laisvę. Jis visiškai pripažino savo kaltę, tikino, kad labai gailisi, kaltino tą vakarą su draugais išgertą alkoholį, esą sumaišiusį jam protą. „Artėjo Naujieji – reikėjo pinigų, todėl, būdamas girtas, ir sugalvojau ką nors apiplėšti, namie iš kojinės pasidariau kaukę, išsikirpau vietą akims“, – atviravo simpatiškos išvaizdos, menko kūno sudėjimo, labiau į paauglį panašus E. Labinskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po poros savaičių jis Marijampolės teisme išgirdo nuosprendį: dveji metai laisvės atėmimo. Nuteistam, emocijų nedemonstravusiam, jokių artimųjų nepalaikomam vaikinui teismo salėje buvo uždėti antrankiai. Net jauną plėšiką teisme kaltinusi patyrusi prokurorė susigraudino – rodės, taip nederėjo policijos pareigūnai ir antrankiai prie kultūringos išvaizdos vaikiško jaunuolio.

Užgrobė mašiną

Prekybininkai savo darbo vietoje – dažnai plėšikų akiratyje dėl suprantamų priežasčių. Ir dažniau plėšikai švenčia pergalę, nes būna iš anksto pasiruošę, dažniausiai veikia būdami grupėje.

REKLAMA

Bet žūtbūt praturtėti sumanę nusikaltėliai aukų ieško ne tik prekybos taškuose. Įžūlių plėšikų taikiklyje galima atsidurti ir einant ar važiuojant gatve.

Tauragės policijoje neseniai užfiksuotas atvejis, kai tik savo drąsos ir gudrumo dėka liūdnesnių pasekmių išvengė jauna tauragiškė, netikėtai patekusi į įžūlių nusikaltėlių pinkles ir iš pradžių vaizdavusi, kad pakluso jiems, bet staiga sugriovusi chuliganų planus.

Nusikaltėlis merginą užklupo vidurdienį, kai ji prie vienos kavinės Tauragėje sėdėjo savo automobilyje. Įsibrovėlis, prikišęs kažkokį šautuvą, pareikalavo vežti jį nurodyta kryptimi. Žado netekusi mergina vykdė jaunuolio reikalavimą, o netrukus, liepus automobilį sustabdyti, į jį įšoko dar vienas, jau gerokai vyresnis, vyras.

REKLAMA

Užpuolikai iškart nurodė merginai išardyti savo mobiliojo ryšio telefoną, kad esą niekas negalėtų susekti, ir liepė važiuoti iš miesto. Mergina, rodės, paklusniai pasuko pro geležinkelio pervažą, bet čia pat savo „bendrakeleiviams“ pateikė visiškai netikėtą staigmeną – žaibiškai pasuko į vieną degalinę, sustojo, skubiai iššoko ir puolė šauktis pagalbos.

Tokia įvykių eiga pribloškė užpuolikus ir atkreipė degalinės darbuotojų bei klientų dėmesį. Suvokę, kad netrukus gali būti sučiupti, vyrai spruko iš mašinos į skirtingas puses, bet netrukus buvo sulaikyti iškviestų kriminalistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau jau teistam 38 metų tauragiškiui ir nepilnamečiam jo bendrininkui (16 m.) dabar teks atsakyti teisme dėl iš anksto suplanuoto nusikaltimo, turėjus planą pagrobti į užmiestį išvairuotą automobilį.

Policijos pareigūnai linkę skatinti tokius drąsius žmones, nors taip pat linkę ir priminti, kad akistata su neprognozuojamais nusikaltėliais yra nemenka rizika. Tačiau be pilietiškų asmenų pagalbos nusikaltimų ar neišaiškintų, nesučiuptų nusikaltėlių būtų kur kas daugiau.

Tik faktai:

Sausio pradžioje vienas daugiabučio gyventojas Šiauliuose, sužinojęs apie garbaus amžiaus kaimynės, ėjusios savo buto link, įtarimus, jos bute sulaikė vagį, spėjusį nugvelbti mobilųjį telefoną ir papuošalų.

REKLAMA

Taip pat sausio pradžioje gudriai veikė ir keli kauniečiai, pastebėję Pienių gatve iš garažų bendrijos tempiamą bičiulio automobilį – jie visą kelią sekė vagis ir iškviestiems policininkams padėjo juos sulaikyti.

Prieš kelis mėnesius Vilniaus policijos pareigūnai pagerbė už pilietiškumą vilnietį, kuris, tapęs pagyvenusios moteriškės užpuolimo liudininku, šoko pensininkei į pagalbą ir sulaikė daug kartų teistą jauną vyrą, spėjusį nuplėšti nuo užpultosios kaklo papuošalą, nors per grumtynes gelbėtojui lūžo ranka.

Irena ZUBRICKIENĖ

AKISTATA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų