REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro kartu su savivaldybių visuomenės sveikatos biurais 2012 metais vykdyto 4, 8, 11 klasių mokinių, mokyklų vadovų bei mokytojų naudojimosi mobiliaisiais telefonais tyrimo (apklausos) duomenimis, 98,6 procento mokinių turi ir naudojasi mobiliaisiais telefonais, 0,6 procento neturi mobiliojo telefono, nes jiems jis nereikalingas, ir 0,8 – jo neturi, bet norėtų turėti. Trečdalis (33,7 proc.) mokinių mobilųjį telefoną turi ilgiau nei 6 metus.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrime dalyvavo 1232 mergaitės ir 961 berniukas nuo 9 iki 20 metų. Didžiąją daugumą sudarė 10, 14, 15, 17 ir 18 metų mokiniai.

REKLAMA

22,1 procento apklaustųjų mobilųjį telefoną įsigijo 1-oje klasėje, 17,5 – 2-oje, 16,9 – 3-ioje, 15,76 – 4-oje klasėje. Net 7,9 procento mokinių mobilųjį telefoną įsigijo dar būdami darželyje. 33,7 procento mokinių mobiliuoju telefonu kalba iki 5 minučių, 34,2 procento – 5–15 minučių, 16,9 – daugiau nei 30 minučių, 31,1 procento mokinių per parą vidutiniškai išsiunčia daugiau nei 100 trumpųjų žinučių.

Dauguma mokinių nurodė, kad dažniausiai mobiliuosius telefonus naudoja susisiekti su tėvais, skambinimui, siųsti trumpąsias žinutes. Mergaitės linkusios išsiųsti daugiau trumpųjų žinučių (SMS) ir ilgiau kalbėti telefonu. Berniukai labiau linkę naudoti telefoną pramogoms, naršyti internete.

REKLAMA
REKLAMA

48,7 procento mokinių nurodė, kad laisvalaikį leidžia naudodamiesi mobiliuoju telefonu. 43,5 procento mokinių nurodė, kad negalėtų gyventi be mobiliojo telefono. Mergaitėms būtų sunkiau susitaikyti su gyvenimu be mobiliojo telefono nei berniukams. Daugiau nei pusė respondentų (57,9 proc.) nurodė, kad kartais arba nuolat jaučia nerimą/susierzinimą, kai su savimi neturi mobiliojo telefono.

Net 9,5 procento mokinių patiria patyčias dėl mobiliojo telefono modelio.

Nustatyta, kad pamokų metu mobiliaisiais telefonais dažniausiai naudojasi vienuoliktos klasės mokiniai. Net 63,4 procento vienuoliktokų, 54,8 – aštuntokų ir 8 – ketvirtokų pamokų metu, kai to nereikia užduotims atlikti, kartais naudojasi mobiliaisiais telefonais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo metu buvo apklausti 399 mokytojai ir mokyklų vadovai. Dauguma mokytojų ir mokyklos vadovų įsitikinę, kad mobilusis telefonas yra kenksmingas sveikatai. 70,3 procento mokytojų bei mokyklų vadovų nurodė, kad jų mokykloje yra patvirtintos vidaus tvarkos taisyklės, reglamentuojančios mobiliųjų telefonų naudojimą, remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis.

Pagal Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Aplinkos sveikatos skyriaus inf.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų