REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyresnio amžiaus žmonės tradicines knygas turėtų iškeisti į elektroninius skaitytuvus arba planšetinius kompiuterius, nes jie skaitant mažiau apkrauna akis, parodė tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA

Skaitmeniniai skaitymo prietaisai leidžia vyresnio amžiaus žmonėms tą patį tekstą skaityti greičiau ir įdedant mažiau pastangų, nei tuomet, kai jis atspausdintas ant popieriaus. Įtakos teksto supratimui tai neturi, pažymi tyrėjai.

REKLAMA

Tačiau paklausti, kuriems prietaisams jie teikia pirmenybę, vyresnio amžiaus žmonės tradicines knygas minėjo du kartus dažniau nei elektroninius prietaisus.

Šio tyrimo rezultatai leidžia manyti, kad nors skaitmeninių knygų JAV ir Jungtinėje Karalystėje jau parduodama daugiau nei įprastų, skaitytojai vis dar labiau vertina knygų kultūrą, o ne elektroninių prietaisų siūlomus patogumus.

Johanneso Gutenbergo universiteto Maince, Vokietijoje, mokslininkai atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 36 jaunesni žmonės (21–34 metų) ir 21 vyresnis (60 metų ir daugiau). Tyrimo dalyviams skaitant tekstą iš skaitytuvo, planšetinio kompiuterio ir popieriaus lapų, mokslininkai matavo akių judesius ir smegenų veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvieno dalyvio paprašyta paskaityti ištraukas iš 9 tekstų, kurių sudėtingumas buvo įvairus – nuo grožinės iki akademinės literatūros.

Jaunesniųjų dalyvių grupėje nepastebėta jokių skaitymo trukmės ar smegenų veiklos skirtumų, nepriklausomai nuo to, ar skaityta iš lapo, skaitytuvo ar kompiuterio ekrano. Tačiau vyresniems dalyviams perskaityti tekstą iš lapo reikėdavo daugiau laiko ir pastangų.

Geriausi rezultatai pasiekti, kai dalyviai skaitė iš planšetinio kompiuterio ekrano. Tuomet vyresniems žmonėms prireikdavo mažiau smegenų energijos, be to, lapą teksto jie perskaitydavo 3–4 sekundėmis greičiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rezultatai leidžia manyti, kad vyresniems žmonėms skaityti lengviau, kai naudoja elektroninius prietaisus apšviestu ekranu. Tuomet sukuriamas didesnis kontrastas tarp teksto ir fono, aiškina mokslininkai.

Ankstesni tyrimai parodė, kad vyresnių žmonių akys mažiau jautrios kontrastui, o dėl blogo kontrasto tarp teksto ir fono pailgėja skaitymo laikas.

Nors nė vienam savanoriui nekilo sunkumų suprasti skaitomą tekstą, nesvarbu, iš kur jis buvo skaitomas, ekspertai teigia, kad vyresniems žmonėms el. skaitytuvai ar planšetiniai kompiuteriai apšviestais ekranais būtų patogesni.

Anot tyrėjų, nė vienas gautas rezultatas nepagrindžia populiaraus įsitikinimo, kad skaitmeniniai skaitymo prietaisai labiau vargina akis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų