REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Ir skolintojas, ir skolininkas dažnai praranda ne tik skolą, bet ir draugą“, – sakė Polonijus Šekspyro „Hamlete“.

„Ir skolintojas, ir skolininkas dažnai praranda ne tik skolą, bet ir draugą“, – sakė Polonijus Šekspyro „Hamlete“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai šeimos nariai ar draugas prašo paskolinti pinigų, pagalvokite, kodėl jie prašo to iš jūsų, o ne iš ko kito. Jie gali matyti, kaip gerai jum sekasi verslas, didelį darbo užmokestį ar jūsų gražų namą ir automobilį. Tačiau jie nieko nenutuokia apie jūsų kreditą ar kokios iš tikro yra jūsų pelno maržos, rašoma portale „Entrepreneur“.

REKLAMA

Vis dėlto tai neatgrasė daugumos verslininkų nuo to, kad šeima, draugai ir finansai negali būti maišomi. Straipsnio autorius J. D. Rothas atskleidžia, kad viena jo pažįstama pora pasiskolino 20 tūkst. JAV dolerių iš šeimos narių. Jie teigė, kad šie pinigai buvo reikalingi, nes iš jų norėjo atimti būstą. Vietoj to pora nusipirko po išmanųjį telefoną „iPhone“, moteris susimokėjo už plastinę operaciją, o namas vis tiek buvo atimtas. Jie niekada neatidavė skolos ir tampa pikti, kai apie ją užsimenama.

REKLAMA
REKLAMA

Žinoma ne visada tokios skolų istorijos pasibaigia blogai, tačiau tikimybė yra tokia didelė, kad tokį prašymą reiktų apsvarstyti dukart. Prieš tai reikia apgalvoti, ką darysite, jei skolininkas negrąžintų skolos, kaip tai paveiktų jūsų finansus ir santykius.

Vieni žmonės tiesiog principingai laikosi pozicijos niekada neskolinti artimiesiems. Tačiau yra keletas svarbių patarimų, kurių reikia laikytis, jei nutartumėte elgtis kitaip.

Aptarkite alternatyvas su skolininku. Galbūt yra kitų būdų pagelbėti, juk pinigai nebūtinai turi reikšti sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skolinkite tik tokią sumą, kurią išgalėtumėte prarasti. Gali atsitikti taip, kad pinigų taip ir nebeatgausite, taigi nestumkite savo gerbūvio į pavojų dėl pusbrolio Jono.

Paprašykite, kad skolininkas pasirašytų skolos lapelį. Tai galima padaryti pas notarą arba tam tikrose interneto svetainėse rasti raštelio šabloną.

Iškilusias problemas spęskite tuoj pat. Galbūt iš pažiūros atrodote malonus, kad neprimenate skolininkui, kad jis vėluoja grąžinti pinigus, tačiau taip tik įstumsite save į bėdą. Leiskite jam suprasti, kad jūs žinote terminą ir sumą.

Kita vertus, jei galite tai sau leisti, tiesiog atoduokite pinigus. Tokiu atveju nebus papildomos trinties iš abiejų pusių. Jei visgi atgausite pinigus, tuomet puiku. Priešingai, galėsite jaustis gerai, nes pagelbėjote draugui. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų